24-01-2012

Spelen met eten

Handige tips om kleine kinderen op een vrolijke manier te leren gezonde natuurlijke dingen te eten.

Onlangs kreeg ik van peuterleidsters de vraag om ideeën voor originele en gezonde snacks. Onderstaand mijn advies.

Dol op dippen
Kinderen zijn dol op dippen, dus geef ze elk een minischaaltje (geiten)smeerkaas of hummus met dunne worteltjes of komkommerstaafjes om erin te dopen.

Probeer pitabroodjes of tortilla’s
Boterhammen kun je afwisselen met pitabroodjes, tortilla’s of zelfs crackers (als die niet te zout zijn), met smeerkaas en wat geknipte bieslook of zeer kleingesneden groente. Vervang brood echter niet dagelijks bij beide broodmaaltijden, want brood is verrijkt met jodium dat anders in te geringe mate in ons voedsel zit.

Variaties op rijst en pasta
Laat kinderen verschillende soorten rijst, maar ook maïs en bonen proeven, bijvoorbeeld in een salade of stoofgerecht met verschillende groenten.

Drinken meenemen
In plaats van de commercieel verkrijgbare pakjes met mierzoete drankjes is zelfgemaakte soep in een thermosflesje een goede vuller (op koude dagen), of kies op warme dagen voor koud water. Ook vers sap aangelengd met water is beter dan de kant-en-klare kinderdrankjes.

Speciale functies
Geef kinderen bij speciale gelegenheden een van de onderstaande mixen uit de blender en leg ze daarbij uit waar hij goed voor is.

– Kiwi-verkoudheidsdrankje: vol met natuurlijke vitamine C. Twee kiwi’s, een kwart ananas, een sinaasappel (zonder pitjes), een centimeter verse gemberwortel, alle geschild en in stukjes, en een half mespuntje cayennepeper.

– Meloen voor de mond: bij aften. Een kwart honingmeloen, ontpit, geschild en in stukjes, 90 gram witte kool in stukjes, 2 afgestreken theelepels (rode) ieppoeder, 1 eetlepel gemalen pompoenpitten (ook zelf te malen in de vijzel).

– Venkel-en-muntdrank: tegen overmatig winden. Een zakje kamillethee overgieten met 180 ml kokend water; een kleine venkelknol in kleine stukjes erin laten trekken.

– Sap van grapefruit, citroen en gember: dit stimuleert de eetlust. Een halve ggrapefruit, een kleine citroen, een appel, alle geschild, ontpit en in stukken, plus een centimeter verse gember geschild.

– Sap van appel, pruim en aloë vera: tegen obstipatie. Twee geschilde appels, 65 g pruimen, alle ontpit en in stukjes, 250 ml water, 1 theelepel (puur) aloë-verasap plus, bij ernstige obstipatie, een halve theelepel psylliumvezels.

– Banaan met rijstmelk: bij diarree. Een grote rijpe banaan, ongeschild en in stukjes, 125 ml rijstmelk, 125 g biogarde of yoghurt met acidophilus, liefst van geiten/schapen, een mespuntje nootmuskaat (zowel de banaan als de nootmuskaat hebben goede eigenschappen tegen diarree).

– Sinaasappelkruidendrank: tegen hoest. Twee grote takjes verse tijm, zes verse salieblaadjes, grof gehakt, 250 ml kokend water, 1 theelepel biologische honing (niet verhit tijdens productie), een uitgeperst teentje knoflook, sap van een grote sinaasappel, vier druppels vloeibare echinacea (of een kwart van de aangegeven dosis voor volwassenen).

– Thee van gember en korianderzaad: tegen misselijkheid. Een centimeter verse gember, fijngesneden, een theelepel korianderzaad, 250 ml kokend water. Samen laten trekken.

Geef de kinderen zelf de keuze welk drankje ze willen maken en zet ze aan het persen en kokkerellen. Koop verse kruidenplantjes en laat ze de kruiden zelf knippen. Als kinderen zelf meegedaan hebben aan de bereiding, eten ze vaak beter.

Harald Gaier

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een fijne boel

Een opknapbeurt voor uw botten

Kruid met superkracht

Geen pijn meer

Medicinale kruiden tegen migraine

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier