13-05-2009

Ochtendmisselijkheid: feiten en oplossingen

Ik vind het geweldig dat ik zwanger ben, maar ’s ochtends ben ik helaas ontzettend misselijk. Weet u daar een doeltreffend en veilig middel tegen?
C.S., via e-mail

Misselijkheid en braken bij zwangerschap, meestal ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd, komt voor bij bijna 90 procent van de zwangere vrouwen1. Het gaat gepaard met vermoeidheid, duizeligheid en futloosheid. Deze symptomen verdwijnen doorgaans na de eerste paar maanden; soms houden ze echter de hele zwangerschap aan.

Een klein percentage van de zwangere vrouwen lijdt aan een ernstige vorm van zwangerschapsbraken, wat als hyperemesis gravidarum (overmatig braken bij zwangeren) bekendstaat. In tegenstelling tot ochtendmisselijkheid kan dit ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind en daarom dient een arts dit goed in de gaten te houden.

Bij gewone ochtendmisselijkheid kunnen de meeste zwangere vrouwen baat hebben bij een zelfhulpmiddel. We zetten ze voor u op een rij.

  • Gember (Zingiber officinale). Dit wordt aanbevolen in zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde. Het lijkt een veilig en probaat middel te zijn tegen ochtendmisselijkheid. Uit één onderzoek bleek dat 77 procent van de vrouwen die gembersiroop kregen (viermaal per dag 1 eetlepel siroop in water) significant minder misselijk waren, tegenover 20 procent bij een placebo. Het braken hield bij 67 procent van hen binnen zes dagen op en bij de placebogroep slechts bij 20 procent. Gembercapsules (in doses tot maximaal 1 gram per dag), gemberthee en gemberbiscuitjes kunnen ook helpen.
  • Eetgewoonten. Een overzichtsstudie in 21 landen wees uit dat de mate van ochtendmisselijkheid samenhing met de consumptie van veel alcohol, suiker, olie en vlees, en weinig granen en peulvruchten5. In een ander onderzoek bleek ochtendmisselijkheid te verminderen wanneer de vrouwen regelmatig koolhydraatrijk voedsel aten.
  • Vitamine B6 supplementen. Een elf maanden durend onderzoek onder 342 vrouwen gaf aanwijzingen dat 30 mg B6 (pyridoxine) tot minder ochtendmisselijkheid leidt dan een placebo7.
  • Acupressuur. Acupressuur armbandjes, die het P6 acupunt stimuleren (aan de binnenkant van de pols ongeveer 4 cm onder de hand) bleken in gecontroleerde studies ochtendmisselijkheid aanzienlijk te beperken. Wanneer zwangere vrouwen zelf tien minuten het acupunt P6 stimuleerden, verminderde hun misselijkheid, zo bleek uit ander onderzoek.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...