11-08-2008

Seroxat

Vrijwel geen enkel medicijn mag officieel door jongeren worden gebruikt; de waarschuwing van de Britse waakhond op het gebied van medicijnen tegen het antidepressivum Seroxat (paroxetine) is dan ook verbazingwekkend. De Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPRA) oordeelde dat het medicijn niet aan pubers mag worden voorgeschreven – maar is het niet zo dat dit eigenlijk en in eerste instantie helemaal nooit had mogen gebeuren?
Is de MHPRA gezwicht voor de toenemende druk van bezorgde consumenten? Nee, niet echt. Of heeft de fabrikant misschien last gekregen van zijn geweten? Sorry, ook niet. Gaat het dan om een 1-aprilgrap?

Welnee, de MHPRA deed de waarschuwing alleen maar uitgaan vanwege een documentaire die in de Britse tv-serie Panorama werd getoond, en waarin eindelijk eens op de gevaren van dit medicijn werd gewezen.

Wat is Seroxat?

Seroxat is een medicijn dat behoort tot de familie van selective serotonin reuptake inhibitors ( SSRI’s: specifieke serotonineheropnameremmers, zoals Prozac); het middel wordt verondersteld veel veiliger te zijn dan de vorige generatie antidepressiva, bekend onder de naam mono-amino-oxidase (MAO)-remmers.

Helaas werd deze mooie belofte nooit ingelost. Zelfs in het begin was van Seroxat al bekend dat het misselijkheid, trillen, asthenie (krachteloosheid) en seksueel disfunctioneren tot gevolg had. En net als Prozac kan het middel extreme agressie veroorzaken. In de Verenigde Staten schoot een patiënt zijn vrouw, dochter en kleindochter neer terwijl hij aan de Seroxat was.

Maar misschien draait de kwestie om de cruciale vraag of het middel verslavend is. De fabrikant verzekerde ons dat het medicijn niet verslavend is, maar uiteindelijk – zo’n tien jaar later – moest hij toegeven dat het middel ernstige ontwenningsverschijnselen kon geven.

In feite verklaarde de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Association dat GlaxoSmithKline schuldig was aan het misleiden van de consument over de verslavende eigenschappen van het medicijn.

We ontdekten ook dat het medicijn hepatitis kan veroorzaken, nadat er zes gevallen aan een andere onvervalste waakhond, de Committee on the Safety of Medicines, waren gemeld. Na dertien jaar is er dus pas één controlerende instantie opgestaan die als eerste kritische kanttekeningen plaatst bij het middel Seroxat, en dit alleen nadat een televisieprogramma het onder de aandacht bracht.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...