Uitgelezen – Herboren worden

De moderne geneeskunde en de gezondheid van de hedendaagse mens zijn op een kritiek kruispunt aangekomen en het is zaak om nú de goede afslag te nemen.

Koop het boek in de MD boekenshop >>>

Auteur Sayer Ji kwam als ziekelijk kind ter wereld. Zijn strijd om ernstige astma te overwinnen, begon op de leeftijd van een half jaar. Het zou nog jaren duren voordat hij zijn eerste stap op weg naar genezing zette door melk, kaas en tarwe uit zijn voedingspatroon te schrappen. Verbluffende resultaten leidden ertoe dat hij in 2008 begon met de opzet van een database, GreenMedInfo.com, waarin op dit moment ruim 10.000 onderzochte gezondheidsonderwerpen zijn verzameld. Hier vinden zowel cynici als geïnteresseerden empirisch onderbouwd bewijs van de transformerende kracht van bij het lichaam passende voeding.

Belangrijkste boodschap van dit boek is dat we niet gedoemd zijn om volgens ons genenpakket te leven. Onze manier van voeden is van grote invloed op de expressie van onze genen. De ‘Nieuwe Biologie’, het onderwerp van dit boek, gaat ervan uit dat voeding niet alleen bouwstenen voor ons lichaam levert, maar ook essentiële informatie. Deze informatie is in staat genen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten, waarmee onze gezondheid beïnvloedbaar is. Door onszelf.

Dat is een hoopvol gegeven, maar impliceert ook het nodige huiswerk. Want als we ervan uitgaan dat pure voeding, zonder vervuiling en zonder bewerking hierbij het uitgangspunt moet zijn, blijkt al gauw hoe we ongemerkt verslaafd zijn geraakt aan allerlei vormen van ‘ontregelend’ gemaksvoedsel. Toegevoegde suikers, transvetten, zouten en smaakversterkers… Ze werken even verslavend als cocaïne.

Dit boek laat zien waarop de Nieuwe Biologie is gestoeld. Om te beginnen beheerst DNA niet je lot, levert voedsel naast bouwstoffen ook essentiële informatie aan het lichaam en – last but not least – zijn lichaamscellen tot grote regeneratieve prestaties in staat.

Duidelijk wordt dat chronische ziekte in een nieuw licht moet worden bezien en niet het einde van onze gezondheid betekent: de klok kan worden teruggedraaid. Ook in het geval van kanker, hersenziekten en zogenaamde degeneratieve ziekten, hart- en vaatproblemen en metabole ziekten. Verouderd denken en wetenschappelijke dogma’s belemmeren al veel te lang ons inzicht in het aangeboren onbenutte potentieel voor zelfregeneratie en ingrijpende genezing.

Ji poneert de goed onderbouwde stelling dat ons lichaam een zaadje van onsterfelijkheid bevat via stamcellen die zijn afgeleid van een oeroude, vrijwel onsterfelijke cellijn. Als wij kans zien om onze cellen te voeden op een manier die past bij het leven van onze oerouders, gaat er een wereld van gezondheidsmogelijkheden voor ons open.

Het is van groot belang om ons westerse eetpatroon radicaal om te gooien. Opvallend is het hoofdstuk over kanker. Volgens een pas ontdekt model moet kanker als een dynamisch proces worden beschouwd: een adaptieve respons op een omgeving die totaal verschilt van die waaruit we zijn geëvolueerd. Ji schrijft hierover: ‘Chemotherapie en bestraling vormen de ultieme stresstest voor kankercellen en leiden tot een onbedoelde “overleving van de sterkste”-respons, waarbij de gevoeligste cellen uit de behandelingskudde worden gehaald; onvermijdelijk is de prijs voor deze selectiedruk, het ontstaan van verworven resistentie en therapeutische mislukking waarmee agressieve therapie een proces is dat z’n doel volledig voorbij schiet. De natuur verafschuwt een vacuüm en vult het met resistente tumorcellen, waardoor de uitkomst uiteindelijk een volledige mislukking is.’

Herboren worden bevat veel heldere, wetenschappelijke achtergrondinformatie over de ontsporing van onze gezondheid, maar gelukkig ook bruikbare richtlijnen voor regeneratie van ons getergde lichaam. Het laatste hoofdstuk biedt een programma in vier fasen voor het op gang brengen van fundamentele herstelmechanismen van het lichaam, op weg naar regeneratie en een natuurlijke gezondheid. Door soms lange zinnen en uitbundig jargongebruik is dit een niet altijd even makkelijk te lezen, maar wel aan te raden boek.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...