Paxil

De farmaceutische industrie is alleen maar zo succesvol kunnen worden in de commerciële wereld door zich steeds weer flexibel op te stellen en zich voor te doen als creatieve probleemoplosser.  Een probleem dat zich nog niet zo lang geleden voordeed, was dat HRT (hormone replacement therapy) onderuit werd gehaald door de invloedrijke rechtszaak die het Women’s Health Initiative had aangespannen.

Behalve in Nederland, waar men terughoudend is in het gebruik van HRT, vormen vrouwen in de menopauze voor HRT-fabrikanten een grote markt. HRT-medicijnen hebben dan ook een forse bijdrage geleverd aan het positieve bedrijfsresultaat van farmaceutische bedrijven.

De branche is dus niet van plan zo’n vette bonus zomaar op te geven, en de eerste poging om die te heroveren is reeds ondernomen. En wel in de onwaarschijnlijke vorm van Paxil (paroxetine), een SSRI-antidepressivum.

Het medicijn werd getest op 165 vrouwen in de overgang die over opvliegers klaagden. In vergelijking met een placebo lijkt het over een periode van zes weken effect te sorteren. De onderzoekers concludeerden dat Paxil eigenlijk een goed alternatief is voor de HRT-behandeling. Paxil is al een van de bestverkopende medicijnen ter wereld, dus zo’n uitslag is alleen al goed om de farmaceutische kas te spekken, lijkt het.

De sensationele ontdekking kan echter worden ontkracht door drie feiten te overwegen: Feit 1: Paxil wordt gefabriceerd door GlaxoSmithKline; Feit 2: drie van de vier onderzoekers zijn vaste medewerkers van GlaxoSmithKline en de vierde is adviseur van het bedrijf; Feit 3: GlaxoSmithKline betaalde het onderzoek.

De onderzoekers repten ook niet over de nadelige bijwerkingen, wat heel jammer is omdat Paxil niet altijd goed wordt verdragen en 16 procent van de gebruikers om die reden het gebruik staakte. Veel voorkomende reacties zijn onder andere transpireren, trillen, duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, slaperigheid, constipatie en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Ernstiger klachten zijn onder andere hoge bloeddruk, een te snelle hartslag, pijn, zweren, artritis, osteoporose, delirium, hallucinaties, grand mal-aanvallen, astma, conjunctivitis, oogbloedingen, borstatrofie en nieraandoeningen.

Toch zal dit middel opvliegers moeten overwinnen en een kassucces moeten worden.1

1 JAMA, 2003; 289: 2827-34.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Een echte allrounder; Magnesium

Menstruatie trots

Mediteren tegen dementie

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

Vijf vragen over psychomotorische kindertherapie

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier