22-09-2023

Uitgelezen: Menokilo’s, blijf op gewicht in en na de overgang

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer.

In het eerste deel van het boek legt de auteur uit hoe het komt dat in de me-nopauze de meeste vrouwen zoveel problemen krijgen met hun gewicht en een veranderende lichaamsvorm. Heel duidelijk licht ze toe door welke factoren je afslankpogingen worden gesaboteerd en waar dat gehate buikje vandaan komt. De bewering dat je dik wordt van te veel eten en te weinig bewegen is achterhaald en dat geldt zeker voor de extra kilo’s die erbij komen in de menopauze. Andere factoren die invloed kunnen hebben, zijn: hormonen (oestrogeen, insuline, cortisol), de werking van de lever, de werking van de schildklier, emotionele factoren zoals stress, het soort spierweefsel, de basisstofwisseling en het microbioom.

Daarnaast vindt Steyaert dat vrouwen in de overgang veel meer moeten focussen op wát ze eten. Met name veel bewerkt voedsel bestaat uit steeds ongezondere grondstoffen die veel geraffineerde koolhydraten en suikers bevat-ten, omdat leveranciers onder druk worden gezet om steeds goedkoper te leveren. Belangrijk is dus om pure, gezonde producten te gebruiken en hiervan zijn veel voorbeelden in dit boek te vinden.

De belangrijkste reden waarom diëten niet helpt, is volgens Steyaert dat langdurige caloriebeperking het metabolisme vertraagt, omdat je lichaam alle energiebesparende mechanismen inzet als je minder energie opneemt dan je gebruikt. En daar komt tijdens de overgang nog bij dat de vrouwelijke hormoonhuishouding in die periode zo gevoelig is, dat iedere verande-ring van voeding een enorme impact heeft. Als antwoord hierop zijn in het boek een aantal technieken te vinden, die je wél helpen om gewicht te verliezen. Een voorbeeld hiervan is ‘intermittent fasting’ dat als voordeel heeft dat je niet elke dag hoeft te diëten waardoor het gemakkelijker is om vol te houden.

Het tweede deel van het boek (‘Strategie en aanpak’) geeft handvatten hoe de oorzaken van je gewichtstoename aan te pakken. ‘Om goed gemotiveerd van start te gaan en resultaten te behalen is het belangrijk om te begrijpen wat er met je lichaam aan de hand is’, aldus Steyaert. ‘Het belangrijkste is het nastreven van een ge-zond lichaam en een gezonde geest!’ Uitgebreid komen de factoren aan bod die het gewichts-verlies kunnen belemmeren en hoe de strijd hiermee aan te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: je stressniveau verminderen, zorgen dat je hormonen optimaal hun werk kunnen doen, je slaapkwaliteit verbeteren, je darmen in opti-male conditie brengen en enthousiast aan de slag gaan met de juiste vorm van bewegen.

Naast gespecialiseerd verpleegkundig orthomoleculair therapeut is Steyaert de eerste Vlaamse menopauzeconsulent en borstweefseltherapeut (zie artikel in medisch dossier 25/06). Daarnaast is zij de auteur van meerdere gezondheidsboe-ken. Het is dus niet verwonderlijk dat haar boek zeer compleet is en dat de gewichtsproblematiek in de menopauze uitgebreid en deskundig wordt beschreven. En behalve met als doel om overgewicht kwijt te raken, zet het lezen van dit boek je ook zeker aan gezonder te gaan eten.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Josée Janssen avatar

Over de auteur

Josée Janssen bracht haar eerste werkzame jaren door als docent Nederlands en Frans in het middelbaar onderwijs. Via de opleiding tolk en vertaler Nederlands-Engels kwam zij terecht bij het vertalen en schrijven van boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Zij woont in Drenthe waar zij wandelend en fietsend vele uren doorbrengt in de inspirerende natuur.