Uitgelezen: Fascia

Fascia-specialist David Lesondak beschrijft in dit boek het uitgestrekte fasciaweb dat hij ziet als één van de meest communicerende systemen in ons lichaam.

Fascia is zowel weefsel als systeem en als de botten ons harde skelet zijn, dan kun je fascia het zachte skelet noemen. Het bestaat uit een zilverachtig wit materiaal dat net zo flexibel als sterk is, en het vezelige deel bestaat uit collageen en reticuline. Het is een substantie die elke spier omhult en erin doordringt, ieder bot bekleedt, elk orgaan bedekt en iedere zenuw omvat. Fascia houdt alles gescheiden en tegelijkertijd verbonden.

Begeleid door duidelijke illustraties beschrijft Lesondak welke rol dit complexe systeem speelt in ons lichaam en hoe het samenwerkt met andere systemen en onderdelen. Een voorbeeld hiervan is de fascia die ervoor zorgt dat de huid van de spieren gescheiden wordt, zodat ze op een normale manier langs elkaar kunnen glijden. Ook laat fascia je beseffen dat er in ons lichaam geen lege ruimtes zijn. In alle hoeken en gaten vind je vezels.

De auteur behandelt niet alleen de geschiedenis en de ontwikkeling van dit onmisbare bindweefsel, dat zich al begint te vormen wanneer een embryo twee tot drie weken oud is; hij besteedt ook in vier hoofdstukken uitgebreid aandacht aan hoe de anatomie, het zenuwstelsel, het brein en de organen in relatie staan tot fascia. En hoewel de achterflap vermeldt dat het een aanstekelijk geschreven boek is voor zowel een leek als een professional (therapeut, arts, osteopaat, fysiotherapeut, chiropractors, yogadocent) had ik als leek toch wel moeite om gemakkelijk en vlot door deze hoofdstukken heen te lezen. Om alles wat erin stond te bevatten, is enige medische basiskennis een groot voordeel.

Ik begrijp wel dat er voor iemand die beroepsmatig met deze materie bezig is, veel boeiende en relevante informatie te vinden is. De laatste twee hoofdstukken gaan over fasciaklachten diagnosticeren en fascia-gerichte therapieën. Bij de meeste klachten is sprake van een tension deficit disorder (TDD) oftewel een gebrek-aan-spanning-stoornis. Fascia reageert op mechanische vraag en aanbod; verstrekt meer collageen ter ondersteuning waar nodig en scheidt enzymen uit om collageen weg te nemen waar het niet nodig is. Als de fascia mechanisch overspannen, ontstoken of geïmmobiliseerd is, kunnen zich zowel fibrose als verklevingen vormen. Een juiste diagnose kan worden gesteld door het kijken naar de houding of palpatie.

Dit laatste is de kunst van het medisch onderzoek via de aanraking. In het hoofdstuk waarin Lesondak fasciagerichte therapieën bespreekt, vergelijkt hij de bidirectionale visnetstructuur van fascia met nylon panty’s. Ze zijn zowel sterk als elastisch. Hoe groter de regelmaat van het visnet, des te beter de krimp- en glijeigenschappen van de individuele collageenvezels. Vooral bij jonge mensen zorgt deze structuur voor een grote veerkracht en elasticiteit. Bijvoorbeeld door gebrek aan beweging kunnen de fasciaweefsels vast komen te zitten als een mat. Om ze weer losser te krijgen, kan onder meer de juiste prikkeling van fibroblasten en fascia-fitness herstel bevorderen.

En dan ten slotte de werking van yin-yoga op het bindweefsel. Bij deze vorm van yoga worden de houdingen om lichaam en geest te verbinden 5 minuten of langer aangehouden. Dit zou een gunstige invloed hebben op het bindweefsel en helpt ook om de fascia te rehydreren. Als beoefenaar van de yin yoga kan ik deze positieve invloed op het bindweefsel beamen.

Zelf lezen? Bestel Fascia nu via Medisch Dossier

wat het is en wat het doet

31.99

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Josée Janssen

Uitgelezen Pijn

Uitgelezen: Menokilo’s, blijf op gewicht in en na de overgang

Uitgelezen; Wie kies je om te zijn

Uitgelezen; Vertroostingen

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Josée Janssen avatar

Over de auteur

Josée Janssen bracht haar eerste werkzame jaren door als docent Nederlands en Frans in het middelbaar onderwijs. Via de opleiding tolk en vertaler Nederlands-Engels kwam zij terecht bij het vertalen en schrijven van boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Zij woont in Drenthe waar zij wandelend en fietsend vele uren doorbrengt in de inspirerende natuur.
Lees meer artikelen van Josée Janssen