24-01-2012

Spelen met eten

Handige tips om kleine kinderen op een vrolijke manier te leren gezonde natuurlijke dingen te eten.

Onlangs kreeg ik van peuterleidsters de vraag om ideeën voor originele en gezonde snacks. Onderstaand mijn advies.

Dol op dippen
Kinderen zijn dol op dippen, dus geef ze elk een minischaaltje (geiten)smeerkaas of hummus met dunne worteltjes of komkommerstaafjes om erin te dopen.

Probeer pitabroodjes of tortilla’s
Boterhammen kun je afwisselen met pitabroodjes, tortilla’s of zelfs crackers (als die niet te zout zijn), met smeerkaas en wat geknipte bieslook of zeer kleingesneden groente. Vervang brood echter niet dagelijks bij beide broodmaaltijden, want brood is verrijkt met jodium dat anders in te geringe mate in ons voedsel zit.

Variaties op rijst en pasta
Laat kinderen verschillende soorten rijst, maar ook maïs en bonen proeven, bijvoorbeeld in een salade of stoofgerecht met verschillende groenten.

Drinken meenemen
In plaats van de commercieel verkrijgbare pakjes met mierzoete drankjes is zelfgemaakte soep in een thermosflesje een goede vuller (op koude dagen), of kies op warme dagen voor koud water. Ook vers sap aangelengd met water is beter dan de kant-en-klare kinderdrankjes.

Speciale functies
Geef kinderen bij speciale gelegenheden een van de onderstaande mixen uit de blender en leg ze daarbij uit waar hij goed voor is.

– Kiwi-verkoudheidsdrankje: vol met natuurlijke vitamine C. Twee kiwi’s, een kwart ananas, een sinaasappel (zonder pitjes), een centimeter verse gemberwortel, alle geschild en in stukjes, en een half mespuntje cayennepeper.

– Meloen voor de mond: bij aften. Een kwart honingmeloen, ontpit, geschild en in stukjes, 90 gram witte kool in stukjes, 2 afgestreken theelepels (rode) ieppoeder, 1 eetlepel gemalen pompoenpitten (ook zelf te malen in de vijzel).

– Venkel-en-muntdrank: tegen overmatig winden. Een zakje kamillethee overgieten met 180 ml kokend water; een kleine venkelknol in kleine stukjes erin laten trekken.

– Sap van grapefruit, citroen en gember: dit stimuleert de eetlust. Een halve ggrapefruit, een kleine citroen, een appel, alle geschild, ontpit en in stukken, plus een centimeter verse gember geschild.

– Sap van appel, pruim en aloë vera: tegen obstipatie. Twee geschilde appels, 65 g pruimen, alle ontpit en in stukjes, 250 ml water, 1 theelepel (puur) aloë-verasap plus, bij ernstige obstipatie, een halve theelepel psylliumvezels.

– Banaan met rijstmelk: bij diarree. Een grote rijpe banaan, ongeschild en in stukjes, 125 ml rijstmelk, 125 g biogarde of yoghurt met acidophilus, liefst van geiten/schapen, een mespuntje nootmuskaat (zowel de banaan als de nootmuskaat hebben goede eigenschappen tegen diarree).

– Sinaasappelkruidendrank: tegen hoest. Twee grote takjes verse tijm, zes verse salieblaadjes, grof gehakt, 250 ml kokend water, 1 theelepel biologische honing (niet verhit tijdens productie), een uitgeperst teentje knoflook, sap van een grote sinaasappel, vier druppels vloeibare echinacea (of een kwart van de aangegeven dosis voor volwassenen).

– Thee van gember en korianderzaad: tegen misselijkheid. Een centimeter verse gember, fijngesneden, een theelepel korianderzaad, 250 ml kokend water. Samen laten trekken.

Geef de kinderen zelf de keuze welk drankje ze willen maken en zet ze aan het persen en kokkerellen. Koop verse kruidenplantjes en laat ze de kruiden zelf knippen. Als kinderen zelf meegedaan hebben aan de bereiding, eten ze vaak beter.

Harald Gaier

Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com.)
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...