17-08-2008

Paxil

De farmaceutische industrie is alleen maar zo succesvol kunnen worden in de commerciële wereld door zich steeds weer flexibel op te stellen en zich voor te doen als creatieve probleemoplosser.  Een probleem dat zich nog niet zo lang geleden voordeed, was dat HRT (hormone replacement therapy) onderuit werd gehaald door de invloedrijke rechtszaak die het Women’s Health Initiative had aangespannen.

Behalve in Nederland, waar men terughoudend is in het gebruik van HRT, vormen vrouwen in de menopauze voor HRT-fabrikanten een grote markt. HRT-medicijnen hebben dan ook een forse bijdrage geleverd aan het positieve bedrijfsresultaat van farmaceutische bedrijven.

De branche is dus niet van plan zo’n vette bonus zomaar op te geven, en de eerste poging om die te heroveren is reeds ondernomen. En wel in de onwaarschijnlijke vorm van Paxil (paroxetine), een SSRI-antidepressivum.

Het medicijn werd getest op 165 vrouwen in de overgang die over opvliegers klaagden. In vergelijking met een placebo lijkt het over een periode van zes weken effect te sorteren. De onderzoekers concludeerden dat Paxil eigenlijk een goed alternatief is voor de HRT-behandeling. Paxil is al een van de bestverkopende medicijnen ter wereld, dus zo’n uitslag is alleen al goed om de farmaceutische kas te spekken, lijkt het.

De sensationele ontdekking kan echter worden ontkracht door drie feiten te overwegen: Feit 1: Paxil wordt gefabriceerd door GlaxoSmithKline; Feit 2: drie van de vier onderzoekers zijn vaste medewerkers van GlaxoSmithKline en de vierde is adviseur van het bedrijf; Feit 3: GlaxoSmithKline betaalde het onderzoek.

De onderzoekers repten ook niet over de nadelige bijwerkingen, wat heel jammer is omdat Paxil niet altijd goed wordt verdragen en 16 procent van de gebruikers om die reden het gebruik staakte. Veel voorkomende reacties zijn onder andere transpireren, trillen, duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, slaperigheid, constipatie en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Ernstiger klachten zijn onder andere hoge bloeddruk, een te snelle hartslag, pijn, zweren, artritis, osteoporose, delirium, hallucinaties, grand mal-aanvallen, astma, conjunctivitis, oogbloedingen, borstatrofie en nieraandoeningen.

Toch zal dit middel opvliegers moeten overwinnen en een kassucces moeten worden.1

1 JAMA, 2003; 289: 2827-34.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...