Sorry…. Geen idee

Artsen hebben in de helft van de gevallen geen idee over de oorzaak van de ziekten die ze behandelen.

Artsen worden geacht vertrouwen te geven. Tenslotte wilt u graag iemand aan de andere kant van de tafel die overtuigend is en controle heeft. ‘Ja, ik zie dat u er helemaal doorheen zit, laat het aan mij over. Ik weet wat er met u aan de hand is.’
Dan denkt u dat deze persoon al uw vragen kan beantwoorden, van ‘Waarom heb ik deze ziekte?’ tot ‘Ben ik weer snel beter?’ U vermoedt zelfs dat er een antwoord is op een meer diepzinnige vraag als ‘Heeft het leven een doel of zijn we slechts geboren om te sterven op een zielloos, bij toeval ontstaan stuk rots in een onverschillig en koud heelal?’
Allemaal goede vragen, alhoewel de laatste een beetje ver gaat… Maar als u de oorzaken van ziekte begrijpt, bent u uiteindelijk beter toegerust om deze te behandelen en de patiënt te genezen.
Jammer genoeg valt hier het masker van de geruststelling. Schattingen geven aan dat de medische wereld in de helft van de gevallen geen idee heeft over de oorzaken van ziekten die artsen elke dag tegenkomen.
Wikipedia wijdt 80 pagina’s aan ‘aandoeningen zonder aanwijsbare oorzaak’, waarbij inbegrepen alzheimer, aderverkalking, en ADHD. En dit zijn er nog slechts een paar uit de opsomming, beginnend met een A.
Scroll even door naar de H en u vindt hypertensie, of hoge bloeddruk. In 90 procent van de gevallen is er geen oorzaak bekend, wordt de studenten geneeskunde geleerd. Te veel zout? Niet echt… Stress? Nee, dat verklaart het ook niet. Alcohol? Nope. Roken dan? Nee hoor, ook dat niet.
Maar we kunnen natuurlijk niet hebben dat artsen hun patiënten vertellen dat ze werkelijk geen idee hebben… Dat zou de wereld op z’n kop zetten. Dus verhullen ze hun onwetendheid met medische blabla.
Voor hoge bloeddruk zal de arts waarschijnlijk ‘cruciale hypertensie’ op het recept voor de apotheek schrijven. Dit lezende, zal de patiënt zelfs een zweempje trots voelen. ‘Dit is niet zomaar een hoge bloeddruk, nee deze is cruciaal en zal wel een bijdrage leveren aan het draaiende houden van onze economie!’
Maar het is gewoon medisch geneuzel om te zeggen: ‘Ik heb geen idee waarom u hoge bloeddruk hebt, maar als ik u dat zou vertellen zou u me voor gek verslijten en niet de bloeddrukverlagende middelen slikken die ik u voorschrijf.’
Cruciale hypertensie is slechts een van de termen waar de arts zich achter verschuilt. Een andere is ‘idiopathische longfibrose’ om een progressieve longziekte te omschrijven. Het woordje ‘ideopathisch’ is bepalend. Hiermee wordt aangegeven dat de oorzaak onbekend is. En zo zijn er meer diagnosen die gepaard gaan met ‘ideopathisch’ en daarmee het schouderophalen van de arts illustreren.
Dan hebben we nog de ‘cryptogene CVA’. De medische term om een ischemische beroerte – of verstopte ader in de hersenen – te omschrijven als de arts niet weet waarom dit is opgetreden.
Als u aanhoudende tintelingen in handen of voeten hebt, of u lijdt aan incidentele tremoren, hoofdpijnen of plotseling onscherp zien, dan zal uw arts waarschijnlijk de diagnose functionele neurologische storing stellen. Het klinkt belangrijk (u zou bijna een chique das omdoen), maar ook hier weer geven artsen toe niet te weten waar deze symptomen vandaan komen.
‘Psychologisch problemen’ is ook zo’n vage omschrijving als artsen mysterieuze klachten niet kunnen duiden. En dat is ook waarschijnlijk niet mogelijk: het zit tussen de oren. Hebt u ‘m?
Gebaseerd op de stenen tijdperk-inzichten van uw arts, verwijzen uw klachten naar algehele vermoeidheid, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), geïrriteerde darmsyndroom, fybromyalgie, myalgische encefalomyelitis (ME): met spierpijn gepaard gaande ontsteking van ruggenmerg en/of hersenen.
Gek genoeg komt het Golfoorlogsyndroom ook voor op dit lijstje. Echt alle artsen moeten bij dit soort klachten hun patiënten de vraag stellen of ze in de Golfoorlog gevochten hebben. Bij een positieve respons, leunen de artsen zelfgenoegzaam achterover en zeggen: ‘Kijk, dat verklaart alles.’ Maar misschien ben ik een beetje achterdochtig…
Als u stijfheid in de rug voelt, hebt u het ‘stijve rug-syndroom’. Waarom? Wie zal het zeggen. Uw arts heeft géén idee!
Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard