28-07-2008

Prikkelbaredarmsyndroom

Geen enkele aandoening is de afgelopen negentig jaar zo vaak van naam veranderd als spastisch colon of prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Andere namen zijn: prikkelbare darm, spastische darm, irritable bowel syndrome (IBS), spastische dikke darm, adaptieve colitis, psychosomatische buikpijn en functionele buikpijnklachten.
De symptomen omvatten in het algemeen een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel (vooral na het eten), rommelende geluiden in de buik, slijm in de stoelgang, constipatie (verstopping) afgewisseld met diarree, slechte geheugenfunctie en concentratie, vermoeidheid of lethargie en slecht slapen. PDS dient te worden onderscheiden van aandoeningen die daar qua symptomen erg op lijken, zoals kanker van het colon (de karteldarm) en endeldarm, coeliakie, infectieuze diarree, diverticulitis (ontstoken uitstulpinkjes van de dikke darm), carcinoïdsyndroom (een vorm van kanker van het maagdarmkanaal), galstenen, blindedarm- en darmontsteking.
 

Kan een dieet helpen?
Het natuurdieet ‘uit het stenen tijdperk’1, dat geen granen, rood vlees, koemelkproducten, geraffineerde suikers of conserven bevat, kan zorgen voor een spectaculaire ‘genezing’ van deze en aanverwante aandoeningen2.
 

Wat voor voedingssupplementen kan ik het best proberen?
Darmkrampen, winderigheid, misselijkheid en diarree kunnen met gember licht afnemen3. Rozemarijn, pepermunt en citroenmelisse kunnen darmspasmen tot rust brengen en de winderigheid verminderen4, evenals karwijzaad, venkel en waarschijnlijk ook dille5. Artisjok en paardenbloem helpen de lever te ontgiften en verzachten de krampen in de galblaas die met PDS kunnen samengaan6, 7, 8.
PDS-patiënten die het te druk hebben voor andere dingen doen er goed aan in elk geval iedere dag artisjok- of paardenbloemsap te drinken.
 

Wat voor onderzoeken kan ik het best laten doen?
• Het darmfermentatieprofiel is een bloedtest die gistwoekering in de darmen of een onevenwichtige darmflora meet9.
• Met de darmpermeabiliteitstest kan een zogeheten leaky gut (lekke darm, waarbij de darm voedingstoffen in te grote hoeveelheden doorlaat naar de bloedbaan) worden aangetoond10 De test wordt uitgevoerd op een urinestaal.
• De Waterstof-ademtest meet hoe de darmen functioneren. Indien er bacteriële activiteit in de maag optreedt, is als bijproduct daarvan binnen enkele minuten een toename in de hoeveelheid waterstof te zien. Met deze test kan ook Heliobacter pylori (een bacteriële infectie die samenhangt met maagzweer) worden opgespoord.
• De Candida antilichaamtest stelt vast of u overgevoelig bent voor Candida albicans, maar niet of er te veel gistgroei is11. Vertrouw ook niet te zeer op een bacteriekweek van de stoelgang om de diagnose Candida definitief te kunnen uitsluiten12. Zo’n kweek kan wel nuttig zijn om de aanwezigheid van parasieten te onderzoeken13.
 

Hoe ben ik hieraan gekomen?
Veelvoorkomende omstandigheden die aanleiding geven tot prikkelbaredarmsyndroom zijn:
• verminderde maagzuurproductie en
• te weinig pancreasenzymen14. Samen met zoutzuur en gal stoppen deze spijsverteringssappen de groei van Candida en voorkomen zij dat deze schimmel in de dunne darm terechtkomt. De enzymen van de pancreas houden de dunne darm ook vrij van parasieten15 en helpen bij de afbraak van immuuncomplexen (antigenen die door het lichaam met antistoffen omhuld zijn bij wijze van natuurlijke afweer)16.
 

Hoe weet ik of dat bij mij een rol speelt?
Ik pas klinische observatie toe: een geringe maagzuurproductie kan leiden tot misselijkheid, veel boeren, een onaangename druk in de maagkuil, hyperventilatie en/of soms reflux oesofagitis (ontsteking van de slokdarm doordat er maagzuur omhoog komt). Mensen die onvoldoende pancreasenzymen en/of maagzuur produceren, lijden vaak aan paniekaanvallen. Dit komt doordat de maag zijn inhoud pas in de dunne darm leegt wanneer er een bepaalde zuurgraad is bereikt. Als er te weinig maagzuur is, zet de maag uit wanneer daar voedsel en vloeistoffen in komen die er niet uit kunnen. De opgezwollen maag drukt dan tegen het nabijgelegen hart en de grote vaten en veroorzaakt zo hartkloppingen en paniekaanvallen.

 

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend natuurgenezer, osteopaat, homeopaat en kruidengenezer. Hij heeft een eigen praktijk in Londen en is verbonden aan het Irish Centre of Integrated Medicine. Website: www.drgaier.com

Chaitow L, Chaitow A, Stone Age Diet. Londen, Macdonald Optima, 1987
2 Aliment Pharmacol Ther, 1997; 11: 735-740
3 Lancet, 1982; 1: 655-657
4 Planta Med, 1980; 40: 303-319
5 Weisz RF, Herbal Medicine. Gothenburg; Ab Arcanum, 1988: 67-68
6 Wien med Wochenschr, 1973; 123: 601
7 Wien med Wochenschr, 1972; 122: 188
8 Weisz RF, Herbal Medicine. Gothenburg; Ab Arcanum, 1988: 94, 96
9 J Nutr Med, 1990; 1: 33-38
10 J R Soc Med, 1995; 88: 63-66
11 Kroker GF. Chronic candidiasis and allergy, in Brostoff J, Challacombe SJ, Eds. Food Allergy and Intolerance. Philadelphia, PA: WB Saunders, 1987: 850-872
12 Pizzomo KJE Jr, Murray MT. Textbook of Natural Medicine. Kenmore, WA: Bastyr University, 1995
13 McTaggart, L. ed. The Candida and ME Handbook. WDDTY, 2001
14 J Nutr Environ Med, 2002; 12: 107-112
15 Gastroenterology, 1985; 88: 927-932
16 Arthritis Rheum, 1986; 8: 16-19
 

kader
Wat is een goede behandeling?
• Stop met antibiotica, steroïden, immunosuppressieve medicijnen en de pil (tenzij die medisch absoluut noodzakelijk zijn).
• Volg het ‘dysbiose- en fermentatiedieet’, dat de behandeling ondersteunt (is te downloaden van mijn website).
• Vul dit aan met pancreasenzymen, zoutzuur en pepsine en stoffen die de galstroom stimuleren
• Ondersteun de functie van de lever (die voortdurend de alcoholen moet ontgiften die als afvalstoffen in het lichaam worden aangemaakt).
• Ondersteun de immuunfunctie (die waarschijnlijk is aangetast).
• Gebruik voedings- en kruidensupplementen om ongewenste darmbacteriën uit te roeien en de gistwoekering te bedwingen1.
Gemiddeld duurt een behandeling tien weken van test tot einde, soms misschien iets langer.

1Pizzomo KJE Jr, Murray MT. Textbook of Natural Medicine. Kenmore, WA: Bastyr University, 1995

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...