Nog een kopje plastic?

Sommige theezakjes bevatten plastic en miljarden deeltjes daarvan lekken in de thee die je drinkt.

Bij het zetten van een lekker kopje thee kan het zomaar zijn dat we meer binnenkrijgen dan we willen, namelijk 15 miljard minuscule plasticdeeltjes.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was een paar jaar geleden bezorgd toen werd ontdekt dat in waterflesjes tientallen tot honderden plasticdeeltjes zitten, maar onderzoekers van de Canadese McGill University ontdekten dat theedrinkers veel meer dan dat binnenkrijgen.

Gemiddeld drinken ze 11,6 miljard microplasticdeeltjes en 3,1 miljard nanoplasticdeeltjes per kopje. Maar om plastic in de thee te krijgen, moet het in het theezakje aanwezig zijn. De waarschijnlijkste boosdoeners zijn de piramidevormige zakjes waarbij vaak polypropyleen wordt gebruikt om ze te sealen, of ze zijn van een kunststof zoals nylon gemaakt. Als er kokend water overheen komt, geven ze miljarden deeltjes plastic af in het kopje.
Hoofdonderzoeker Nathalie Tufenkji kwam op het idee voor het onderzoek toen ze onderweg naar haar werk een kop thee kocht. ‘Ik keek naar het zakje en dacht, dit lijkt wel van kunststof. En ik bedacht dat dat behoorlijk idioot was, plastic in heet water doen. Ik vroeg me af of er plastic in de thee zelf terechtkomt.’

Zij en haar team testten meer dan tweehonderd theezakjes van vier fabrikanten op de hoeveelheid plastic die werd gebruikt en vervolgens onderzochten ze de invloed die dat had op een watervlo, Daphnia magna. Na de blootstelling aan de plasticdeeltjes begonnen de vlooien slingerend en grillig te bewegen en veranderde hun lichaamsvorm.1

Maar wat gebeurt er als mensen deze van plastic vergeven thee drinken? Niemand weet het precies. De onderzoekers van McGill zijn bang dat het invloed kan hebben op ons gedrag en onze neurologische ontwikkeling. ‘Er is erg weinig onderzoek gedaan naar de menselijke gezondheid en toxiciteit van microplastics en helemaal niet naar inname in deze hoeveelheden’, aldus Tufenkji.

 

 

Bronnen
1 Environ Sci Technol, 2019; 53, 21, 12300–10

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier