Tandheelkundige implantaten

Tijdens een hockeywedstrijd werden er bij mijn zoon twee kiezen uitgeslagen. Daardoor heeft hij nu een gat in zijn onderste tandenrij achter in zijn mond. Aangezien hij een tiener is, schaamt hij zich voor die ontbrekende kiezen, ook al valt het niet zo op. Onze tandarts heeft tandheelkundig implantaten geadviseerd om ze te vervangen. Volgens hem is dat beter dan een plaatje omdat ze zich net zo gedragen als echte tanden, minder rompslomp opleveren en niet afzonderlijk gepoetst hoeven te worden zoals een kunstgebit of frame. Volgens hem werkt een frame meestal niet goed, vooral niet in de onderkaak. Een frame rust op het tandvlees en kan op den duur het bot beschadigen.Mijn zoon wil die implantaten heel graag hebben. Ik vind de operatie echter buitengewoon invasief en het idee dat mijn zoon twee metalen implantaten in zijn kaak geschroefd krijgt, staat me niet aan vanwegde de risico’s van kwikbevattende vullingen. Ook kan ik het idee niet loslaten dat de tandarts alleen maar de duurdere optie adviseert ten behoeve van zijn eigen portemonnee.
– CE, Solihull

Uw zorgen zijn niet ongegrond. Een tandheelkundig implantaat is een metalen schroef, meestal van titanium, die operatief in de kaak wordt aangebracht als verankering voor een kunsttand (de kroon). Hoewel van titanium vaak wordt gezegd dat het niet met weefsels reageert, bestaan er wel degelijk bewijzen voor het tegendeel. Het Bristol Wear Debris Team heeft ontdekt dat afvalstoffen uit kunstgewrichten die waren gemaakt van metaalsoorten als titanium, nikkel, chroom en kobalt waren doorgedrongen tot de lever, de milt, lymfeklieren en het beenmerg1.

Metalen

Om er zeker van te zijn dat uw zoon niet voor bepaalde metalen allergisch is, adviseert de Engelse biologische tandarts dr. John Roberts (www.holistic-dentistry.com) dat u hem een MELISA-test laat doen (memory lymphocyte immunostimulation assay, zie Medisch Dossier, februari 2005). Met zo’n test worden witte bloedlichaampjes opgespoord die met giftige metalen reageren, een teken van metaalovergevoeligheid. ‘Laat hem niet alleen testen op metaalsoorten die in het implantaat zitten,’ waarschuwt dr. Roberts. ‘Ook de kroon kan uit metalen bestaan die weer anders zijn dan die in het implantaat wat tot een galvanische reactie [tussen het implantaat en de kroon] kan leiden, zodat er corrosie kan ontstaan van metalen in de mond.’

Hij beveelt aan een kroon te laten gebruiken die helemaal uit porselein bestaat. Onlangs is toevallig een nieuwe generatie implantaten toegelaten voor gebruik in Europa, die volledig keramisch zijn. In Duitsland en Zwitserland zijn die ‘metaalvrije’ implantaten in elk geval reeds gebruikt (zie www.metaalvrije-implantaten.nl). Dr. Roberts haast zich echter te vermelden dat keramiek strikt genomen niet geheel metaalvrij is omdat het aluminium bevat, maar ‘dat is inert en reageert niet met weefsels’.

Maar voordat uw zoon de sprong waagt, moet hij zich realiseren dat elke tand in verbinding staat met een energiemeridiaan in het lichaam, en dat elke verstoring van die verbindingen in de toekomst tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Alternatieven

Zoals u al schrijft, is een tandheelkundig implantaat een invasieve operatie. Hoewel de chirurgische technieken en het succespercentage steeds beter zijn geworden, kunnen er nog steeds complicaties optreden. Voorbeelden zijn peri-implantitis, een bacteriële infectie die tot verlies van kaakbeen kan leiden; zenuwschade; hematomen (bloedstolsels) in de mondbodem met mogelijk luchtwegobstructies als gevolg; en sinusitis2,3,4,5.

‘Er bestaan mooie brugconstructies als alternatief voor implantaten,’ zegt dr. Roberts. Valplast® frames worden in Amerika al vrij veel gebruikt, maar zijn in Nederland nog relatief nieuw. Dit is een goede optie om met uw tandarts te bespreken. ‘Ze bestaan uit nylon, beschadigen geen mondweefsel en ze zijn heel klein en dus bijna niet zichtbaar. Ook zijn ze meer kosteneffectief dan tandheelkundige implantaten,’ aldus dr. Roberts.

Aangezien uw zoon nog een tiener is, kan zijn kaak nog groeien. Volgens dr. Roberts kan hij het best met implantaten wachten tot hij ouder dan twintig is, of anders op z’n minst totdat hij geen contactsport meer speelt om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...