04-11-2010

Postnatale depressie: PND: Een Onstekingsreactie

Recent onderzoek wijst in de richting van een ontsteking als belangrijkste factor bij het ontstaan van PND. In een studie van de universiteit van New Hampshire vond onderzoeker Kathleen Kendall-Tacket dat een verhoogde ontstekingsreactie in het bloed niet alleen een risicofactor is voor depressie maar voor elke aandoening. Met andere woorden, ontsteking is het mechanisme waardoor reeds eerder vastgestelde factoren, zoals psychisch trauma, slaapproblemen, laag inkomen en gebrek aan sociale steun, tot depressie kunnen leiden. Net bevallen vrouwen zijn in het bijzonder kwetsbaar omdat hun ontstekingsniveau in het laatste trimester van de zwangerschap van nature onvermijdelijk verhoogd is. Die kwetsbaarheid houdt na de bevalling nog aan. Bovendien komt daar de stress van een jonge moeder bij, zoals verstoring van de slaap, pijn na de bevalling en psychisch trauma, al dan niet uit het verleden. Hierdoor stijgt het ontstekingsgehalte nog meer.

Volgens Kendall-Tackett zijn vooral behandelingen die ontsteking remmen en stress bij de moeder verlagen effectief tegen PND. Zij noemt met name borstvoeding, omega-3-supplementen en lichaamsbeweging. Blijft PND echter onbehandeld dan kan hij wel ruim een jaar blijven bestaan.
Een heel nieuwe onderzoeksrichting zou zijn om de werkzaamheid te testen van een ontstekingsremmende therapie die al ingezet wordt voordat de symptomen zich openbaren en die depressie zou moeten voorkomen.

 

Int Breastfeed J, 2007; 2: 6

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur