11-08-2008

Seroxat

Vrijwel geen enkel medicijn mag officieel door jongeren worden gebruikt; de waarschuwing van de Britse waakhond op het gebied van medicijnen tegen het antidepressivum Seroxat (paroxetine) is dan ook verbazingwekkend. De Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPRA) oordeelde dat het medicijn niet aan pubers mag worden voorgeschreven – maar is het niet zo dat dit eigenlijk en in eerste instantie helemaal nooit had mogen gebeuren?
Is de MHPRA gezwicht voor de toenemende druk van bezorgde consumenten? Nee, niet echt. Of heeft de fabrikant misschien last gekregen van zijn geweten? Sorry, ook niet. Gaat het dan om een 1-aprilgrap?

Welnee, de MHPRA deed de waarschuwing alleen maar uitgaan vanwege een documentaire die in de Britse tv-serie Panorama werd getoond, en waarin eindelijk eens op de gevaren van dit medicijn werd gewezen.

Wat is Seroxat?

Seroxat is een medicijn dat behoort tot de familie van selective serotonin reuptake inhibitors ( SSRI’s: specifieke serotonineheropnameremmers, zoals Prozac); het middel wordt verondersteld veel veiliger te zijn dan de vorige generatie antidepressiva, bekend onder de naam mono-amino-oxidase (MAO)-remmers.

Helaas werd deze mooie belofte nooit ingelost. Zelfs in het begin was van Seroxat al bekend dat het misselijkheid, trillen, asthenie (krachteloosheid) en seksueel disfunctioneren tot gevolg had. En net als Prozac kan het middel extreme agressie veroorzaken. In de Verenigde Staten schoot een patiënt zijn vrouw, dochter en kleindochter neer terwijl hij aan de Seroxat was.

Maar misschien draait de kwestie om de cruciale vraag of het middel verslavend is. De fabrikant verzekerde ons dat het medicijn niet verslavend is, maar uiteindelijk – zo’n tien jaar later – moest hij toegeven dat het middel ernstige ontwenningsverschijnselen kon geven.

In feite verklaarde de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Association dat GlaxoSmithKline schuldig was aan het misleiden van de consument over de verslavende eigenschappen van het medicijn.

We ontdekten ook dat het medicijn hepatitis kan veroorzaken, nadat er zes gevallen aan een andere onvervalste waakhond, de Committee on the Safety of Medicines, waren gemeld. Na dertien jaar is er dus pas één controlerende instantie opgestaan die als eerste kritische kanttekeningen plaatst bij het middel Seroxat, en dit alleen nadat een televisieprogramma het onder de aandacht bracht.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...