Thyroxine overkill

IK BEN 72 JAAR OUD EN BEHOORLIJK ACTIEF, MAAR ALS IK STILZIT, BIJVOORBEELD VOOR DE TV OF IN BED, BONKT MIJN HART ALS EEN MOKER. VAAK WORD IK ONRUSTIG EN KRIJG IK NIET VOLDOENDE ADEM.
Sinds een jaar of acht gebruik ik 15 mg thyroxine per dag vanwege een lichte hypothyroïdie (te lage activiteit van de schildklier). Kan het daarvan komen? Ik ben ook meer dan 12 kilo aangekomen vanaf mijn zestigste en het lukt me maar niet af te vallen. Vanwege de hartkloppingen neem ik ook regelmatig aspirine.
Mijn schoonzuster in Canada, die in de vijftig is, heeft haar overactieve schildklier genezen met Chinese geneeskunst. Omdat ik me de laatste tijd ‘uit mijn doen’ voel, ben ik bij de Penningham Clinic in Londen naar een hoog opgeleide en zeer aanbevolen Chinese arts gegaan. Hij schreef me pillen voor met 13 ingrediënten, maar 16 procent bestond uit herba agastachis (Agastache; huo xiang). Kunnen de hartkloppingen daardoor komen?
Als ik naar de huisarts ga, krijg ik digoxine, aspirine, cholesterolremmers en God weet wat nog meer. Ik eet verstandig, vette vis bij het ontbijt, vers fruit en verse groente, geen vette happen of diepvriesvoer en geen kant-en-klaarmaaltijden.
– AB, Kent

 

Hoewel we niet met zekerheid uw diagnose kunnen stellen, lijkt het of u een vorm van hyperthyroïdie (hyperactieve schildklier) heeft door een aspect van uw medicatie. Alle middelen die u zegt te gebruiken, kunnen dit als bijwerking hebben. Het kan nog verergerd worden door de willekeurige mix van reguliere en alternatieve middelen die u heeft.
Vaak is thyroxine zelf de boosdoener. De meeste patiënten met een te weinig actieve of juist overactieve schildklier krijgen geen normale schildklierfunctie van een geneesmiddel, omdat hun lichaam niet reageert op het kunstmatige schildklierhormoon of doordat de dosering niet klopt. Als de schildklier alleen maar wat traag is, kan door het kunstmatige thyroxine uiteindelijk het systeem totaal stil komen te liggen.

Gewicht
Het feit dat uw gewichtstoename zelfs met medicatie niet omslaat, lijkt erop te wijzen dat uw schildklierprobleem niet is verholpen. Misschien is uw schildklier helemaal nooit traag geweest, want een arts vaart op een standaard bloedonderzoek dat vaak niet accuraat is of zelfs foutieve waarden oplevert.

Adem
Uw ademtekort kan ontstaan zijn door een interactie van het schildklierhormoon met de aspirine. Schildkliermedicijnen verhogen de afbraak van stollingsfactoren. Als daarbij ook nog een antistollingsmiddel wordt gebruikt, kan dat de aanmaak van stollingsfactoren beïnvloeden. Bij patiënten met hypothyroïdie wordt meestal geadviseerd de dosering antistollingsmiddelen te verlagen. Aspirine is weliswaar een NSAID, maar ook een ‘bloedverdunner’. Daarom wordt het in kleine doseringen voorgeschreven om hartaanvallen en beroertes te voorkomen. Ook allergie voor salicylaten (zoals aspirine) kan tot ademtekort leiden.

Kruiden
We zijn allemaal erg voor Chinese kruiden, maar u moet wel zeker weten of u wel de juiste heeft. De combinatiebehandeling Shen Lu (die de ‘nier-yang’ zou ‘verwarmen’ en versterken) bleek bijna een verdubbeling op te leveren van de concentratie schildklierhormonen in de bloedsomloop1. Maar de Chinese kruiden die u gekregen heeft, zijn bedoeld als vervanging van het kunstmatige schildklierhormoon dat u gebruikte. Door ze samen te gebruiken veroorzaakt u een overkill aan schildklierhormoon met symptomen van een overactieve schildklier.

Nog meer medicijnen
Al die medicijnen die uw huisarts u nog extra zou kunnen voorschrijven (digoxine om het hartritme te controleren, atenolol voor de bloeddruk, aspirine waarschijnlijk om een beroerte te voorkomen en een cholesterolsyntheseremmer om uw cholesterol te verlagen), zouden de situatie nog erger maken, omdat het bijna onmogelijk is te voorkomen dat er bijwerkingen en interacties optreden. (Een bètablokker in combinatie met digoxine kan bijvoorbeeld tot een complete hartblokkade leiden.) Het effect van de combinatie van een bètablokker met aspirine is niet duidelijk, maar schildkliermedicatie kan de werking van digoxine (digitalis) verstoren, waardoor van dat laatste nog meer nodig wordt.

Advies
Wij raden u aan weer bij nul te beginnen. Ga eerst na of u werkelijk een te weinig actieve schildklier heeft door uw basale lichaamstemperatuur te meten. Zodra u wakker wordt, houdt u gedurende tien minuten een thermometer onder uw oksel. Is uw temperatuur lager dan normaal (36,6-36,8 oC), dan kan dat wijzen op een te weinig actieve schildklier (hypothyroïdie), is hij hoger dan normaal, dan kan dat duiden op een hyperactieve schildklier (hyperthyroïdie).
Heeft u hypothyroïdie, dan adviseert dr. Peatfield naast goede eetgewoonten, weinig stress, voldoende slaap en regelmatig bewegen, eerst uw bijnier te stimuleren, om te beginnen met de laagst gedoseerde supplementen (alleen op voorschrift). Het behoeft geen betoog dat u dit het beste kunt doen onder begeleiding van een ervaren natuurlijk genezer met kennis van suppletie van natuurlijk schildklierhormoon.
Probeer niet in aanraking te komen met fluoride en kwik, want beide hebben een invloed op de schildklier, net als soja dat de opname van jodium aantast. Probeer ook een supplement met jodium (300 microgram), tyrosine (250 mg), zink picolinezuur (30 mg), riboflavine (15 mg) en niacine (25-50 mg), en vitamine A (25.000 IE), E (400 IE), B6 (25-50 mg) en C (1 g).

1Chung Kuo Chung Hsi Chieh Ho Tsa Chih, 1993; 13: 202-204
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Een echte allrounder; Magnesium

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Een pil voor de geest

Interview: oud, ouder, oudste

Barbara Havenith over menopauzale hormoontherapie in Nederland

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier