Postnatale depressie: PND: Een Onstekingsreactie

Recent onderzoek wijst in de richting van een ontsteking als belangrijkste factor bij het ontstaan van PND. In een studie van de universiteit van New Hampshire vond onderzoeker Kathleen Kendall-Tacket dat een verhoogde ontstekingsreactie in het bloed niet alleen een risicofactor is voor depressie maar voor elke aandoening. Met andere woorden, ontsteking is het mechanisme waardoor reeds eerder vastgestelde factoren, zoals psychisch trauma, slaapproblemen, laag inkomen en gebrek aan sociale steun, tot depressie kunnen leiden. Net bevallen vrouwen zijn in het bijzonder kwetsbaar omdat hun ontstekingsniveau in het laatste trimester van de zwangerschap van nature onvermijdelijk verhoogd is. Die kwetsbaarheid houdt na de bevalling nog aan. Bovendien komt daar de stress van een jonge moeder bij, zoals verstoring van de slaap, pijn na de bevalling en psychisch trauma, al dan niet uit het verleden. Hierdoor stijgt het ontstekingsgehalte nog meer.

Volgens Kendall-Tackett zijn vooral behandelingen die ontsteking remmen en stress bij de moeder verlagen effectief tegen PND. Zij noemt met name borstvoeding, omega-3-supplementen en lichaamsbeweging. Blijft PND echter onbehandeld dan kan hij wel ruim een jaar blijven bestaan.
Een heel nieuwe onderzoeksrichting zou zijn om de werkzaamheid te testen van een ontstekingsremmende therapie die al ingezet wordt voordat de symptomen zich openbaren en die depressie zou moeten voorkomen.

 

Int Breastfeed J, 2007; 2: 6

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Mediteren tegen dementie

Genezen met je handen

Vijf vragen over psychomotorische kindertherapie

Gezonder door dankbaarheid

De ‘Hunger games’: intermitterend vasten

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier