17-01-2017

Tips tegen griep

Rubriek: Vraag & antwoord

Tips tegen griep

‘Wapen u tegen griep en verkoudheid met kruiden en homeopathie’

Vraag: Ik krijg elke winter de griep, zelfs als ik de griepprik heb gehaald. Zijn er andere effectieve manieren om griep te voorkomen of te behandelen? Daarnaast heeft een vriendin van mij rond november/december altijd allergie-achtige klachten, zoals niezen en jeukende traanogen. Wat kan dat zijn? En bestaat hier een natuurlijk middel tegen? J.F.

Door: Harald Gaier

Antwoord: Het kruid Andrographis paniculata (ook wel bekend als kalmegh) blijkt zowel een preventieve als genezende werking te hebben bij griep en andere aandoeningen met griepverschijnselen.1 In een onderzoek met 179 patiënten met een infectie aan de bovenste luchtwegen (zoals een bijholte- of keelontsteking) bleek een gestandaardiseerd extract van dit kruid veel effectiever dan een placebo tegen hoesten, hoofdpijn, neusklachten en keelklachten.
Het kruidenextract werd gedurende drie dagen driemaal daags ingenomen.2
Andere onderzoeken hebben deze resultaten bevestigd en laten ook zien dat Andrographis de symptomen van griep en bovenste luchtweginfecties helpt verminderen, met vrijwel geen of verwaarloosbare bijwerkingen. Een overzichtsonderzoek concludeerde dat Andrographis ‘mogelijk een geschikt alternatief middel kan zijn bij de behandeling van een eenvoudige, acute infectie van de bovenste luchtwegen’.3
Daarnaast zou het kruid zelfs een heilzame werking kunnen hebben bij ziekten als kanker, en aandoeningen die worden veroorzaakt door hiv (het humaan immunodeficiëntievirus).4
Andrographis is verkrijgbaar bij diverse (online) vitamine- en natuurwinkels. Mijn advies is om dit supplement te gebruiken tot het eind van het griepseizoen. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking.
Winterallergie
Wat betreft uw vriendin met winterallergieklachten: het kan zijn dat ze allergisch is voor schimmelsporen, zoals Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Mucor en Penicillium. In de winter kunnen deze schimmelsporen door de lucht worden verspreid. In dit geval adviseer ik het homeopathische kruidenmiddel Galphimia glauca. Dit kruid heeft een bijzondere geschiedenis.
Tijdens een studiereis door Zuid-Amerika in de jaren zeventig van de negentiende eeuw kwam de homeopaat, apotheker en schrijver Willmar Schwabe (1839-1917) samen met zijn collega’s in contact met de Cinta Larga-indianen, die diep in het Amazoneregenwoud leefden. Deze mensen gebruikten een snuifpoeder dat ze maakten van de gedroogde en verpulverde gele bladeren van een plant: de Galphimia glauca (ook wel goudkorrel genoemd). Het poeder veroorzaakte hevige niesbuien en werd gebruikt tegen een verstopte neus. Er werden royale hoeveelheden van dit plantenmateriaal naar Duitsland verscheept. En dat gebeurt nog steeds.
Vanwege de hevige niesbuien die het kan veroorzaken, wordt het kruid nu verwerkt in een homeopathisch middel tegen allergieklachten, zoals hooikoorts. In mijn ervaring is het een zeer effectief middel.
Dit blijkt ook uit verschillende klinische onderzoeken.5 Uit een hoogwaardig onderzoek bleek Galphimia glauca D4 beduidend effectiever dan een placebo. Bij 83 procent van de patiënten die het middel gebruikten, sloeg het aan.6
In een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd onder ruim tweehonderd hooikoortspatiënten met neus- en oogklachten, werden verschillende varianten van Galphimia glauca met elkaar en met een placebo vergeleken. De ene groep kreeg Galphimia glauca D6, die geproduceerd wordt op de gebruikelijke homeopathische manier, waarbij het middel stapsgewijs wordt verdund en geschud om de potentie, de geneeskracht, te verhogen. Dit proces heet potentiëren. De andere groep kreeg Galphimia glauca in een zuivere verdunning van tien (met dezelfde concentratie, maar niet gepotentieerd) of een placebo. De gepotentieerde Galphimia glauca D6 bleek veel effectiever dan de placebo en de niet-gepotentieerde Galphimia glauca, die ongeveer even effectief waren.7
In een gecombineerde analyse van elf onderzoeken naar Galphimia glauca, waarbij in totaal 1038 hooikoortspatiënten werden onderzocht, stelden de onderzoekers vast dat het middel consequent effectiever was dan een placebo en minstens zo effectief als de gebruikelijke antihistaminica.8 Het middel lijkt ook te werken bij bronchiaal astma, atopisch eczeem, netelroos, galbulten en door allergie veroorzaakte maagklachten.5
Als de klachten van uw vriendin seizoensgebonden zijn, wat ik opmaak uit uw vraag, stel ik voor dat ze ongeveer twee weken voordat ze verwacht dat haar klachten beginnen, start met het gebruik van Galphimia glauca D4. Dit kan ze dan het beste blijven doen gedurende de hele periode dat ze doorgaans last heeft van haar klachten.
Galphimia glauca is verkrijgbaar bij diverse (online) verkopers van homeopathische middelen.
De werking van homeopathie
Galphimia glauca blijkt een effectief en veelzijdig middel tegen allergieën. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe homeopathie werkt:
(I) De klachten die het kan veroorzaken in ‘pure stofvorm’ – zoals hevige niesbuien – kan het juist verlichten in kleine, verdunde doseringen.
(II) De werkzame eigenschappen gaan niet verloren naarmate het verder verdund wordt, als dit althans wordt gedaan op de traditionele homeopathische manier: stapsgewijs verdunnen en krachtig schudden.
(III) Metingen lijken erop te wijzen dat hoe groter de oplossing is (oftewel hoe groter de potentie), hoe effectiever het middel.
(IV) Zoals vaak bij homeopathie heeft het middel geen schadelijke bijwerkingen.
(V) Het is niet ‘isopathisch’, oftewel: het werkt niet als een vaccin. Een vaccin zou in dit geval bestaan uit een minieme hoeveelheid pollen die ervoor zorgen dat iemand met aanleg voor hooikoorts geen pollenallergie ontwikkelt. De werkzaamheid van Galphimia glauca is daarentegen, zoals bij de meeste homeopathische middelen, gebaseerd op het zogenaamde gelijksoortigheidsbeginsel. Dat gaat uit van het principe dat ‘het gelijke met het gelijkende wordt genezen’.
Met andere woorden: in de homeopathie worden symptomen bestreden met een stof die (in pure vorm) deze symptomen juist heeft veroorzaakt. Dit betekent dat een homeopathisch middel kan worden gebruikt bij allerlei gelijksoortige klachten van de stof in pure vorm.

Literatuur
1 Phytomedicine, 2002; 9: 589-97
2 Phytomedicine, 2000; 7: 341-50
3 EXPLORE, 2006; 2: 25-9; J Clin Pharm Ther, 2004; 29: 37-45
4 Evid-Based Complement Alternat Med, 2013; 2013: 846740
5 Allg Homöop Zeit, 1967; 212: 533-42
6 Fortschr Med, 1983; 101: 811-4
7 Arzneimittelforschung, 1985; 35: 1745-7
8 Forsch Komplementärmed, 1996; 3: 230-4

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...