Nieuwe borstkankertherapie redt meer levens
Artsen handelen steeds vaker volgens de less is more-filosofie bij borstkanker. De gebruikelijke aanpak van chemotherapie, bestraling en chirurgie wordt verlaten ten gunste van zachtere benaderingen met een beter genezingspercentage. Leidend hierbij zijn de oncologen van de Seattle Cancer Care Alliance (SCCA) in de Verenigde Staten. Zij hebben een nieuwe blauwdruk opgesteld voor de behandeling van borstkanker, die door andere artsen wordt opgepikt.
Deze nieuwe benadering is gebaseerd op het recentste wetenschappelijk onderzoek. De SCCA-methode vervangt chemotherapie door een minder toxisch alternatief genaamd targeted drug therapy. Naar verwachting zal tot 50 procent van de vrouwen baat hebben bij deze aanpak.
Chemotherapie wordt ook losgelaten voor vrouwen met zogeheten triple-negatieve borstkanker, die niet op hormonale behandelingen reageert. In plaats daarvan gebruikt de SCCA een goedaardiger geneesmiddelgroep, genaamd PARP-remmers. Deze kunnen ook worden gebruikt bij vrouwen bij wie borstkanker in een laat stadium wordt ontdekt, en voor wie vroeger alleen chemotherapie een optie was.
Ook bestraling met hoge doseringen is verleden tijd als het aan de SCCA ligt. In plaats daarvan gebruiken zij een techniek genaamd ‘versnelde partiële bestraling’. Deze wordt aangeboden aan vrouwen na een tweede operatie voor verwijdering van een borsttumor (lumpectomie).
Verder maken ze gebruik van conservatieve operaties. In plaats van volledige verwijdering van borsten en lymfeklieren, verwijderen chirurgen van de SCCA zo weinig mogelijk lymfeklieren en behouden ze de tepels.
Als laatste hebben ze de standaardmammografie verwijderd ten voordele van echoscopie, met name bij vrouwen jonger dan 40 jaar. Voor de anderen krijgt MRI de voorkeur boven mammografie, omdat deze laatste een hoge stralingsdosis oplevert aan de vrouw.
Bron: website van de Seattle Cancer Care Alliance, www.seattlecca.org
Voordelen van vis eten wegen op tegen kwikgevaar
We weten dat vis gezond is, met name voor het hart. Maar ook dat het eten van te veel vis kan leiden tot een te hoge blootstelling aan kwik. Dus wat is het best?
Volgens Zweeds onderzoek is er goed nieuws: zelfs van de lage gehaltes omega-3 in vis ondervinden we veel voordeel, terwijl we extreem veel vis moeten eten om kwikvergiftiging op te lopen. Algemeen is het veilig om twee tot drie keer per week vis te eten, met name als we roofvissen vermijden, zoals snoek en baars. Die hebben het hoogste kwikgehalte door het zwemmen in vervuild water.
Bron: Am J Clin Nutr, 2012; 96: 706-713
Een appel per dag voor gezonde vaten
Een appel per dag eten kan werkelijk de dokter op afstand houden, met name de hartspecialist. Het blijkt de slagaderen te beschermen tegen verharding (atherosclerose).
Appels zijn rijk aan polyfenolen, een antioxidant die het bloedgehalte LDL verlaagt. LDL staat voor low density lipoprotein, een vorm van cholesterol die samenhangt met de vorming van vetafzettingen in de vaatwanden. Bij onderzoek aan de universiteit van Ohio State is gebleken dat deze antioxidanten een grotere beschermende werking hebben dan de antioxidanten uit kurkuma, groene thee of tomatenextract. In het onderzoek kregen zestien vrijwilligers een appel (Golden Delicious) per dag gedurende vier weken. Hun LDL-gehalte werd vergeleken met dat van zeventien anderen die capsules met polyfenolen kregen.
Bron: J Func Foods, 2013; 5: 493-497
Krachtvitaminen voor een scherpe geest
De kans om bij het ouder worden vergeetachtig te raken of zelfs dement te worden, neemt drastisch af als u veel vitamine C en bètacaroteen neemt op jongere leeftijd. De andere ‘krachtvitamines’ voor een scherpe geest zijn vitamine E, lycopeen en co-enzym Q10, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Ulm in Duitsland.
Patiënten met de ziekte van Alzheimer hebben een laag gehalte van al deze vitaminen, met name vitamine C en bètacaroteen, ten opzichte van gezonde mensen die mentaal scherp zijn gebleven. Volgens de onderzoekers beschermen de vitaminen waarschijnlijk ook tegen de lichtere symptomen van de ziekte van Alzheimer en dementie, waaronder vergeetachtigheid, oriëntatieproblemen en algemene cognitieve achteruitgang. Deze ontdekking deden ze bij een bloedanalyse van 74 patiënten met de ziekte van Alzheimer die ze vergeleken met die van 158 gezonde proefpersonen. De onderzoekers hielden rekening met andere factoren die de mentale vermogens ook kunnen aantasten, zoals opleiding, alcoholgebruik, roken en overgewicht, maar het vitaminetekort bleef een belangrijke oorzaak.
Bron: J Alzheimers Dis, 2012; 31: 717-724
Zinktekort sleutel tot chronische ziekten
Naarmate we ouder worden, zou zinktekort een oorzaak kunnen zijn van een groot aantal chronische ziekten, van kanker en hartaandoeningen tot auto-immuunziekten en diabetes.
Deze micronutriënt blijkt ontstekingen onder controle te houden. Ontstekingsprocessen komen steeds meer aan het licht als oorzaak van vele aandoeningen. Door slecht eten en doordat de opnamecapaciteit voor zink verslechtert met de leeftijd, ontstaat er bij ouderen vaak een tekort, aldus onderzoekers van de Oregon State University. Dit tekort leidt tot DNA-schade en algehele ontstekingsprocessen, samengaand met de meeste chronische degeneratieve ziekten. Toch blijft dit als oorzaak vaak onopgemerkt, doordat niemand ernaar zoekt.
De onderzoekers raden aan dat alle ouderen dagelijks 11 milligram zink slikken, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Neem niet meer dan 40 milligram, want een hoog zinkgehalte hindert de opname van andere micronutriënten, zoals koper en ijzer.
Bron: J Nutr Biochem, 2013; 24: 353-359
Artsen verliezen vertrouwen in fabrikanten geneesmiddelen
De farmaceutische industrie begint het vertrouwen te verliezen van haar belangrijkste verkoopkanaal: artsen. Dat komt doordat de industrie de laatste jaren het recordbedrag van elf miljard dollar heeft moeten betalen aan boetes voor criminele activiteiten.
Artsen beginnen sceptisch te worden over de ‘klinisch-wetenschappelijke onderzoeken’ die de effectiviteit aantonen van geneesmiddelen, omdat er cruciale – en soms onwelgevallige – gegevens worden weggelaten, zo blijkt uit onderzoek. Dat kan ertoe leiden dat artsen geen nieuwe middelen meer willen voorschrijven, aldus onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston. Dat zou de farmaceutische industrie een belangrijke bron van inkomsten kosten.
Zo beloofde GlaxoSmithKline (GSK) de veiligheidsgegevens vrij te geven van haar diabetesmiddel Avandia. Maar de definitieve versie van die publicatie heeft nog steeds ‘verontrustende weglatingen’, aldus Kevin Outterson van de universiteit van Boston.
GSK heeft de grootste som aan boetes moeten betalen – drie miljard dollar – voor criminele activiteiten, en is een van de 26 farmaceutische bedrijven die door de Amerikaanse autoriteiten beboet zijn voor oneerlijk gedrag. Vlak achter GSK kwam Pfizer, met 2,3 miljard dollar, en daarna Abbott met 1,5 miljard vanwege hun promotieactiviteiten voor Depakote ondanks ‘onvoldoende bewijs voor de effectiviteit’.
Maar zelfs bij dit soort hoge boetes beschouwen de bedrijven deze enkel als bijkomende schade van het handeldrijven, aldus Outterson. Hun jaarlijkse verkoopcijfers zijn vele malen hoger.
Bron: N Engl J Med, 2012; 367: 1082-1085; 1119-1127