Seroxat

Vrijwel geen enkel medicijn mag officieel door jongeren worden gebruikt; de waarschuwing van de Britse waakhond op het gebied van medicijnen tegen het antidepressivum Seroxat (paroxetine) is dan ook verbazingwekkend. De Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPRA) oordeelde dat het medicijn niet aan pubers mag worden voorgeschreven – maar is het niet zo dat dit eigenlijk en in eerste instantie helemaal nooit had mogen gebeuren?
Is de MHPRA gezwicht voor de toenemende druk van bezorgde consumenten? Nee, niet echt. Of heeft de fabrikant misschien last gekregen van zijn geweten? Sorry, ook niet. Gaat het dan om een 1-aprilgrap?

Welnee, de MHPRA deed de waarschuwing alleen maar uitgaan vanwege een documentaire die in de Britse tv-serie Panorama werd getoond, en waarin eindelijk eens op de gevaren van dit medicijn werd gewezen.

Wat is Seroxat?

Seroxat is een medicijn dat behoort tot de familie van selective serotonin reuptake inhibitors ( SSRI’s: specifieke serotonineheropnameremmers, zoals Prozac); het middel wordt verondersteld veel veiliger te zijn dan de vorige generatie antidepressiva, bekend onder de naam mono-amino-oxidase (MAO)-remmers.

Helaas werd deze mooie belofte nooit ingelost. Zelfs in het begin was van Seroxat al bekend dat het misselijkheid, trillen, asthenie (krachteloosheid) en seksueel disfunctioneren tot gevolg had. En net als Prozac kan het middel extreme agressie veroorzaken. In de Verenigde Staten schoot een patiënt zijn vrouw, dochter en kleindochter neer terwijl hij aan de Seroxat was.

Maar misschien draait de kwestie om de cruciale vraag of het middel verslavend is. De fabrikant verzekerde ons dat het medicijn niet verslavend is, maar uiteindelijk – zo’n tien jaar later – moest hij toegeven dat het middel ernstige ontwenningsverschijnselen kon geven.

In feite verklaarde de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Association dat GlaxoSmithKline schuldig was aan het misleiden van de consument over de verslavende eigenschappen van het medicijn.

We ontdekten ook dat het medicijn hepatitis kan veroorzaken, nadat er zes gevallen aan een andere onvervalste waakhond, de Committee on the Safety of Medicines, waren gemeld. Na dertien jaar is er dus pas één controlerende instantie opgestaan die als eerste kritische kanttekeningen plaatst bij het middel Seroxat, en dit alleen nadat een televisieprogramma het onder de aandacht bracht.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Een echte allrounder; Magnesium

Mediteren tegen dementie

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Vijf vragen over psychomotorische kindertherapie

Gezonder door dankbaarheid

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier