17-08-2008

Paxil

De farmaceutische industrie is alleen maar zo succesvol kunnen worden in de commerciële wereld door zich steeds weer flexibel op te stellen en zich voor te doen als creatieve probleemoplosser.  Een probleem dat zich nog niet zo lang geleden voordeed, was dat HRT (hormone replacement therapy) onderuit werd gehaald door de invloedrijke rechtszaak die het Women’s Health Initiative had aangespannen.

Behalve in Nederland, waar men terughoudend is in het gebruik van HRT, vormen vrouwen in de menopauze voor HRT-fabrikanten een grote markt. HRT-medicijnen hebben dan ook een forse bijdrage geleverd aan het positieve bedrijfsresultaat van farmaceutische bedrijven.

De branche is dus niet van plan zo’n vette bonus zomaar op te geven, en de eerste poging om die te heroveren is reeds ondernomen. En wel in de onwaarschijnlijke vorm van Paxil (paroxetine), een SSRI-antidepressivum.

Het medicijn werd getest op 165 vrouwen in de overgang die over opvliegers klaagden. In vergelijking met een placebo lijkt het over een periode van zes weken effect te sorteren. De onderzoekers concludeerden dat Paxil eigenlijk een goed alternatief is voor de HRT-behandeling. Paxil is al een van de bestverkopende medicijnen ter wereld, dus zo’n uitslag is alleen al goed om de farmaceutische kas te spekken, lijkt het.

De sensationele ontdekking kan echter worden ontkracht door drie feiten te overwegen: Feit 1: Paxil wordt gefabriceerd door GlaxoSmithKline; Feit 2: drie van de vier onderzoekers zijn vaste medewerkers van GlaxoSmithKline en de vierde is adviseur van het bedrijf; Feit 3: GlaxoSmithKline betaalde het onderzoek.

De onderzoekers repten ook niet over de nadelige bijwerkingen, wat heel jammer is omdat Paxil niet altijd goed wordt verdragen en 16 procent van de gebruikers om die reden het gebruik staakte. Veel voorkomende reacties zijn onder andere transpireren, trillen, duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, slaperigheid, constipatie en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Ernstiger klachten zijn onder andere hoge bloeddruk, een te snelle hartslag, pijn, zweren, artritis, osteoporose, delirium, hallucinaties, grand mal-aanvallen, astma, conjunctivitis, oogbloedingen, borstatrofie en nieraandoeningen.

Toch zal dit middel opvliegers moeten overwinnen en een kassucces moeten worden.1

1 JAMA, 2003; 289: 2827-34.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...