Geef jezelf een kneepje

In de huidige wereld is het belangrijk om onze geest open te houden, zegt Rob Verkerk

Blijf jezelf in je arm knijpen – letterlijk – om te controleren of het rationele, probleemoplossende, redenerende, besluitvormende deel van je hersenen (de frontaalkwab, de meest recente evolutie van het menselijk brein) functioneert zoals de natuur het bedoeld heeft. Misschien helpt dit jou, net als mij, om je te heroariënteren in een roerige wereld.

Stel je voor dat je gaat autorijden. Je draait de contactsleutel om en ziet een aantal lampjes op je dashboard knipperen die je vertellen dat het diagnostische systeem aan boord, dat zaken regelt en controleert als oliedruk, remmen, lichten en airbags, met succes een zelftest heeft doorlopen. Je bent dus klaar om te gaan. Piloten besteden nog veel meer tijd dan autochauffeurs aan het controleren van verschillende systemen, voordat ze klaar zijn voor vertrek.

Het menselijk brein is veel complexer dan een vliegtuig, maar de meesten van ons doen niet vaak een zelftest voordat ze belangrijke beslissingen nemen. Voor mij werkt dat knijpen goed als signaal. Ik doe het op mijn dij, hard genoeg om het te voelen, maar niet om pijn te doen. Dat is mijn sein om te controleren of mijn hoofd wel helder is, klaar om informatie op te nemen en conclusies te trekken.
Onze moderne wereld, met massamedia en de stroom socialemediaberichten die we 24/7 onder ogen krijgen, leidt ertoe dat dit geweldige brein van ons wordt uitgeschakeld, omdat zoveel van de informatie al voorgekookt lijkt te zijn. Als we onze hersenen niet gebruiken, zijn we gewoon een spons voor de output van anderen.

En als deze output onjuist of misleidend is, worden we in sommige opzichten passieve spelers in het spel van een ander. We slagen er niet in om het speciaal voor kritisch denken ontwikkelde deel van onze geest te gebruiken, het deel dat biologisch gezien juist bedoeld is om ons te helpen overleven.

Ik heb de indruk dat de meerderheid van de mensen op deze planeet zich in deze ontkoppelde staat van zijn bevindt.

Degenen onder ons die hun best doen om zoveel mogelijk informatie te verwerken en te integreren, uit zoveel mogelijk verschillende en betrouwbare bronnen, merken vaak dat we andere conclusies trekken, met een ander wereldbeeld als gevolg, dan degenen die geloof hechten aan de officiële lijn van de huidige overheidsautoriteiten, ‘toonaangevende’ instellingen en dominante bedrijven.

Toen tegen de bevolking overal ter wereld werd gezegd dat lockdowns de gezondheidszorg zouden beschermen tegen overbelasting door ziekenhuisopnamen van Covid-19-patiënten, gingen de meeste mensen daarin mee met een grotendeels vernietigde sociale omgeving tot gevolg. Immers, wanneer er geen risico op overspoeling van het zorgstelsel zou zijn, zouden er geen lockdowns zijn.

Toen ons werd verteld dat er geen medicijnen of natuurlijke behandelingen beschikbaar waren die ons kon beschermen tegen besmetting of ernstige ziekte door SARS-CoV-2, gingen de meesten hierin mee. Overvloedig nieuw bewijsmateriaal over vitamines, mineralen, botanische producten, ivermectine , steroïden en ontstekingsremmers werd genegeerd.

Toen overheden beweerden dat ze zelf geen vaccinatiebewijzen of vaccins zouden verplichten, hielden maar weinigen van ons rekening met hoe de particuliere sector zou reageren.

Toen Bill Gates en anderen de wereldbevolking vertelden dat alles weer normaal zou worden zodra de zogenaamde Covid-19-vaccins voor het grootste deel van de wereldbevolking waren uitgerold, geloofde de overgrote meerderheid dat.

Toen we te horen kregen dat we moesten accepteren dat mutaties of varianten van het coronavirus zouden zorgen voor afname van de effectiviteit van de eerste oogst van zogenaamde vaccins en we nu boosters met gewijzigde eigenschappen nodig hadden, wilden velen gewoon in de rij gaan staan, zonder na te denken over de mogelijke betekenis hiervan voor de toekomst.

Het is altijd gemakkelijker om deze dingen achteraf te zien, maar we moeten voorkomen dat we onze geest afsluiten, alleen maar omdat iets ongemakkelijk aanvoelt of we bang zijn om een wappie te worden genoemd.

Het belangrijkste is dat we niet moeten toegeven aan de druk, vooral als we om toekomstige generaties geven. Onze beslissingen zullen wel wat uitleg vergen, want iemand kan pas aanvaarden dat de gangbare opvatting wel eens onterecht zou kunnen na kritisch te hebben nagedacht.

Dus wat moeten we doen als we horen dat magnetisch grafeenoxide verborgen kan zijn in mRNA-vaccins? Moeten we degenen geloven die zeggen dat het een complottheorie is en dat grafeen niet eens magnetisch is?

Of moeten we in onze beoordeling de patenten meenemen die laten zien hoe grafeenoxide kan worden gebruikt als drager in het lipide-nanodeeltjes-afgiftesysteem voor mRNA-vaccins, en specifiek vaccins gericht tegen covid?1

Of dat meerdere onderzoeksgroepen manieren hebben ontwikkeld om grafeenoxide te magnetiseren – een groot en groeiend onderzoeksonderwerp voor de toediening van medicijnen en vaccins?2

Het feit dat de huidige vaccins geen grafeen bevatten, betekent niet dat het in de toekomst geen optie is, ondanks de goed gedocumenteerde risico’s die het met zich meebrengt voor de menselijke gezondheid en het milieu.3

Laten we waakzaam blijven en klaar staan om actie te ondernemen. En onszelf regelmatig knijpen om ervoor te zorgen dat alle systemen paraat zijn voor toekomstig overleven.

Bronnen
1 e.g. patents.google.com/patent/CN112220919A/en
2 e.g. Curr Med Chem, 2017; 24: 529–36
3 Hum Ecol Risk Assess, 2013; 19: 873–87

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rob Verkerk

Rob Verkerk: De natuur is de grote winnaar

De logica van leefstijlgeneeskunde

Vogelperspectief

Overdenkingen bij een pandemie

Bescherm jezelf tegen darmkillers

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Rob Verkerk avatar

Over de auteur

Robert Verkerk PhD is (wetenschappelijk) directeur van de Alliance for Natural Health International, een consumentenbeweging die zich inzet voor ons recht op natuurlijke gezondheidszorg en voeding.
Lees meer artikelen van Rob Verkerk