Tips hoe je de kans om zwanger te worden kunt vergroten

Tips hoe je de kans om zwanger te worden kunt vergroten

Help moeder natuur een handje en verbeter je vruchtbaarheid met een paar simpele tips voor goede gezondheid en goede seks.
Zwanger worden kan simpel zijn, maar dat geldt niet voor alle paren. Soms is de reden daarvan een te laag aantal spermacellen bij de man. In een aantal gevallen kan een zetje in de goede richting al veel uitmaken.

We kunnen veilig stellen dat de beste houding om seks te hebben die is waarbij het sperma in de kortst mogelijke tijd bij de eicel terechtkomt. Het beste is dus om posities te vermijden waarbij de baarmoeder het verst verwijderd is en het zaad te veel te lijden heeft van de zwaartekracht, zoals een staande of zittende houding of wanneer de vrouw bovenop ligt of zit.
Zelfs bij de best mogelijke positie is bevruchting nog altijd een buitengewoon complex gebeuren. Ook een eitje dat in een reageerbuis bevrucht en teruggeplaatst wordt in de baarmoeder leidt in veel gevallen nog steeds niet tot een zwangerschap.
Veel factoren van invloed zijn nog steeds onbekend. Rond 18 procent van de paren in de EU heeft moeite om zwanger te worden. Zij kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: primaire infertiliteit (zonder voorafgaande zwangerschap), secundaire infertiliteit (na een zwangerschap) en steriliteit.

De oorzaken lopen uiteen van ongunstige positie bij seks tot onvruchtbaarheid van een van de partners. Hieronder volgt een aantal veelvoorkomende oorzaken bij mensen die na meer dan een jaar nog niet zwanger geraakt zijn:
• cystes van de eierstokken;
• endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte);
• te hoog lichaamsgewicht;
• verstopping van de eileiders;
• uitblijven van de ovulatie (er komt geen eitje vrij).

Ook als je lichaam niet in goede conditie is, te veel is blootgesteld aan gifstoffen of als je te weinig voedingsstoffen hebt binnengekregen daalt het voortplantingsvermogen aanzienlijk.
Het gemiddelde aantal maanden dat je zonder succes probeert zwanger te raken wordt hoger naarmate je ouder wordt. Bij wie begin twintig is, duurt het ruwweg vier tot vijf maanden; eind twintig is dat zeven maanden. Tegen de tijd dat je begin dertig bent, is dat opgelopen tot tien maanden en bij eind dertig is het een heel jaar.

Men neemt aan dat de ovulatie (eisprong) plaatsvindt op dag 14 van een menstruatiecyclus van 28 dagen. Het beste moment om seks te hebben is dus op de 12e tot en met de 14e dag, omdat zaadcellen ongeveer drie dagen in leven blijven. Weinig vrouwen hebben echter zo’n 28 daagse cyclus volgens het boekje. Je moet dus proberen erachter te komen wanneer dat in jouw geval gebeurt. Op internet staan veel tabellen waarop je dat kunt nazoeken.

Mijn klinische ervaring is dat wanneer de ovulatie laat in de cyclus plaatsvindt (dag 20 of later) de kans om zwanger te raken slecht is vanwege de verminderde kwaliteit van de eicel. Daar komt nog bij dat de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies waar het eitje moet innestelen dan ook minder ideaal is. Maar zwangerschap is nog steeds mogelijk en je kunt dit positief beïnvloeden door een aantal tips in acht te nemen. Verander drastisch je eetgewoonten en bewegingspatroon en neem de noodzakelijke supplementen om je hormonen in evenwicht te brengen en je cyclus te reguleren.
In de vruchtbare periode is het baarmoederhalsslijm helder en kleverig, vergelijkbaar met een rauw eiwit. Maak er een gewoonte van ten minste zes glazen water per dag te drinken om de hoeveelheid baarmoederhalsslijm te vergroten. Dat helpt zaadcellen om hun einddoel te bereiken. Vitamine C in kleine hoeveelheden verbetert de kwaliteit van dit slijm (grote hoeveelheden hebben het tegenovergestelde effect).
Bij mannen heeft het slikken van maagzuurremmers van het type H2-receptorantagonisten (zoals Zantac) een negatief effect op de spermaproductie. Andere medicijnen kunnen hetzelfde effect hebben, dus bespreek dit met je arts. Voor goed sperma is een toereikend zinkgehalte vereist, dus laat ook dat controleren. Verder moet er per maand minimaal zes maal een ejaculatie plaatsvinden om te voorkomen dat oud en traag sperma zich ophoopt.

Om helemaal aan de veilige kant te blijven zou je allebei dranken met cafeïne moeten vermijden, al zijn de publicaties van klinische onderzoeken hiernaar niet eenduidig in hun conclusies.
Nog een laatste woord van advies omtrent voeding: in de twee weken tussen het uitblijven van de menstruatie en de bevruchting wordt de foetus blootgesteld aan alles wat je eet, waaronder wellicht vis met een hoog kwikgehalte, zoals zeebaars, makreel, marlijn, rog, zwaardvis, tonijn en poon. Het eten van andere soorten vis wordt wel aanbevolen als onderdeel van een gezond eetpatroon – vol proteïnen, vitamine D en omega-3-vetzuren.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Menstruatie trots

Genezen met je handen

De hormoondokter: In balans

Vochtgebrek

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier