17-08-2008

Paxil

De farmaceutische industrie is alleen maar zo succesvol kunnen worden in de commerciële wereld door zich steeds weer flexibel op te stellen en zich voor te doen als creatieve probleemoplosser.  Een probleem dat zich nog niet zo lang geleden voordeed, was dat HRT (hormone replacement therapy) onderuit werd gehaald door de invloedrijke rechtszaak die het Women’s Health Initiative had aangespannen.

Behalve in Nederland, waar men terughoudend is in het gebruik van HRT, vormen vrouwen in de menopauze voor HRT-fabrikanten een grote markt. HRT-medicijnen hebben dan ook een forse bijdrage geleverd aan het positieve bedrijfsresultaat van farmaceutische bedrijven.

De branche is dus niet van plan zo’n vette bonus zomaar op te geven, en de eerste poging om die te heroveren is reeds ondernomen. En wel in de onwaarschijnlijke vorm van Paxil (paroxetine), een SSRI-antidepressivum.

Het medicijn werd getest op 165 vrouwen in de overgang die over opvliegers klaagden. In vergelijking met een placebo lijkt het over een periode van zes weken effect te sorteren. De onderzoekers concludeerden dat Paxil eigenlijk een goed alternatief is voor de HRT-behandeling. Paxil is al een van de bestverkopende medicijnen ter wereld, dus zo’n uitslag is alleen al goed om de farmaceutische kas te spekken, lijkt het.

De sensationele ontdekking kan echter worden ontkracht door drie feiten te overwegen: Feit 1: Paxil wordt gefabriceerd door GlaxoSmithKline; Feit 2: drie van de vier onderzoekers zijn vaste medewerkers van GlaxoSmithKline en de vierde is adviseur van het bedrijf; Feit 3: GlaxoSmithKline betaalde het onderzoek.

De onderzoekers repten ook niet over de nadelige bijwerkingen, wat heel jammer is omdat Paxil niet altijd goed wordt verdragen en 16 procent van de gebruikers om die reden het gebruik staakte. Veel voorkomende reacties zijn onder andere transpireren, trillen, duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, slaperigheid, constipatie en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Ernstiger klachten zijn onder andere hoge bloeddruk, een te snelle hartslag, pijn, zweren, artritis, osteoporose, delirium, hallucinaties, grand mal-aanvallen, astma, conjunctivitis, oogbloedingen, borstatrofie en nieraandoeningen.

Toch zal dit middel opvliegers moeten overwinnen en een kassucces moeten worden.1

1 JAMA, 2003; 289: 2827-34.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur