Schimmelinfectie van het oor

Mijn gehoor neemt al sinds geruime tijd af. Twee jaar geleden werd het zelfs kritiek, na een lange vlucht in een vliegtuig. Sindsdien heb ik een scala van antibioticadruppels gekregen voor mijn oren. Na twee jaar is nu opeens de diagnose gesteld van een schimmelinfectie met Aspergillus, en die reageert niet op antibiotica. De schimmelinfectie blijkt moeilijk te bestrijden, maar mij is twee keer verteld dat de oplossing hem zit in consequent schoonmaken. HEEFT U, OF HEBBEN UW LEZERS, TIPS VOOR ME OVER SCHIMMELINFECTIE VAN DE OREN?
– C.M, Suffolk, Engeland

Een infectie met de schimmel Aspergillus, die overal in ons milieu voorkomt, heet ‘aspergillose’ en kan optreden zowel in de oren als in de ogen, neus, sinussen en longen. In een enkel geval kan het de botten binnendringen of de vliezen van het centraal zenuwstelsel, zodat hersenvliesontsteking ontstaat. De minuscule sporen van de schimmel dienen voor de reproductie. Ze komen meestal het lichaam binnen via inademing, maar ze kunnen ook in oren of ogen terechtkomen. Als ze het oor gaan bewonen heet dat ‘otomycose’. De sporen kunnen uitgroeien in het oorsmeer of in vervuiling in de gehoorgang. De symptomen zijn meestal jeuk en afscheiding die soms te zien is doordat er een vlek op het kussen zit bij het opstaan.

Iedereen wordt wel af en toe aan deze schimmel blootgesteld, maar hij leidt meestal alleen tot ziekte bij mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen met aids of veel luchtwegaandoeningen in de voorgeschiedenis. Vooral bij mensen die al ziek zijn kan aspergillose bedreigend zijn, bijvoorbeeld na een chemotherapie tegen kanker. Om de otomycose uit te drogen, schrijven artsen wel antibiotica of antischimmelmiddelen voor in druppeltjes of crèmes. Zoals u reeds heeft ontdekt, zijn antibiotica niet effectief tegen deze schimmel en zijn bovendien alle beschikbare antischimmelmiddelen maar beperkt effectief.

De twee soorten schimmel die het vaakst een oorinfectie geven zijn A. flavus en A. niger. Het beste alternatieve middel tegen die soorten is knoflook. Dat is al heel lang een traditioneel middel vanwege zijn antimicrobiële en andere goede eigenschappen. In laboratoriumsituaties (in vitro) is aangetoond dat knoflookextract in water en geconcentreerde knoflookolie een antischimmelwerking hebben vergelijkbaar met of beter dan die van farmaceutische preparaten tegen aspergillose van het oor1. Bij een ander onderzoek bleken knoflooktenen, groene knoflook en groene uien remmend te werken op zowel A. flavus als A. niger bij planten2. Gebleken is ook dat essentiële oliën, bijvoorbeeld van tea tree, rozengeranium en rozemarijn een significante remming geven van A. niger en in mindere mate van A. flavus.

Bij laboratoriumonderzoek bleken de belangrijkste componenten van de geranium, geraniol en citronellol, ook het effect te versterken van de twee antischimmelmiddelen amfotericine B en ketoconazol tegen die twee schimmelsoorten3. Mogelijk zou een oplossing van deze twee oliën direct in het oor dus kunnen werken. Een ander kruid waarvan u supplementen kunt nemen, is olijfblad.

Dit wordt al eeuwen gebruikt als medicinaal middel. Het is een bitter bestanddeel met elenoleenzuur en calcium-elenolaat. Die twee stofjes blijken elkaars werking te versterken tegen vele micro-organismen waaronder Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacillus cereus, A. flavus en A. parasiticus4. Tevens staat olijfblad bekend als versterker van het immuunsysteem.
Aangezien aspergillose alleen ontstaat als het immuunsysteem verzwakt is, is het raadzaam uw immuunsysteem zoveel mogelijk te ondersteunen.

U kunt supplementen proberen waarvan bekend is dat ze de afweer verbeteren, zoals goudzegel en Echinacea, en niet te vergeten de oude bekende antioxidant-vitaminen A, C en E. Ook kunt u bèta 1,3D-glucaan proberen. Dat is een krachtig voedingssupplement afkomstig van bakkersgist dat de immuunfunctie versterkt en vrije radicalen onschadelijk maakt voor de weefsels. Het kan het immuunsysteem ondersteunen doordat het stimulerend werkt op de macrofagen, de immuuncellen die indringers in het lichaam vangen en vernietigen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten5.

Slechte voeding is de meest voorkomende oorzaak van een verzwakte afweerreactie, dus het kan de moeite lonen uw eetgewoonten eens onder de loep te nemen en voortaan meer onbewerkt en vers voedsel te eten, met veel afweerversterkende fruitsoorten en groenten en vitamine B6. Een andere afweerversterker is wilde indigo (Baptisia tinctoria) dat binnen een of twee uur na orale inname het aantal witte bloedcellen met 30 procent vergroot6.

Als laatste voegen we nog iets toe over het schoonmaken en uitspuiten van oren (zie ook de voorgaande vraag), aangezien dat u twee keer is aanbevolen. Meestal is het oor zelfreinigend. Via de gehoorgang worden oorsmeer en ander vuil geregeld afgevoerd naar de uitmonding van het buitenoor, waar het meestal opdroogt en in vlokken uitvalt. Het kan zijn dat wie zijn oren actief schoonmaakt, oorsmeer en vuil juist dieper het oor induwt waardoor de gehoorgang geblokkeerd raakt en er een ophoping ontstaat. Door gewoon uw gehoorgangen droog te houden en niet te vaak schoon te maken, kunt u voorkomen dat dit steeds opnieuw gebeurt.

1Lett Appl Microbiol, 1995; 20: 14-18
2J Food Prot, 1998; 61: 123-125
3Arch Pharm Res, 2003; 26: 389-393
4Microbios, 1998; 93: 43-54
5Dev Biol Stand, 1992; 77: 191-197
6Mc Kenna J, Natural Alternatives to Antibiotics, Dublin: Gill & McMillan, 2003

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier