26-02-2021

Over mythen en onze innerlijke kracht

In dit nummer van Medisch Dossier lanceren we twee nieuwe Nederlandse rubrieken: Holistisch bekeken en Gezondheidsmythen. Deze rubrieken vloeien rechtstreeks voort uit de behoeften die onze lezers hebben aangegeven in het lezersonderzoek dat wij enkele maanden geleden hielden en dat vele positieve reacties opleverde. Hieruit bleek onder meer dat er behoefte is aan meer informatie over mogelijk alternatieve behandelingen van aandoeningen.

Cindy de Waard zal voortaan steeds een ziektebeeld uitlichten en vanuit een holistisch perspectief mogelijke oplossingen aandragen waarvoor de meeste onderbouwing voorhanden is. Deze eerste editie richt zij zich op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), vroeger ook wel spastische darm genoemd, een chronische aandoening die binnen de darmproblemen het meest voorkomt en het dagelijks leven van PDS-patiënten behoorlijk verstoort. Volgens de patiëntenorganisatie (PDSB) heeft zeker 10 procent van de Nederlandse bevolking hiervan last en onderzoek wijst uit dat dit wereldwijd zelfs rond de 20 procent zou kunnen liggen, aldus PDSB.

Voor de tweede nieuwe rubriek, Gezondheidsmythen, zullen wij verschillende auteurs vragen. Met deze nieuwe rubriek willen wij tegemoetkomen aan de behoefte die 75 procent van onze lezers heeft geuit aan een brede kijk op ziekte en gezondheid en betrouwbare informatie daarover.

Een mythe is een verzonnen verhaal met een wijze les, een moraal. Zeker in deze tijd waarin berichtgeving niet altijd meer met echtheid, geldigheid en juistheid te maken lijkt te hebben, maar regelmatig ook met desinformatie en winstbejag, is het des te belangrijker om te onderzoeken of een mythe inderdaad ergens op gestoeld is of definitief naar het rijk der fabeltjes verwezen moet worden.

Deze eerste editie van Gezondheidsmythen heeft Cindy de Waard eveneens voor haar rekening genomen. Zij werpt een kritische blik op de beweringen over zoetstoffen en toetst deze aan verschillende onderzoeken die hierover zijn verschenen

Verder gaat Celeste McGovern in op niet-medicinale interventies bij cognitieve achteruitgang en neurologische aandoeningen, zoals alzheimer, dementie en parkinson. De laatste 10 jaar is het onderzoek hiernaar enorm toegenomen en dat is zeker nodig, want ook dementie is net als Covid-19 een grote pandemie onder ouderen van de 21e eeuw te noemen. In Nederland gaat het om ruim 280.000 mensen.

Cate Montana laat Edwin Taub aan het woord. Deze gedragswetenschapper past gedragstechnieken toe in de revalidatie van mensen die een beroerte hebben gehad en lijden aan gevoelloosheid en gedeeltelijke verlamming. Taub traint mensen om iets te doen met hun aangedane kant. Volgens hem vinden de grootste verbeteringen vaak lang na de beroerte plaats. Daarom start hij ook pas met een behandeling vanaf ongeveer drie maanden nadat een patiënt een beroerte heeft gehad. En dat het werkt, blijkt uit enkele persoonlijke verhalen.

Uit deze twee artikelen blijkt dat ons brein tot meer in staat is dan we dachten. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze hersenen zich prima kunnen aanpassen, waarmee maar weer eens bewezen is dat het zelfherstellend vermogen van de mens een immense krachtbron kan zijn.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...