15-06-2022

Uitgelezen: Denk je vrij

Herstel je gedachtepatroon en krijg meer positieve energie, zelfacceptatie en ontspanning

Fred Sterk en Sjoerd Swaen

Bestel het boek in de MD Boekshop >>>

De auteurs van Denk je vrij zijn beiden GZ-psycholoog en psychotherapeut en willen in dit boek laten zien hoe het mogelijk is zelfsaboterende gedachtepatronen te doorzien en te doorbreken.

Voor Sterk en Swaen is positieve mindfulness een van de best bewezen methoden voor het hanteerbaar maken van een negatieve gedachtestroom. Bij deze methode wordt een onderscheid gemaakt tussen de doe-modus en de zijn-modus. De zijn-modus leert je om in het hier en nu te blijven en op het moment te vertrouwen. Niets te hoeven doen en alleen bewust aanwezig te zijn, is moeilijk. Zeker voor een perfectionist met onredelijke verwachtingen, die volledig gevangenzit in de doe-modus. Het antwoord op deze veeleisende houding is volgens de auteurs ‘ja’ zeggen tegen iedere gebeurtenis. Ze schrijven: ‘Zeg gewoon “ja” tegen frustraties en tegenslagen, accepteer je kwetsbaarheid en het gevolg is dat je een gevoel van vrijheid krijgt. Dan mag je zijn wie je bent en mag er gebeuren wat er gebeurt.’

Een andere boosdoener van een negatieve gedachtenspiraal zien de auteurs in ons ego-brein. Dit brein is een groot liefhebber van drama en conflicten en het voedt zich met problemen en chronische onvrede. Om hieraan tegenwicht te bieden, moeten we terug naar voelen in plaats van leven vanuit het ego(-denken). Belangrijk hierbij is dat we leren onze emoties bang, boos, bedroefd en blij ruimte te geven om vrij door te stromen. Het is hierbij zeker niet goed om alleen op ‘blij’ te focussen. Sterk stelt zelfs dat geluk alleen bestaat doordat je niet aldoor gelukkig bent, maar bij de gratie van verdriet.

Val je toch steeds weer terug in terugkerende angstige gedachten, dan staan in het boek praktische aanbevelingen als ‘benoem je gedachten als iets buiten jezelf en neem er afstand van’ of ‘bedank je gedachten voor de informatie en laat ze los’. Probeer je innerlijke criticus zo te verslaan en leer ook jezelf bemoedigend toe te spreken. Gebruik daarvoor je voornaam in plaats van ‘ik’. Uit onderzoek blijkt dat je daardoor meer afstand van de situatie neemt.
Aandacht is er ook voor de sociale mediafuik die in onze moderne samenleving op de loer ligt en waarin je jezelf gemakkelijk kunt verliezen. Gedurende een paar jaar kan het heel leuk zijn, maar op een gegeven moment ga je leven in een soort schijnrealiteit en heb je geen houvast meer aan het mooiere echte leven. Het kan in dat geval de moeite lonen je sociale media-activiteiten te beperken of beter te doseren.

Een ander probleem dat in onze huidige westerse samenleving speelt, is dat levens vaak worden beheerst door drie hoofdthema’s: geld, roem en bezittingen. Het najagen van deze thema’s zal je echter nooit een langdurig gevoel van geluk kunnen geven. Een mooie stelling in het boek is: ‘Geluk is een gevolg van de zingeving, plezier, voldoening en inspiratie die je ervaart naarmate je creatief gebruik weet te maken van je sterkste kanten.’ En besef: een miljonair en een monnik zijn beiden even tevreden of ontevreden, aldus de auteurs.

Interessant is ook het hoofdstuk ‘Gelijk of geluk’. Een goed gevoel voor rechtvaardigheid is een sterke kwaliteit. Zodra je echter de gulden middenweg uit het oog verliest, kun je verstrikt raken in dogmatisme, cynisme en starheid. Krijg je geen gelijk of kritiek, laat je dan leiden door de techniek van ‘begrijpen, ontwapenen en onderhandelen’.

Een belangrijke levensles ten slotte is dat je leven aan waarde kan winnen als je leert minder te sturen (= dwangmatig controleren) en meer te verduren (= rustig accepteren). En in plaats van jezelf te dwingen tot allerlei grote inspanningen, kun je je aanwennen om kleinere stappen te nemen. Hierdoor kun je gemakkelijker aan je verwachtingen voldoen, wat je een gevoel van vrijheid geeft.

Het boek is opgedeeld in kleine hoofdstukken met aan het eind van ieder hoofdstuk een samenvattende gedachte, motivatie of overdenking. Voor iedereen die op zoek is naar meer veerkracht, zelfvertrouwen, positieve energie en ontspanning is het boek een echte aanrader.

Door Josée Janssen

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...