06-12-2018

Smering voor je brein…

De ziekte van Alzheimer… We kennen allemaal de afschuwelijke gevolgen van deze lichaam en geest verwoestende ziekte: door velen beschouwd als een onafwendbaar risico in ons huidige bestaan. Toch is niets minder waar. We kunnen zelf de regie in handen nemen om door het wijzigen van leefstijl en voedingspatroon alzheimer te voorkomen, af te remmen en zelfs te genezen. Dit schrijft Amy Berger, gediplomeerd voedingsdeskundige en voedingstherapeute, in De Alzheimer Aanpak. Met dit boek presenteert ze een revolutionaire aanpak voor de bestrijding van de ziekte van Alzheimer door de hersenen te herprogrammeren middels overschakeling op een koolhydraatarm en vetrijk dieet.

De belangrijkste verdienste van De Alzheimer Aanpak is dat het gerespecteerd wetenschappelijk onderzoek benut voor een gebruiksvriendelijke strategie om het lot van de gezondheid van onze hersenen te herschrijven. En dat is goed nieuws. De herprogrammeringsaanpak is geschikt voor iedereen bij wie deze ziekte al geconstateerd is of die een verhoogd risico loopt, maar ook voor iedereen die alzheimer wil voorkomen. Statistisch gezien loopt de helft van ons het risico om deze ziekte te krijgen als we 85 jaar of ouder worden.

Volgens De Alzheimer Aanpak zijn er manieren die het verloop van deze degeneratieve ziekte kunnen voorkomen, vertragen en mogelijk zelfs verhelpen. Waarom we daar niks van weten? Waarom er nog miljoenen mensen ‘alzheimermedicijnen’ voorgeschreven krijgen door artsen die zeer waarschijnlijk op de hoogte zijn van het feit dat ze niet werken? Dat gebeurt volgens Amy Berger om ‘iets te doen’ voor de dierbaren rond de patiënt. Maar de ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door een brandstoftekort in de hersenen, eigenlijk is het een stofwisselingsziekte. En dit is onvoldoende bekend bij de reguliere artsen en het grote publiek. Daarom dit boek.

De schrijfster gaat uitgebreid in op het juiste dieet om alzheimer te voorkomen en te keren. Vet als brandstof! Over dit onderwerp zijn meer boeken geschreven, maar deze uitgave voorziet in een zeer specifieke voedingsstrategie voor herstel van gezondheid en cognitief vermogen. Het biedt, soms best complexe, achtergrondinformatie zoals vorm en structuur van zenuwcellen en hun rol in de ziekte van Alzheimer. Het boek gaat diep in op mitochondriale functie en disfunctie. De mitochondriën zijn de energiefabriekjes van onze cellen en schade daaraan (en die ontstaat onvermijdelijk ten gevolge van een modern westers dieet) leidt tot een cellulaire energiecrisis. Dit, zo geeft Berger aan, is wat er – ook – in de hersenen gebeurt.

Hoofdstuk 5 is geheel gewijd aan de werking van de mitochondriën. En dan komt de vorming van plaques aan de orde: de vermeende boosdoener bij Alzheimer. Een uitgebreid en goed onderbouwd betoog onderstreept dat bedreigende plaquevorming het resultaat is van een chronisch verhoogd insulineniveau. Voor verlaging hiervan komen we weer uit op het belang van een koolhydraatarm dieet als belangrijke factor. Cholesterol wordt in de schijnwerpers gezet als de beste vriend van de hersenen.

Ook deze stelling wordt vanuit wetenschappelijk onderzoek vakkundig onderbouwd, evenals de overtuiging dat eiwit een hoofdrolspeler is in ons lichaam en op ons bord. Een heel hoofdstuk gaat over vetten die goed zijn voor de hersenen, nadat in een vorig hoofdstuk de verschillende vetten en hun invloed verkend zijn. In dit boek besteedt Amy Berger relatief veel aandacht aan koolhydraatarm eten in de praktijk. Deze eetwijze is volgens de schrijfster alleen goed vol te houden als u uw keuken en ‘voorraadbeheer’ erop aanpast. ‘Vergeet de superfruits, het granaatappelsap en andere exotische gezondheidshypes.’ Onze eigen grasgevoerde, biologische koeien leveren superfoods! Het bevat meer omega 3-vetzuren en minder omega 6-vetzuren dan dat van graankoeien. Heel veel handige voedings- en leefwijzetips completeren dit lijvige boekwerk.

De Alzheimer Aanpak is logisch opgebouwd, geeft zowel praktische als achtergrondinformatie en komt precies op tijd met antwoorden waar vragen rijzen bij de lezer. Veel bruikbare wetenswaardigheden en voedingsstrategieën leveren de nodige ‘food for thought’ in de strijd tegen Alzheimer. Een zaak die ons – direct of indirect – helaas allemaal aangaat.
Tineke Dekker

De Alzheimer Aanpak van Amy Berger
Uitgeverij Succesboeken
ISBN: 9789492665133
432 pagina’s
€ 29,50
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...