Sint -janskruid

Een op de tien mensen heeft ooit een depressie. Vaak grijpt men dan naar de antidepressiva, ondanks de vele bijwerkingen zoals obstipatie, hoofdpijn, angst en slapeloosheid. Een goed alternatief voor deze middelen is sint-janskruid (Hypericum perforatum), waarvan bij klinische trials bewezen is dat het in vele opzichten beter werkt dan de conventionele antidepressiva en dat het minder bijwerkingen heeft.Het kruid werkt goed bij lichte tot matige depressie. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat hypericine de werkzame stof is, hoewel ook van een ander ingrediënt, hyperforine, wordt gezegd dat het de sleutel is tot het effect van het kruid. Wanneer u dus sint-janskruid koopt, ga dan vooral na hoeveel hypericine of hyperforine het bevat.

De algemeen aanbevolen dosering is ongeveer 900 mg/dag (of driemaal daags 300 mg). Als het product de gestandaardiseerde hoeveelheid hypericine bevat (0,3 procent), dan komt dat neer op 2,7 mg hypericine per dag. De kwaliteit van het kruid neemt af in zonlicht, dus bewaar het op een donkere plaats. In het algemeen zijn de capsules ongeveer vier maanden houdbaar, daarna wordt het kruid vrij snel afgebroken. Het grootste nadeel van sint-janskruid is dat het een wisselwerking vertoont met andere middelen, dus wees voorzichtig als u reeds geneesmiddelen gebruikt, zoals antidepressiva, warfarine (een bloedverdunner), protease-inhibitors (tegen hiv), de anticonceptiepil of middelen tegen kanker1. Een andere mogelijke bijwerking is verhoogde lichtgevoeligheid bij een te hoge dosering van het kruid.

Uiteraard heeft het weinig zin sint-janskruid te nemen wanneer de oorzaak van uw depressie ligt in een schildklierafwijking, hypoglykemie, bijnierdisfunctie, een onevenwichtige voeding, allergieën, Candida, toxische overbelasting of werkelijk verdriet/rouw. Het kruid pakt dan niet de oorzaak van het probleem aan.

Slechte kwaliteit

Uit meldingen van gebruikers en wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat niet alle producten even goed zijn. Bij een onderzoek van het Britse blad Proof! (jaargang 6, no 9) werden de zes meest gebruikte merken in Engeland met elkaar vergeleken. Slechts drie bleken er de hoeveelheid hypericine die op de verpakking vermeld stond, in elk geval te benaderen. De merken zijn wellicht alleen via internet verkrijgbaar (in het Engels heet sint-janskruid St John’s Wort): Viridian Nutrition (vermeld 0,52 g hypericine/capsule; gevonden 0,42 g), Solgar (vermeld 0,9 g/capsule; gevonden 0,69 g) en Good ‘N’ Natural (gevonden 0,25 g per capsule). De merken die niet goed uit de bus kwamen waren Nature’s Answer, Hypericum Complex van Bioforce, en Herbal Authority.

BRON:
1Expert Opin Drug Saf, 2005; 4: 355-378

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier