02-08-2022

Uitgelezen: Burnout. Ontdek het geheim van de stresscyclus en ontspan

De twee Amerikaanse zussen Nagoski hebben een boek geschreven voor alle vrouwen die dreigen te bezwijken door uitputting en overbelasting en die zich desondanks bezorgd afvragen of ze wel genoeg doen. De auteurs onderzoeken hoe welzijn in het leven van vrouwen eruit kan zien en richten zich op de obstakels die een vreugdevol leven in de weg staan.

Bestel het boek in de MD Boekshop >>

In het boek worden, naast de ervaringen van beide zussen en auteurs, de levens gevolgd van nog twee (imaginaire) vrouwen: Julie is een overbelaste leerkracht die verslaafd is geraakt aan alcohol en wier eigen lichaam in opstand komt, en Sophie is een hoogopgeleide vrouw met een technisch beroep die voor haar gevoel voortdurend moet vechten tegen het feit dat het voor mannen veel gemakkelijker en vanzelfsprekender is om gezaghebbende functies te bekleden. Beide vrouwen zijn samengesteld uit de fragmenten van tientallen bestaande vrouwen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met ideeën, feiten en gedachten die van pas kunnen komen.

In het eerste hoofdstuk getiteld ‘Wat je met je meedraagt’ wordt duidelijk het verschil tussen stressfactoren en stress uitgelegd. Stressfactoren zijn bijvoorbeeld: werk, financiën, familie, tijd, culturele normen en verwachtingen en het ervaren van discriminatie. Daarnaast worden interne stressfactoren genoemd als zelfkritiek, het zelfbeeld van je lichaam, identiteit en herinneringen. Stress is de neurologische en psychologische verandering die in je lichaam plaatsvindt als je de stressfactoren tegenkomt.

Omgaan met stress is een ander proces dan omgaan met de factoren die deze stress veroorzaken, en om stress tegen te gaan moet je volgens de auteurs de ‘stresscyclus’ voltooien. De meest efficiënte manier om dit te bereiken is lichamelijke inspanning zoals rennen, zwemmen en dansen maar ook blijken ademhalingsoefeningen, sociale interactie, lachen, genegenheid ontvangen, creatieve expressie en een lekker potje janken hierop een positieve invloed te hebben. Wat volgens de auteurs niet werkt, is jezelf voorhouden dat alles vanzelf goed komt. De stressfactoren kunnen ontstaan in verschillende aspecten van je leven zoals ouderschap, een succesvolle loopbaan, vriendschappen en je zelfbeeld. Strategieën om deze stressfactoren aan te pakken, zijn bijvoorbeeld probleemoplossend plannen, pragmatische stappen zetten en positief herwaarderen.

Veel aandacht is er in het boek voor het ‘geverssyndroom’, dat bij veel vrouwen zorgt voor een emotionele uitputting en vaak de onderliggende oorzaak is van een burn-out. De gever – en in dit geval de vrouw – moet te allen tijde mooi, opgewekt, kalm en gul zijn en alle aandacht hebben voor andermans behoeften. Dit houdt in dat zij nooit boos, overstuur en ambitieus mag zijn of aandacht mag besteden aan zichzelf. En zij mag onder geen beding iemand belasten met zoiets vervelends als haar behoeften. Daarnaast leiden veel vrouwen ook nog onder het BIC (bikini-industrieel complex) waarmee zelfkritiek op hun lichaam gepaard gaat.

Om als vrouw sterker te worden, raden Amelia en Emily Nagoski aan om energiegevende verbindingen aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn met vrienden, familieleden, huisdieren of het goddelijke. Daarnaast bevestigen de auteurs het belang van rust: ‘Zorg ervoor dat je ermee ophoudt om een deel van jezelf te gebruiken dat doodmoe en beschadigd is, zodat het de kans krijgt om zich te herstellen! Door rust te nemen krijg je weer zeggenschap over je lichaam’, schrijven ze. En ze stellen aan het slot dat zelfcompassie en dankbaarheid ons in staat stellen om het verschil te zien tussen wie we zijn en wie de wereld wil dat we zijn. En dit zonder onszelf ervan langs te geven of ons af te sluiten voor de wereld!

Wie als vrouw sterker, zonder stress en met meer zelfvertrouwen in het leven wil staan, vindt in dit boek voldoende handvatten om mee aan de slag te gaan. Om je te helpen, worden bovendien trainingsschema’s gegeven. Bij het lezen over het bikini-industrieel complex had er voor mij naast het tevreden zijn met je lichaam, ook meer aandacht mogen zijn voor een gezond lichaam. Want in het geval van overgewicht en obesitas kan ook afvallen en bewegen je dat positieve gevoel geven wat je sterker maakt.

Door: Josée Janssen

Bestel het boek in de MD Boekshop >>

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...