Tong Ren: Hameren op genezing

Door haar gebruik van plastic poppen, hamers en genezing op afstand nodigt Tong Ren uit tot beschuldigingen van kwakzalverij. Toch heeft het duizenden mensen geholpen bij serieuze gezondheidsproblemen.

Zij die al sceptisch stonden tegenover acupunctuur en meridiaanpunten zullen hun onbevooroordeeldheid tot het uiterste op de proef gesteld zien door Tong Ren therapie. Het is een energiegenezingssysteem dat geen gebruikmaakt van naalden. De patiënt wordt zelfs niet aangeraakt. De genezer gebruikt een pop die de patiënt voorstelt en hij beklopt specifieke punten op de pop met een kleine hamer.

Het verbaast dan ook niet dat dit koren op de molen is van de bestrijders van de kwakzalverij en de sceptici, die Tong Ren (‘bronzen man’) omschrijven als een kruising tussen acupunctuur – op zich al een verdachte term in hun boeken – en voodoo.

Om de zaak nog erger te maken: zoals met veel soortgelijke therapieën is er gebrek aan onderzoek om de beweringen van zijn grondlegger, Meester Tom Tam, een Chinese vluchteling die nu in Massachusetts woont, en zijn vele beoefenaars te staven. Een studie door Amy Sullivan van de Virginia Commonwealth University School of Medicine in Richmond (Virginia), Susan Bauer-Wu van de Emory University in Atlanta (Georgia) en Michael Miovic van het Dana-Farber Cancer Institute en Harvard Medical School in Boston (Massachusetts) toonde aan, dat 265 Tong Ren patiënten die een vragenlijst invulden ‘verbazingwekkende’ verbeteringen van hun gezondheidsproblemen rapporteerden.

Zelfs patiënten met ernstige ziekten zoals kanker zeiden geholpen te zijn door deze therapie. In de vragenlijst noteerde 60% van de kankerpatiënten indrukwekkende verbeteringen na enkele sessies Tong Ren. Ook bij personen die lijden aan angst, depressie en auto-immuunziekten blijkt het te helpen1.

In een afzonderlijke studie van 500 personen die Tong Ren ondergingen tijdens een telefonische sessie met een beoefenaar, vermeldde 98% dat ze gewaarwordingen van warmte, vermindering van pijn en relaxatie konden voelen (ongepubliceerde gegevens).

Meer dan een placebo

Deze bevindingen in aanmerking nemend zou het effect van Tong Ren kunnen worden afgedaan als louter een placebo-effect, ware het niet dat er zoveel patiëntbeschrijvingen zijn van complete genezing van een levensbedreigende ziekte. In 2004 kreeg Florri Kuethe de diagnose Hodgkin lymfoom, een kanker van de lymfeknopen;, zonder chemo- en bestralingstherapie zou ze nog een jaar te leven hebben. Ze nam de ‘praktische’ beslissing om de geadviseerde behandeling te ondergaan.

De effecten waren echter catastrofaal, met levensbedreigende schade aan de longen, verlies van mobiliteit – ze was niet meer in staat te lopen – en neuropathie. Florri was gedwongen om de therapie te staken, terwijl haar oncoloog haar waarschuwde dat de kanker zou terugkomen. Gedurende al die tijd had ze ook Tong Ren behandeling ondergaan. Haar echtgenoot is Tong Ren beoefenaar geworden en momenteel is Florri volledig genezen.

Haar kanker is niet teruggekomen, ze heeft haar mobiliteit teruggekregen en haar longen zijn beter hersteld dan haar longarts in zijn stoutste dromen had durven verwachten2.

De chi connectie

De theorie achter Tong Ren is vergelijkbaar met die van acupunctuur: een ziekte is het resultaat van een ‘blokkade’ van de energie, of chi. Daarom is de therapie erop gericht de blokkades op te ruimen en zo te zorgen dat de zelfhelende activiteiten van het lichaam hun werk doen. Anders dan bij acupunctuur, waar naalden worden gebruikt in meridiaanpunten om de stroming van chi te herstellen, gebruikt Tong Ren een kleine hamer om de specifieke punten te bekloppen op een pop die de patiënt voorstelt.

Master Tam verwijst naar Jung’s collectieve onderbewustzijn en naar quantumfysica om te verklaren hoe zijn zienswijze werkt. Hij legt uit dat onze inwendige chi, of lichaamschi, verbonden is met de uitwendige of universele chi en deze connectie stelt anderen in staat je inwendige chi te beïnvloeden. De patiënt hoeft daarvoor niet eens in dezelfde kamer te zijn als de beoefenaar. Het is even effectief over de telefoon.

De beoefenaar richt zich op een deel van het lichaam van de patiënt via de plastic pop, aangezien ‘alleen een gefocuste geest energie kan creëren en transformeren’ aldus Tam. Door de jaren heen heeft Tam een systeem uitgewerkt waarin punten gespecificeerd zijn waar een blokkade een ziekte kan veroorzaken. Elk punt is op de pop gemarkeerd met namen als ‘GV22’ en ‘BL6’, en de beoefenaar klopt op deze punten terwijl hij zich concentreert op het deblokkeren van dit gebied.

Afstand geen bezwaar

Meester Tam houdt wekelijks ‘proefkonijn’-lessen, zoals hij ze noemt, waar mensen langskomen en enkele minuten behandeld worden door beoefenaars. Elke week worden er in deze gratis sessies soms honderd of meer mensen behandeld. Een standaard genezing op afstand duurt ongeveer 30 minuten of langer, waarbij de patiënt constant gevraagd wordt eventuele veranderingen te melden, aangezien gewaarwordingen of gevoelens van warmte tekenen zijn van deblokkering. Als de patiënt niets voelt, dan probeert de beoefenaar een ander punt op de pop.

Rick Kuethe heeft al meer dan 5000 genezingen op afstand uitgevoerd, waarvan de eerste op zijn vriend Kim. Tijdens een telefoongesprek klaagde Kim over een allergische reactie, dus vroeg Rick of hij Tong Ren op hem mocht uitproberen. Binnen enkele minuten waren Kims symptomen helemaal verdwenen. ‘Ik weet niet wie van ons het meest verbaasd was’ herinnerde Rick zich.

Dit alles leidt tot veel beroering onder cynici die zeggen dat Tong Ren absurd en onmogelijk is. Hoewel sommigen instemmen dat het absurd lijkt, zijn er desalniettemin voldoende mensen die kunnen getuigen dat het verre van onmogelijk is.

Bryan Hubbard

Bronnen:

1: Complement Health Pract Rev, 2009; 14: 19-35; DOI: 10.1177/1533210108329265
2: Kuethe R. Tong Ren Therapy, Boston, MA: Fire Husker Publishing, 2009

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard