Oorsuizen

Ik heb gelezen dat aspirine tinnitus kan veroorzaken (constant oorsuizingen).Mijn schoonmoeder greeg 225 mg aspirine per dag voorgeschreven en enkele maanden later kreeg ze tinnitus. Haar huisarts zei dat de dosis aspirine daarvoor te gering was, en deze mening werd bevestigd door een oorspecialist. Ze kreeg de aspirine overigens als bloedverdunner voorgeschreven. Zijn er nog alternatieven die ze kan proberen? – DK, via e-mail

Aspirine behoort tot een breed assortiment medicijnen, waaronder andere niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s), die met tinnitus in verband worden gebracht. Aspirine bevat salicylaat, een bekende veroorzaker van tinnitus. Zelfs één tabletje kan de klacht al verergeren als u er reeds aan lijdt, dus uw schoonmoeder doet er goed aan onmiddellijk het gebruik van aspirine te staken, als ze dat al niet gedaan heeft. De meeste mensen hebben echter veel meer dan een of twee aspirientjes per dag nodig om de aandoening ‘aan te zwengelen’, en naar schatting wordt slechts één procent van alle tinnitusgevallen door aspirine veroorzaakt. Zelfs in deze gevallen verdwijnt de tinnitus vaak zodra de patiënt geen aspirine meer neemt.

Uw schoonmoeder heeft nu twee problemen: ze heeft tinnitus en ze moet op een bloedverdunner overstappen die de klacht niet verergert.
Wat te doen? Als ze denkt dat de aspirine de klacht veroorzaakt, dient ze alle salicylaten in haar voeding te vermijden. Helaas bevatten veel voedingsmiddelen salicylaat, dus het is belangrijk de etiketten goed te lezen.

Tinnitus zou ook een symptoom van hoge cholesterol kunnen zijn; als dat zo is, zou ze minder verzadigde vetten moeten eten. Verzadigde vetten blijven bij kamertemperatuur vast en zijn meestal dierlijk. Boter, varkensvet, niervet en vlees bevatten verzadigde vetten.

Ook vitamine A- en E-supplementen kunnen de klacht verminderen. Tinnitus kan tevens een indicatie zijn van een slechte bloedcirculatie. In dat geval kunnen Ginkgo biloba-supplementen en de O-(bèta-hydroxyethyl)-rutosiden bioflavonoïden helpen. Veel tinnitus-patiënten blijken vaak ook een hoog insulinegehalte te hebben; een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet zou dus het een en ander kunnen verbeteren. Ten slotte zou uw schoonmoeder kunnen overwegen osteopathie of chiropraxis te proberen, aangezien manipulatie van nek en kaak de aandoening nog wel eens wil verhelpen.

Dr Paul Yanick van het Monmouth College in New Jersey pleit vaak voor dagelijkse magnesiumsupplementen, waarvan bekend is dat het gehoor erdoor verbetert of op hetzelfde niveau blijft.
Voor een bloedverdunnend middel dat de tinnitus niet verergert, ligt de klassieke aanpak bij visoliesupplementen, of regelmatige consumptie van vette vis, zoals haring, zalm, makreel, sardientjes en ansjovis. Levertraan is rijk aan omega-3-vetzuren, maar kan bij sommige mensen maagzuur teweegbrengen, vooral als het niet tijdens de maaltijd wordt ingenomen. Andere supplementen waaraan u kunt denken, zijn knoflook en panthetine; vooral knoflook is een mild, bloedverdunnend kruid. Bovendien kan een mediterraan dieet met olijfolie en bonen, zemelen, sojaproducten en noten goed zijn voor het bloed. Drink ook liever groene thee dan zwarte thee; groene thee bevat maar half zoveel cafeïne. Het aangepaste dieet verlaagt ook het cholesterolgehalte en kan op zijn beurt de tinnitus verhelpen indien hoge cholesterol de boosdoener blijkt te zijn in plaats van aspirine.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...