Op naar Afrika

Rubriek: In beeld

Op naar Afrika

Als we kijken naar de sterftecijfers door kanker zijn die van Afrika lager dan die van de andere continenten. Hiermee scoort Afrika dus beter dan zowel Europa als de VS.

Stel dat er drie vrouwen zijn die willen weten hoe groot de kans is dat ze aan borstkanker zullen overlijden. De een woont in Armenië, een voormalige Sovjetstaat, de ander in de Republiek Gabon in Afrika, en de derde in de VS. Wie van de drie vrouwen heeft de beste kansen?
Als het om de medische zorg gaat, zou je durven wedden dat de Amerikaanse vrouw het minste kans heeft aan borstkanker te overlijden. De VS heeft immers goede gezondheidszorgvoorzieningen en maakt gebruik van de nieuwste medische behandelingen. Over de medische zorg in Armenië weten we dat de kwaliteit matig of slecht is. Van een onderontwikkeld land als Gabon verwachten we ook dat de gezondheidszorg te wensen overlaat. Ja, je zou de Amerikaanse vrouw beslist de beste kansen geven. Maar als je de statistieken mag geloven, verlies je de weddenschap.
Het antwoord op de vraag wie van de drie de beste kansen heeft? De vrouw in Gabon. Het land heeft het laagste sterftecijfer voor kanker ter wereld: slechts 51 op de 100.000 mensen overlijden daar aan kanker. In de VS is dat cijfer meer dan tweeënhalf keer zo hoog met 130 per 100.000 inwoners. En Armenië heeft het hoogste sterftecijfer voor kanker ter wereld: 230 op de 100.000 mensen.
In Nederland is het sterftecijfer voor kanker 157 per 100.000 inwoners, volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2014.1
De gunstige cijfers voor Gabon zijn niet uitzonderlijk: sterfte door kanker is in de meeste Afrikaanse landen laag. Behalve in het verwesterde Zuid-Afrika, wat doet vermoeden dat kanker misschien in de eerste plaats een leefstijlziekte is. Het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker berekende dat het sterftecijfer voor kanker in westelijk Afrika – waarvan Gabon deel uitmaakt – het laagste ter wereld is met slechts 68 doden op 100.000 mensen, terwijl het hoogste sterftecijfer geldt voor Midden- en Oost-Europa, met 173 doden per 100.000.2
Aangezien longkanker veruit de meest voorkomende kankersoort is, verantwoordelijk voor een kwart van het sterftecijfer onder mannen, is het misschien niet zo verbazingwekkend dat regio’s als Midden- en Oost-Europa de hoogste sterftecijfers hebben: roken is daar nog heel gewoon.
De cijfers vertellen natuurlijk maar een deel van het verhaal. We weten niet hoeveel kankergevallen er in totaal zijn en hoe succesvol de behandelingen zijn. Maar ze maken ook niet duidelijk waarom Gabon nou juist de plek is waar iemand het minste kans heeft door kanker te overlijden.
De WHO rangschikte 172 landen op grond van hun sterftecijfer door kanker. Armenië staat op nummer één met de meeste doden door kanker, Gabon staat onderaan. Raad eens hoe hoog het sterftecijfer door kanker is (per 100.000 inwoners) in de volgende landen, en welke plaats ze innemen op de ranglijst? De antwoorden vindt u onder aan de pagina.

Literatuur:
1 www.worldlifeexpectancy.com
2 GLOBOCAN 2012; http://globocan.iarc.fr/Default.aspx
Kadertekst:
Armenië: plaats 1, dodental 229.84 Nederland: plaats 13, dodental 157.60 Belarus: plaats 56, dodental 123.96 Ivoorkust: plaat 112, dodental 93.50 Guinee: plaats 140, dodental 77.94 Gabon: plaats 172, dodental 51.06
Aanpassingen in afbeeldingen:
– UK vervangen door Nederland: op de 13e plaats, met 157,6 doden op 100.000 inwoners
– Andere afbeeldingen: Armenië, Wit-Rusland, Ivoorkust, Guinee, Gabon
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Voeding als medicijn

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Mediteren tegen dementie

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier