Soorten thermometers

Onlangs ging mijn oude thermometer kapot en toen ik een nieuwe ging kopen, bleken er allerlei nieuwe soorten te bestaan. IS BEKEND OF DE DUURDERE ELEKTRONISCHE SOORTEN BETER ZIJN DAN DE OUDERWETSE KWIKTHERMOMETERS?
– NN, York

 

Dat het aantal verschillende thermometers dat bij een apotheek verkrijgbaar is, opeens heel groot is, hebt u goed gezien. Op dit moment bestaan de volgende soorten:
• Orale en rectale thermometers. Dit zijn afgesloten glazen buizen met daarin een vloeistof zoals kwik en met een temperatuurschaal erop in graden Celsius en soms ook in Fahrenheit. Voor een goede meting moet de thermometer vier minuten ingehouden worden. Een rectale meting is iets accurater dan een orale.
• Digitale thermometers. Deze zijn gemakkelijker af te lezen. Vaak is er ook een piepsignaal dat aangeeft wanneer de meting klaar is en soms is de insteek buigbaar om afbreken te voorkomen. Deze voordelen gaan echter ten koste van de accuratesse en de betrouwbaarheid ten opzichte van de orale glazen kwikthermometers.3,4 Ook de digitale thermometers met vloeibare kristallen, die op het voorhoofd geplaatst kunnen worden, zijn meestal minder precies dan de ouderwetse.5
• Oorthermometers. Deze meten de infraroodstraling van het trommelvlies. De temperatuur wordt gemeten zonder contact te maken met het lichaam en de uitslag geeft een goede inschatting van de temperatuur in de hersenen (een goede maat voor de lichaamstemperatuur). Dat alles in twee of drie seconden. Wel bestaat er twijfel over de precisie van deze thermometers ten opzichte van de conventionele soorten.6,7

Gezien de feiten zijn de ouderwetse thermometers voor de meeste mensen nog steeds het best om de lichaamstemperatuur goed te meten. Weliswaar is kwik heel giftig, maar de meeste moderne thermometers zijn van onbreekbaar glas. Let daarop als u een nieuwe thermometer koopt, vooral als hij ook voor gebruik bij kinderen is bedoeld. Breekt een kwikthermometer toch door, neem dan contact op met de plaatselijke GGD om u te laten adviseren over een veilige en verstandige manier van opruimen.

3Biomed Instr Technol, 2003; 37: 190-196
4 Biomed Instr Technol, 2001; 35: 259-265
5Med Assoc Thai, 2000; 83: 1068-1076
6South Med J, 1998; 91: 649-654
7Am J Infect Control, 1998; 26: 428-430
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Een echte allrounder; Magnesium

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Een pil voor de geest

Interview: oud, ouder, oudste

Barbara Havenith over menopauzale hormoontherapie in Nederland

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier