Oorsuizen

Ik heb gelezen dat aspirine tinnitus kan veroorzaken (constant oorsuizingen).Mijn schoonmoeder greeg 225 mg aspirine per dag voorgeschreven en enkele maanden later kreeg ze tinnitus. Haar huisarts zei dat de dosis aspirine daarvoor te gering was, en deze mening werd bevestigd door een oorspecialist. Ze kreeg de aspirine overigens als bloedverdunner voorgeschreven. Zijn er nog alternatieven die ze kan proberen? – DK, via e-mail

Aspirine behoort tot een breed assortiment medicijnen, waaronder andere niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), die met tinnitus in verband worden gebracht. Aspirine bevat salicylaat, een bekende veroorzaker van tinnitus. Zelfs één tabletje kan de klacht al verergeren als u er reeds aan lijdt, dus uw schoonmoeder doet er goed aan onmiddellijk het gebruik van aspirine te staken, als ze dat al niet gedaan heeft. De meeste mensen hebben echter veel meer dan een of twee aspirientjes per dag nodig om de aandoening ‘aan te zwengelen’, en naar schatting wordt slechts één procent van alle tinnitusgevallen door aspirine veroorzaakt. Zelfs in deze gevallen verdwijnt de tinnitus vaak zodra de patiënt geen aspirine meer neemt.

Uw schoonmoeder heeft nu twee problemen: ze heeft tinnitus en ze moet op een bloedverdunner overstappen die de klacht niet verergert.
Wat te doen? Als ze denkt dat de aspirine de klacht veroorzaakt, dient ze alle salicylaten in haar voeding te vermijden. Helaas bevatten veel voedingsmiddelen salicylaat, dus het is belangrijk de etiketten goed te lezen.

Tinnitus zou ook een symptoom van hoge cholesterol kunnen zijn; als dat zo is, zou ze minder verzadigde vetten moeten eten. Verzadigde vetten blijven bij kamertemperatuur vast en zijn meestal dierlijk. Boter, varkensvet, niervet en vlees bevatten verzadigde vetten.

Ook vitamine A- en E-supplementen kunnen de klacht verminderen. Tinnitus kan tevens een indicatie zijn van een slechte bloedcirculatie. In dat geval kunnen Ginkgo biloba-supplementen en de O-(bèta-hydroxyethyl)-rutosiden bioflavonoïden helpen. Veel tinnitus-patiënten blijken vaak ook een hoog insulinegehalte te hebben; een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet zou dus het een en ander kunnen verbeteren. Ten slotte zou uw schoonmoeder kunnen overwegen osteopathie of chiropraxis te proberen, aangezien manipulatie van nek en kaak de aandoening nog wel eens wil verhelpen.

Dr Paul Yanick van het Monmouth College in New Jersey pleit vaak voor dagelijkse magnesiumsupplementen, waarvan bekend is dat het gehoor erdoor verbetert of op hetzelfde niveau blijft.
Voor een bloedverdunnend middel dat de tinnitus niet verergert, ligt de klassieke aanpak bij visoliesupplementen, of regelmatige consumptie van vette vis, zoals haring, zalm, makreel, sardientjes en ansjovis. Levertraan is rijk aan omega-3-vetzuren, maar kan bij sommige mensen maagzuur teweegbrengen, vooral als het niet tijdens de maaltijd wordt ingenomen. Andere supplementen waaraan u kunt denken, zijn knoflook en panthetine; vooral knoflook is een mild, bloedverdunnend kruid. Bovendien kan een mediterraan dieet met olijfolie en bonen, zemelen, sojaproducten en noten goed zijn voor het bloed. Drink ook liever groene thee dan zwarte thee; groene thee bevat maar half zoveel cafeïne. Het aangepaste dieet verlaagt ook het cholesterolgehalte en kan op zijn beurt de tinnitus verhelpen indien hoge cholesterol de boosdoener blijkt te zijn in plaats van aspirine.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een scherpe blik

Moet je horen! Natuurlijke oplossingen voor gehoorverlies

Dat geeft lucht! Supertips voor gezonde longen

Medicijnen of Moeder Natuur bij hooikoorts?

De strijd tegen alzheimer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier