13-05-2009

Ochtendmisselijkheid: feiten en oplossingen

Ik vind het geweldig dat ik zwanger ben, maar ’s ochtends ben ik helaas ontzettend misselijk. Weet u daar een doeltreffend en veilig middel tegen?
C.S., via e-mail

Misselijkheid en braken bij zwangerschap, meestal ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd, komt voor bij bijna 90 procent van de zwangere vrouwen1. Het gaat gepaard met vermoeidheid, duizeligheid en futloosheid. Deze symptomen verdwijnen doorgaans na de eerste paar maanden; soms houden ze echter de hele zwangerschap aan.

Een klein percentage van de zwangere vrouwen lijdt aan een ernstige vorm van zwangerschapsbraken, wat als hyperemesis gravidarum (overmatig braken bij zwangeren) bekendstaat. In tegenstelling tot ochtendmisselijkheid kan dit ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind en daarom dient een arts dit goed in de gaten te houden.

Bij gewone ochtendmisselijkheid kunnen de meeste zwangere vrouwen baat hebben bij een zelfhulpmiddel. We zetten ze voor u op een rij.

  • Gember (Zingiber officinale). Dit wordt aanbevolen in zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde. Het lijkt een veilig en probaat middel te zijn tegen ochtendmisselijkheid. Uit één onderzoek bleek dat 77 procent van de vrouwen die gembersiroop kregen (viermaal per dag 1 eetlepel siroop in water) significant minder misselijk waren, tegenover 20 procent bij een placebo. Het braken hield bij 67 procent van hen binnen zes dagen op en bij de placebogroep slechts bij 20 procent. Gembercapsules (in doses tot maximaal 1 gram per dag), gemberthee en gemberbiscuitjes kunnen ook helpen.
  • Eetgewoonten. Een overzichtsstudie in 21 landen wees uit dat de mate van ochtendmisselijkheid samenhing met de consumptie van veel alcohol, suiker, olie en vlees, en weinig granen en peulvruchten5. In een ander onderzoek bleek ochtendmisselijkheid te verminderen wanneer de vrouwen regelmatig koolhydraatrijk voedsel aten.
  • Vitamine B6 supplementen. Een elf maanden durend onderzoek onder 342 vrouwen gaf aanwijzingen dat 30 mg B6 (pyridoxine) tot minder ochtendmisselijkheid leidt dan een placebo7.
  • Acupressuur. Acupressuur armbandjes, die het P6 acupunt stimuleren (aan de binnenkant van de pols ongeveer 4 cm onder de hand) bleken in gecontroleerde studies ochtendmisselijkheid aanzienlijk te beperken. Wanneer zwangere vrouwen zelf tien minuten het acupunt P6 stimuleerden, verminderde hun misselijkheid, zo bleek uit ander onderzoek.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...