Ontgifting van zware metalen

Kunt u advies geven over natuurlijke manieren om het lichaam te ontgiften van zware metalen? Ik ben erachter gekomen dat ik last heb van chronische vergiftiging met zware metalen en ben met een chelatiekuur met DMSA begonnen. Dat beviel echter helemaal niet. Zijn er effectieve alternatieven?
J.P., per e-mail

Kwik, cadmium, lood, arsenicum en andere zware metalen zijn zo wijdverbreid in ons milieu dat bijna iedereen er tot op zekere hoogte mee vergiftigd wordt. Kraanwater, luchtvervuiling, vis, bewerkte voedingsmiddelen, tandvullingen, oude verf, tabaksrook, medicijnen, bestrijdingsmiddelen en cosmetica en verzorgingsproducten zijn vaak bronnen waardoor we aan die metalen worden blootgesteld.

Op de korte termijn kunnen toxische (giftige) effecten van zware metalen de mentale functie en die van het centrale zenuwstelsel aantasten, het energieniveau verlagen en schade aan hersenen, bloed, longen, nieren, lever en andere organen toebrengen. Worden we langdurig aan zware metalen blootgesteld, dan gaan de lichamelijke conditie, spieren en zenuwen steeds verder achteruit. De verschijnselen kunnen dan lijken op die van de ziekte van Parkinson of van Alzheimer, op spierdystrofie en op multipele sclerose1.

Gelukkig is het wel mogelijk het lichaam van de zware metalen te zuiveren. Een van de manieren waarop u dat kunt doen, is chelatietherapie. Bij deze therapie wordt een aminozuur gebruikt dat metaalionen in het bloed en de weefsels bindt, waardoor hun toxische effect wordt beperkt en ze uit het lichaam worden verwijderd.

Veel hulpverleners gebruiken hiervoor synthetische stoffen zoals DMSA (dimercaptosuccinylzuur) en EDTA (ethylenediaminetetra-azijnzuur), en boeken hier succes mee. Zulke stoffen kunnen echter het ontgiftingssysteem van het lichaam zelf te zwaar belasten.

Daarom mogen ze alleen gebruikt worden als een eenmalige behandeling of als laatste redmiddel bij een chronische vergiftiging. Volgens experts kunt u daarom beter eerst natuurlijke methoden proberen2.

Om het herstel van uw lichaam te versnellen dient u in ieder geval de gifstoffen te vermijden. In het kader vindt u enkele adviezen. Daarnaast zijn er verschillende voedingsmiddelen die van nature een sterke natuurlijke chelerende werking hebben3.

Onder deze ‘biosorbentia’ valt bijvoorbeeld de alg Chlorella pyrenoidosa. Niet alleen bindt en verwijdert het chlorofyl van deze alg cadmium, lood en kwik, maar ook bevat hij glutathion, een cruciaal enzym bij de ontgifting van de lever3. Ook de alg Spirulina kan helpen zware metalen te verwijderen, met name lood4.

Coriandrum sativum (cilantro of koriander ) kan ook werken. De onderzoeker dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden als ze een Vietnamese soep met dit kruid hadden gegeten6.

Daarna ontdekte hij dat als patiënten met kwikvergiftiging enkele weken een supplement van cilantrotabletten namen, hun kwikdepots verdwenen6. Een advies dat wel wordt gegeven is, ongeveer twee weken lang twee eetlepels te nemen van een korianderpesto.

Ook selenium kan helpen, vooral tegen kwik3. Dit mineraal gaat tevens de werking van cadmium, thallium en zilver tegen wanneer u daaraan wordt blootgesteld7. Ook nuttig zijn vitamine A, C en B-complex, magnesium, zink, NAC (N-acetylcysteïne) en MSM (methylsulfonylmethaan).

Combineer supplementen wel met een gezonde voeding, want bij slechte voeding worden toxische metalen beter opgenomen8. Houdt u aan een dieet met weinig vet en veel vezels waarin veel vrije radicalenvangers zitten zoals de groenten ui, knoflook, broccoli, spruitjes, (witte) kool, bloemkool en boerenkool.

Ook kunt u alternatieve therapieën overwegen zoals chiropractie of bodywork, of kunt u gebruik maken van ontspanningstechnieken, sauna en sporten. Deze helpen allemaal het lichaam te ontgiften.

Fabrikanten brengen zelfs producten op de markt waarvan ze beweren dat ze zware metalen uit het lichaam elimineren. Het zou genoeg zijn dagelijks een enkele pil te slikken, maar weinige van deze middelen zijn adequaat onderzocht.

Wel is er een driejarig dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek onder 350 arbeiders uit de metaalwinning uitgevoerd. Daaruit bleek dat ontgifting van zware metalen met behulp van homeopathisch Chlorella en de groeifactor daarvan, en een tinctuur van het blad van Coriandrum sativum (koreander), leidde tot verwijdering van aluminium, antimonium, arsenicum, beryllium, cadmium, lood, kwik, nikkel, thallium en uranium, zonder dat ook essentiële mineralen geëlimineerd werden2.

BRONNEN:
1Townsend Lett, 2007; 287: 128-132

2Explore!, 2007; vol 16 no 6
3Townsend Lett, 2007; 287: 58-63
4J Zhejiang Univ Sci B, 2005; 6: 171-174
5Acupunct Electrother Res, 1995; 20: 195-229
6Acupunct Electrother Res, 1996; 21: 133-160
7J Trace Elem Electrolytes Health Dis, 1992; 6: 209-221
8Environ Health Perspect, 1998; 106 [Suppl 1]: 203-216

Zware metalen vermijden
Hierna volgen enkele adviezen hoe u kunt voorkomen dat er zware metalen in uw lichaam terechtkomen.
• Laat alle amalgaamvullingen uit uw tanden verwijderen. In het WDDTY Dental Handbook (2000) staat hoe dat veilig kan.
• Indien u rookt, stop dan. Door sigaretten te roken stelt u zichzelf bloot aan een grote bron van cadmium1.
• Vermijd of beperk bepaalde voedingsmiddelen met een hoog risico dat ze lood, kwik en cadmium bevatten, zoals schelpdieren, zoetwatervis en diepzeevissen zoals tonijn, zwaardvis en haai; bio-industrievlees en orgaanvlees, vooral lever en niertjes; bespoten groente en fruit; bewerkte voedingsmiddelen, alcohol; cafeïne.
• Let op de aanwezigheid van zware metalen in huishoudelijke producten en ga op zoek naar veiligere alternatieven.
• Overweeg een goed waterfilter te laten installeren.
• Als u bij uw werk aan metalen wordt blootgesteld, zorg dan dat uw werkplaats goed geventileerd is. Bij een onderzoek met mensen die keramiek vervaardigden met glazuursoorten waarin cadmium en lood zaten, bleek uit haaranalyses dat diegenen met een goed geventileerde studio een significant lager gehalte aan toxische metalen hadden2.

1Br Med Bull, 2003; 68: 167-182
2J Toxicol Environ Health, 1991; 34: 423-431

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...