Recensies van bijzondere boeken. Deze keer: Geneeskunst van de wereld – Dietrich Grönemeyer
Prof. dr. Dietrich Grönemeyer (1952) is emeritus hoogleraar radiologie, arts en auteur van diverse medische boeken. In Geneeskunst van de wereld geeft Grönemeyer aan wat de beoefenaren van moderne westerse geneeskunst kunnen leren van traditionele geneeswijzen.
Dit boek biedt een uniek overzicht van de verschillende ‘alternatieve’ geneeswijzen en hun onderlinge samenhang. We mogen niet vergeten dat de moderne westerse geneeskunde op de schouders staat van de traditionele wereldgeneeskunde die al duizenden jaren oud is.
Het gebruik van geneeskrachtige planten, in welke vorm ook, behoort tot de oudste therapievormen die er zijn. Tweederde van de wereldbevolking vertrouwt erop. Wereldwijd worden er meer dan twintigduizend preparaten op basis van geneeskrachtige kruiden gebruikt.
Sinds jaar en dag worden geneeskrachtige plantendelen als basis voor reguliere medicijnen gebruikt. Bijvoorbeeld in pijnbestrijders en medicijnen bij hartproblemen. Grönemeyer is duidelijk een warm pleitbezorger voor integratieve geneeskunst.
Het wordt de hoogste tijd voor een holistische aanpak, stelt hij, want steeds meer mensen lopen met hun soms chronische of moeilijk te diagnosticeren klachten vast bij de reguliere geneeskunde. Steeds vaker zoeken ze hun heil bij de ‘alternatieve’ geneeswijzen.
Maar zo alternatief zijn die niet. Ze hebben hun werkzaamheid wereldwijd al eeuwenlang bewezen. Daarbij tekent Grönemeyer wel aan dat er een verschil tussen kwakzalverij en serieuze traditionele geneeskunst bestaat.
Grönemeyer neemt de lezer in dit boek mee op reis naar de gebieden waar verschillende geneeswijzen hun oorsprong vinden. Voor zijn zoektocht reisde hij onder andere naar Tibet, China, India, Australië en Korea. Hij vroeg er de genezers om hun bijzondere kennis over geneeskrachtige kruiden, traditionele Chinese geneeskunde en vormen van meditatie met hem te delen. Hij liet zich zelfs behandelen.
Zijn bezoek aan de Dalai Lama doet hem beseffen dat de wereldgeneeskundige samenwerking die de mensheid in zijn optiek meer dan ooit nodig heeft, in Tibet al eeuwenlang bestaat. Het is voor Grönemeyer overduidelijk dat de westerse geneeskunde, met de hoogmoed van de vooruitgang, veel zaken te lang links heeft laten liggen. Medische vooruitgang die op gang kwam door anatomisch onderzoek.
Geneeskunde ontwikkelde zich in de achttiende eeuw tot een natuurwetenschappelijke discipline. De medische wetenschap zoals we die nu kennen, begon aan haar opmars om een hele belangrijke bijdrage aan het grote geheel van de wereldgeneeskunde te leveren.
De zegetocht van de chirurgen, ‘halfgoden in het wit’, was begonnen. Ontdekkingen in de medische wetenschap volgden elkaar snel op, en de ene lokte de andere uit. Dankzij de honger naar kennis van natuurwetenschappelijk georiënteerde artsen en de daaruit ontwikkelde therapieën, is het gelukt om epidemische ziekten als tyfus en cholera en volksziekten als tuberculose te overwinnen of in ieder geval radicaal terug te dringen.
In de preventie en predictie van de toekomstige, vooruitziende geneeskunde gaat de computer een grote rol spelen. Hier plaatst Grönemeyer kritische kanttekeningen. Denken wij genoeg te doen als we patiënten toegang bieden tot eindeloze technische mogelijkheden?
Hier bevinden we ons volgens hem op een tweesprong. Omdat het bij de medische wetenschap om het voorlopig laatste stadium in de geschiedenis van de wereldgeneeskunde gaat, is het van het grootste belang de juiste richting in de slaan. De schrijver geeft aan dat het uitermate dramatisch zou zijn als wij op het pad van de humane geneeskunde afdwalen en artsen verworden tot slechts reparateurs van biomassa.
Grönemeyer meent dat we omwille van de toekomst verplicht zijn het oude met het nieuwe te verbinden. Dankzij de wijdvertakte netwerken van de kennismaatschappij bestaat nu de unieke kans om een integratieve, multiculturele vorm van geneeskunde op te zetten die recht doet aan mens, natuur en wetenschap.
Grönemeyers inventariserende boek besteedt aandacht aan acupunctuur, ayurveda, fytotherapie, massage, traditionele Chinese geneeskunde, tai-chi en yoga, en sluit af met een zorgvuldig
uitgewerkte begrippenlijst.
Zelf lezen? Bestel Geneeskunst van de wereld dan nu in de boekenshop!