14-07-2019

Uitgelezen – ONGEMAK Yael Adler

Darüber spricht Mann nicht is de Duitse titel van het recent vertaalde boek Ongemak.

Dan weet u wel zo’n beetje in welke richting u het moet zoeken… Ongegeneerd komen de wratten, soa’s, aambeien, zweetvoeten, vaginale scheten en anale kloven voorbij. Allemaal lichamelijke ongemakken waar velen van ons wel eens mee te maken hebben, maar liever niet mee te koop lopen. Yael Adler schrijft op humoristische en vrijmoedige wijze over lichamelijke taboes en de manier om iets te doen aan al die ongemakken.

Yael Adler (1973) is een Duitse dermatologe met een eigen praktijk. Ze is niet alleen een bevlogen arts en goede schrijfster, maar ook een begenadigd spreker en graag geziene gast bij radio- en TV-programma’s. Ongemak is in Duitsland, evenals haar vorige boek De Huid, al direct een bestseller.

Anders dan wetten, worden taboes niet officieel opgelegd. Het zijn eerder door de maatschappij geadopteerde en ingesleten codes waaraan we ons houden. Ook niet zo onhandig, want dan hoeft u niet steeds na te denken over ‘hoe het heurt’.

Maar ze kunnen ons ook wel aardig beknotten. Want als u uw lichamelijke ongemakken tot taboe verheft, kan een bezoek aan de dokter wel eens te lang op zich laten wachten. Met gevaarlijke situaties als gevolg.

Adler geeft antwoord op onze niet uitgesproken vraag waarom een specialist op het gebied van huid- en geslachtsziekten met een boek over lichamelijke ongemakken, gênante onderwerpen en taboes komt. ‘Taboes,’ aldus de schrijfster, ‘zijn dagelijkse kost voor mij.

Elk spreekuur opnieuw. Als arts kijk ik van niets menselijks vreemd op.’ Adler ontmoet veel mensen die lange tijd in stilte lijden. Dat heeft dan bijvoorbeeld te maken met uitslag op intieme plekken, jeuk aan de anus, vermoedens van een geslachtsziekte of problemen in bed.

Met lichaamsgeuren, winderigheid, verstopping, overmatige haargroei of voetschimmel. De meeste mensen vinden het pijnlijk om over hun ongemakken te praten en denken dat deze vanzelf wel overgaan. Maar dat is volgens Adler nou net vaak niet het geval. Jammer en onnodig, want de oplossingen die een arts kan bieden zijn vaak helemaal niet gênant of ingewikkeld.

Wat bijvoorbeeld te doen bij zo iets veel voorkomends als slechte adem. Als de bron van het kwaad in de mond- en keelholte zit, is het eenvoudig op te lossen met spoelen en poetsen. Niet te ruig poetsen met een harde tandenborstel, want dan kan het tandvlees zo schrikken dat het zich terugtrekt om niet weer terug te keren. En dan zijn de poppen aan het dansen… De bacteriën hangen de vlag uit en nemen de leiding over.

Een ander dankbaar onderwerp is de anus. Aandoeningen in en om dit gebied zijn zo’n beetje volksverdriet nummer één, aldus Adler die een heel hoofdstuk besteedt aan onderwerpen als haarscheurtjes in de anus, haarnestcysten in de bilspleet, jeuk en verwondingen door anale seks.

Ook aan de orde komen de meest wonderlijke voorwerpen die op de spoedeisende hulp uit het rectum verwijderd moeten worden. Ze zijn er volgens de patiënten vaak op ‘miraculeuze’ wijze in terechtgekomen. ‘Vertel alsjeblieft de waarheid,’ bepleit ze.

Geen aanrader voor mensen met smetvrees, dit boek. Genitale wratten kunnen worden overgedragen via vuile handdoeken in hotels, en de sauna is één grote schimmelsoep waar de voet- en nagelschimmel een comfortabele habitat vinden.

Net als in een zwembad verspreiden de bezoekers met deze schimmels aan boord
– en dat zijn er veel – met elke stap die ze zetten, 50 infectueuze cellen. En dat is nog niks vergeleken met wratten. Die verspreiden zich door huidschilfers waarvan we er 40.000 per minuut verliezen. Die oorlog lijkt moeilijk te winnen.

Gelukkig denkt de schrijfster ook in oplossingen. Om soa’s te voorkomen verwijst ze naar Duitse grondigheid in het kwadraat: latex slips met ingebouwd condoom die de hele schaamstreek en bilpartij beschermen. Een aanrader, want condooms bieden geen bescherming tegen platjes en het herpesvirus.

De luchtige en humoristische toon van dit boek doorbreekt de taboes die rusten op lichamelijke ongemakken en menselijke onvolmaaktheden, en dat is precies de bedoeling van Adler. Ze wil gêne wegnemen, zaken bespreekbaar maken en mensen onnodig leed besparen. Ze weet de zaken in gemakkelijke taal goed uit te leggen, waardoor ze iets alledaags krijgen. En, zoals gezegd, ze draagt ook oplossingen aan.

Het achterliggende idee van dit boek is dat als u de moed kunt opbrengen om taboeonderwerpen onder ogen te zien en ze te bespreken, ze hun macht verliezen. Uw leven wordt er een stuk plezieriger op!

Zelf lezen? Bestel Ongemak dan nu in de boekenshop!

  • Nederlands
  • Paperback
  • 9789024581078
  • Druk: 1
  • november 2018
  • 352 pagina’s

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...