Springschenen

Onlangs ben ik begonnen met hardlopen om af te vallen, maar daardoor heb ik springschenen gekregen. Nu heb ik zelfs pijn bij gewoon lopen. Volgens mijn huisarts moet ik heel veel rust nemen, maar ik wil zo snel mogelijk weer gaan sporten. Kan ik iets doen om het genezingsproces te bespoedigen? En hoe kan ik voorkomen dat het weer gebeurt?
– D.S., Leeds

 

Springschenen, ook wel beenvliesontsteking of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd, ontstaat door schade aan de spieren en/of het scheenbeen (de tibia) in het onderbeen, meestal door overbelasting (stress) van het bot en de bindweefsels tijdens activiteiten waarbij ze gewicht moeten dragen, zoals rennen, dansen, aerobics, gymnastiek, voetbal en soms zelfs gewoon wandelen.

Verschillende factoren, waaronder spierzwakte, slechte schoenen, een verkeerde hardlooptechniek en overmatig trainen op harde oppervlakken, kunnen leiden tot springschenen. In uw geval zal de plotselinge toename van lichaamsbeweging de aandoening hebben veroorzaakt.

Behandelmogelijkheden

Springschenen worden meestal behandeld met de RICE-methode:
• Rust. Beoefen de uitlokkende activiteit even niet meer en vermijd andere activiteiten die leiden tot pijn, zwelling of ongemak. Tijdens de genezing kunt u lichaamsbeweging kiezen die de botten weinig belast, zoals zwemmen, fietsen of lopen in water.
• Ijs. Breng ice-packs of een ijskoude handdoek aan op de aangedane plek, steeds vijftien minuten, in de eerste 24 uur na de blessure, en zo nodig ook de dagen daarna, om de pijn, zwelling en ontsteking tegen te gaan.
• Compressie. Verbind het onderbeen in een elastisch verband om de zwelling te beperken en zorg voor ondersteuning van de scheenbeenspieren en het bindweefsel.
• Elevatie. Houd het geblesseerde been boven het niveau van uw hart gedurende de eerste 24 uur, zelfs tijdens de slaap. Als er een plaatselijk zwelling is, kan dat daar ook tegen helpen.

Verder kunnen de hierna volgende behandelingen helpen tegen de pijn en de genezing bevorderen:
• Massage. Springschenen komen door overgebruik van spieren, dus is massage vaak effectief1. Probeer het been tweemaal daags tien minuten te masseren of ga naar een massagetherapeut.
• Homeopathie. Volgens een podotherapeut is Ruta Grav de beste remedie bij springschenen bij een potentie van 6X, 12X, 15X of 30X, viermaal daags gedurende twee weken. Neem na twee weken Calc Phos in een eenmalige 1M dosis.2 Ook het bekende middel Traumeel, dat Arnica, Echinacea en Calendula bevat, kan een poging waard zijn. Bij een onderzoek bleek Traumeel even effectief als conventionele behandeling bij een aantal verschillende blessures van het bewegingsapparaat3.
• Acupunctuur. Bij behandeling van veertig sporters met springschenen door ofwel acupunctuur, acupunctuur plus sportgeneeskundige behandeling, of sportgeneeskundige behandeling, bleken diegenen die ofwel alleen acupunctuur ofwel acupunctuur plus sportgeneeskunde hadden gehad, minder pijn te voelen4.

Preventie

Hoewel er niet een enkele preventieve methode is waarvan is aangetoond dat die altijd werkt tegen springschenen, kunnen onderstaande maatregelen helpen:
• Goed schoeisel. Kies schoenen die bij de sport horen. Gaat u hardlopen, vervang dan uw schoenen steeds na 400 tot 800 kilometer5.
• Schokabsorberende zolen. Bij vier klinische onderzoeken waarin schokabsorberende zolen werden getest ten opzichte van een controlegroep, kwamen er minder overbelastingsblessures van de tibia voor wanneer er schokabsorberende zolen werden gebruikt6.
• Steunzolen. Als u een te platte bal van de voet heeft, staan uw voeten misschien te veel naar binnen (pronatie) bij het hardlopen, waardoor ook springschenen kunnen ontstaan. Inlegzolen of op maat gemaakte steunzolen kunnen het probleem verhelpen5. Ook zijn er speciale schoenen te koop voor voeten in pronatiestand.
• Langzaam opbouwen. Bouw na een blessure een goede rustperiode in (meestal van enkele weken) en pak de sport langzaam weer op. Zorg dat u de frequentie, intensiteit en de duur van de trainingen langzaam laat oplopen. Wellicht kunt u overwegen af te wisselen met een sport die minder mechanische belasting oplevert zoals zwemmen of fietsen.
• Krachttraining. Maak de beenspieren sterker door op de buitenkanten van de voeten te lopen en op de tenen. Probeer ook rekoefeningen van de hamstrings, zoals opdrukken tegen de muur, omdat die ook de scheenspieren rekken.
• Goede houding. Door een verkeerde loop/hardlooptechniek kunnen ook springschenen ontstaan. Zorg dat uw gewicht recht boven de heupen is en leun niet naar voren of naar opzij. Probeer hard te lopen op een zachte ondergrond zoals gras of zand2.

BRONNEN:
1Lowe W., Orthopedic Massage: Theory and Practice, St Louis: Mosby, 2003: 82

2Subotnick SI., Sports and Exercise Injuries: Conventional Homeopathic and Alternative Treatments. Berkeley: North Atlantic Books, 1991: 218
3Complement Ther Med, 2008; 16: 22-27
4J Chin Med, 2002; 70: 54-57
5J Athl Train, 2008; 43: 316-318
6Cochrane Database Syst Rev, 2005; 2: CD000450

Springschenen of stressfractuur?
De symptomen van springschenen zijn soms hetzelfde als die van een stressfractuur van de tibia. Er wordt aangenomen dat springschenen zich kunnen ontwikkelen tot stressfracturen als ze niet goed behandeld worden. Denkt u dus dat u springschenen heeft en worden ze niet beter van rust of behandeling, laat dan een specialist ernaar kijken. Als er echt een stressfractuur is, duurt de genezing waarschijnlijk minimaal zes weken.

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...