11-08-2008

Seroxat

Vrijwel geen enkel medicijn mag officieel door jongeren worden gebruikt; de waarschuwing van de Britse waakhond op het gebied van medicijnen tegen het antidepressivum Seroxat (paroxetine) is dan ook verbazingwekkend. De Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHPRA) oordeelde dat het medicijn niet aan pubers mag worden voorgeschreven – maar is het niet zo dat dit eigenlijk en in eerste instantie helemaal nooit had mogen gebeuren?
Is de MHPRA gezwicht voor de toenemende druk van bezorgde consumenten? Nee, niet echt. Of heeft de fabrikant misschien last gekregen van zijn geweten? Sorry, ook niet. Gaat het dan om een 1-aprilgrap?

Welnee, de MHPRA deed de waarschuwing alleen maar uitgaan vanwege een documentaire die in de Britse tv-serie Panorama werd getoond, en waarin eindelijk eens op de gevaren van dit medicijn werd gewezen.

Wat is Seroxat?

Seroxat is een medicijn dat behoort tot de familie van selective serotonin reuptake inhibitors ( SSRI’s: specifieke serotonineheropnameremmers, zoals Prozac); het middel wordt verondersteld veel veiliger te zijn dan de vorige generatie antidepressiva, bekend onder de naam mono-amino-oxidase (MAO)-remmers.

Helaas werd deze mooie belofte nooit ingelost. Zelfs in het begin was van Seroxat al bekend dat het misselijkheid, trillen, asthenie (krachteloosheid) en seksueel disfunctioneren tot gevolg had. En net als Prozac kan het middel extreme agressie veroorzaken. In de Verenigde Staten schoot een patiënt zijn vrouw, dochter en kleindochter neer terwijl hij aan de Seroxat was.

Maar misschien draait de kwestie om de cruciale vraag of het middel verslavend is. De fabrikant verzekerde ons dat het medicijn niet verslavend is, maar uiteindelijk – zo’n tien jaar later – moest hij toegeven dat het middel ernstige ontwenningsverschijnselen kon geven.

In feite verklaarde de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Association dat GlaxoSmithKline schuldig was aan het misleiden van de consument over de verslavende eigenschappen van het medicijn.

We ontdekten ook dat het medicijn hepatitis kan veroorzaken, nadat er zes gevallen aan een andere onvervalste waakhond, de Committee on the Safety of Medicines, waren gemeld. Na dertien jaar is er dus pas één controlerende instantie opgestaan die als eerste kritische kanttekeningen plaatst bij het middel Seroxat, en dit alleen nadat een televisieprogramma het onder de aandacht bracht.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...