31-01-2013

Pijnlijke gewrichten te lijf

In plaats van medicijnen bestaat er een effectieve natuurlijke behandeling ter vermindering van pijn in gewrichten en spieren.

Chronische gewrichtsklachten ontstaan door pijnlijke gewrichtsafwijkingen waarbij het gewricht ontstoken raakt (artritis) en/of versleten (artrose) en de bewegingsuitslag vaak beperkter wordt. Ook de omliggende spieren kunnen aangetast zijn. Van de ruim honderd verschillende vormen heb ik de meest voorkomende met succes kunnen behandelen door drie natuurlijke middelen voor te schrijven. De dosering paste ik steeds aan de persoon in kwestie aan. Het gaat om de volgende middelen.

  1. CH-Alpha plus-drinkampullen en -gel (Quiris Healthcare GmbH & Co. KG, Gütersloh, Duitsland);
  2. Inonotus obliquus-druppels (Siberische chaga, een parasitaire paddenstoel die op berken groeit) (Tigon GB Ltd., Leicester, Engeland);
  3. Magnesium Oil Joint Spray (BetterYou Ltd., Sheffield, Engeland).

De belangrijkste actieve ingrediënten in CH-Alpha plus zijn gehydrolyseerd collageen, extracten van gemberwortel (Zingiber officinale), wierookboom (Boswellia serrata) en rozenbottel (Rosa canina), en vitamine C. De gel bevat ook extract van de bloemen van Arnica montana (ook wel valkruid of wolverlei) en zonnebloemolie. Geen van beide bevat glucosamine of chondroïtinesulfaat.

De toepassing van CH-Alpha plus (en van de hoofdingrediënten) is onderbouwd door een grootschalig onderzoek, dat in 2009 werd gepresenteerd op het Osteoarthritis Research Society International Congress, en daarnaast nog door veertien andere onderzoeken1. Van deze onderzoeken zijn de volgende met name van belang.

Het effect van CH-Alpha werd gemeten in een onderzoek met honderd Duitse sporters met gewrichtsklachten. Ieder van hen nam twaalf weken lang 10 gram CH-Alpha per dag, waarna ze hun symptomen en functionaliteit op een tienpuntsschaal moesten scoren. Die meting werd aan het begin van het onderzoek gedaan (als zogeheten baseline-meting), na 4-6 weken en aan het eind van het onderzoek. Voor alle onderzoeksonderdelen werd een significante verbetering gerapporteerd 2. In een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek bleek dat rozenbottelpoeder de symptomen van knie- en heupartrose verminderde 3. En uit een analyse van een literatuuroverzicht bleek dat collageenhydrolysaat een effectieve behandeling vormt van artrose en andere gewrichtsafwijkingen 4. Ook bleek bij een onderzoek met muizen dat orale toediening van collageenhydrolysaat artrose tot stilstand brengt, althans bij deze dieren 5.

Bouwstenen voor gewrichtskraakbeen
Onze gewrichten moeten continu topprestaties leveren. Bij hun bewegingen en bij het gewicht dat ze dragen fungeert het gewrichtskraakbeen − dat voor 70 procent uit collageen bestaat − als schokdemper. In geval van langdurige biomechanische overbelasting, zoals bij intensief sporten of ouderdom, wordt het kraakbeen steeds brozer en minder elastisch. Er ontstaat granulatieweefsel (een soort littekenweefsel) en het kraakbeen wordt dunner, wat op termijn leidt tot slijtage en pijn in het gewricht. Aangezien gewrichten relatief veel te verduren hebben, is het essentieel dat de juiste voedingsstoffen worden aangevoerd zodat er genoeg nieuw gewrichtskraakbeen wordt aangemaakt. Bij MRI-onderzoek is in het Duitse onderzoek met de sporters inderdaad aangetoond dat er een significante regeneratie van kraakbeen optreedt na 24 weken behandeling met CH-Alpha plus. Ook vitamine C heeft een beschermende werking doordat het vrije radicalen wegvangt.

Ontsteking remmen
Siberische chaga kan de gevoeligheid voor pijnprikkels significant verlagen 6,7. Deze paddenstoel bevat uitzonderlijke hoeveelheden betulinezuur en superoxide-dismutase. Beide stoffen zijn krachtige ontstekingsremmers.

Magnesiumolie is niets anders dan magnesiumchloride in water. Het wordt aangebracht via de huid en wordt daar gemakkelijk opgenomen. Bij een afname van het magnesiumgehalte ontstaat een toename van ontstekingsstoffen genaamd cytokines en van histamine, althans bij knaagdieren8. Hoewel dat geen sluitend bewijs oplevert voor de werkzaamheid, heb ik zelf ondervonden dat een spray met magnesiumolie op de huid boven de pijnplekken veel verlichting oplevert bij mensen met spierpijn door gewrichtsafwijkingen.

Casus
Een van mijn cliënten was een 36-jarige man die drie jaar eerder zijn rechterenkel lelijk had verdraaid en nog steeds zo veel pijn in die enkel had, dat hij niet goed liep. Nadat we met de CH-Alpha plus, chagadruppels en magnesiumoliespray waren gestart, begon hij na twee weken verbetering te voelen. Toen we de spray vervingen door voetbaden met magnesiumchloride, verbeterde zijn enkel nog verder, totdat hij totaal geen pijn meer had en weer kon lopen, rennen en fietsen als vroeger. Na vier maanden staakte hij de behandeling. Dat is nu twee jaar geleden en zijn enkel is nog steeds pijnvrij.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)

1 www.betterjoints.com/professionals/index.php
2 Orthopäd Prax, 2005; 41: 486-494
3 Scand J Rheumatol, 2005; 34: 302-308
4 Curr Med Res Opin, 2006; 22: 2221-2232
5 Osteoarthritis Cartilage, 2007; 15: C61-62
6 J Ethnopharmacol, 2005; 101: 120-128
7 J Med Food, 2007; 10: 80-90
8 Am J Physiol, 1992; 263: R734-737
 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...