Onderzoekers geven toe fout te zitten met hun vetarme dieetadvies.
Hallo wereld, Research Hoofdkwartier hier. Alles goed met je? (Zo niet, dan graven en vorsen we totdat we boven water hebben wat er met je aan de hand is). Trouwens, weet je nog dat we je vertelden dat een vetrijk dieet je aderen kan laten dichtslibben met hartproblemen als gevolg? Het is je vast niet ontgaan dat we deze theorie al 30 jaar actief hebben uitgedragen. Studie na studie… Om eerlijk te zijn, we zijn er doodmoe van.
Dankzij de niet aflatende inspanningen van Research Hoofdkwartier, liggen de winkels vol met allerhande light en vetvrije producten en je arts heeft je misschien ook nog wel statinen voorgeschreven om van dat nare vet af te komen…
Uhm… Niet lachen, maar we hadden het fout! Echt hoor, eet rustig wat je maar wilt aan vet: boter, kaas, melk, noem maar op. Helemáál niet schadelijk voor je hart. Sterker nog, vet reduceert de kans op een hartaanval. Dus het veroorzaakt geen hartaanval, maar voorkomt hem. Ja hoor, 180 graden de andere kant op dus.
Goed mogelijk dat je nog helemaal niks gelezen hebt over deze gênante vergissing. We hebben de boodschap verstopt achter schattige kopregels, zodat het niemand zou opvallen wat een zootje we ervan gemaakt hebben. (We gingen er vanuit dat we in een ‘koppensnellers’ tijdperk leven waarin de mensen een concentratiespanne hebben van 5 seconden. En gelukkig hadden we gelijk).
Dus, hier hebben we een nieuwe kopregel (hoop dat je ‘m leuk vind, wij waren er zelf nogal content mee): ‘Nieuw onderzoek kan schuldgevoel zuivelconsumptie uitbannen.’ Goed hè?! Het zegt niks over het feit dat we er 30 jaar naast zaten, of dat light voedsel en drank de voedselindustrie astronomische bedragen hebben opgeleverd, zoals dat ook geldt voor de gigantische bedragen die de farmaceutische industrie heeft opgestreken aan de verkoop van statines. We zeggen niet dat dit onnodige uitgaven waren en ook niet dat onze adviezen de kans op een hartaanval vergroot hebben. Nee hoor, je hoeft je alleen niet meer schuldig te voelen. Dat is alles.1
We stellen ons even twee scenario’s voor binnen het gemiddelde gezinsleven: eentje van voor ons persbericht en eentje daarna.
Dialoog vóór het persbericht:
Vrouw: ‘Ik heb net een geroosterd boterhammetje met roomboter gegeven. Ik voel me zo schuldig!’
Man: ‘Schuldig?! Dat is wel het minste. Je gaat hier aan DOOD!’
Dialoog ná het persbericht:
Vrouw: ‘Ik heb net een geroosterd boterhammetje met roomboter gegeven. Ik voel me zo schuldig!’
Man: ‘Schuldig?! Nergens voor nodig. Niks aan de hand.’ (Om precies te zijn heb je je kans op een hartaanval zojuist verkleind, maar ik heb even een kijkje genomen áchter de kopregel. Sorry!).
Ok, daarmee hebben we 98 procent van de populatie afgehandeld. Nu moeten we nog aan de slag met de overgebleven 2 procent die nog steeds aan het lezen is (zó irritant!…). Voor die paar aanhouders hebben we een meer feitelijke samenvatting: ‘Volgens recent onderzoek is het niet erg aannemelijk dat de consumptie van volle melk, yoghurt en kaas ons vroeger het graf in stuurde.’
Dit vertelt nog niet de hele waarheid, maar we hebben weer 1,5 procent van de mensen bereikt met onze boodschap. We zitten nog met de obstinate halve procent die nu nóg leest (een doelgroep die een vijf uur durende opera van Wagner als een kort deuntje beschouwd; wat mankeert deze mensen?).
Voor deze enkelingen, die meer buiten zouden moeten komen, moeten we met de waarheid komen (denken we). Wat we gedaan hebben, is een onderzoeksgroep samenstellen van 3.000 mensen van 65 jaar en ouder. We hebben hun bloed gedurende 22 jaar onderzocht op drie verschillende vetzuren die je tegenkomt in zuivelproducten. In tegenstelling tot wat beweerd werd, veroorzaakte geen van deze ‘slechte’ vetten enige hartaanval. Sterker nog: één van deze vetten reduceerde het risico op overlijden door een hartaanval met 42 procent!2
We omschrijven deze studie als stevig onderbouwd (één van onze favoriete typeringen) en voegen eraan toe dat ‘mensen een meer afgewogen en gefundeerde keuze kunnen maken op basis van wetenschappelijke feiten dan op basis van “horen zeggen”’. Hiertoe rekenen we ook het bericht ‘van horen zeggen’ dat ons bereikte via de laatste officiële US Dietary Guidelines, dat nog steeds het eten van light en halfvolle producten adviseert. Niet alleen een verkeerd advies, maar ook nog eens schadelijk, omdat deze producten extra toegevoegde suikers bevatten. En die waren al die tijd al de boosdoener bij het ontstaan van hartproblemen!
Dus, wij van Research Hoofdkwartier zouden sorry kunnen zeggen, zeker gezien het feit dat we veel mensen voortijdig naar hun graf gestuurd hebben. Maar goed, we hebben besloten om een beetje lol te maken, vandaar onze vermakelijke ‘schuldig’ kopregel.
Literatuur
1. ScienceDaily, 11 July, 2018
2. Am J Clin Nutr, 2018 Jun 11. doi: 10.1093/ajcn/nqy117