21-03-2018

Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen

Na jarenlange mislukkingen stopten acht koppels een jaar geleden met medische behandelingen om zwanger te worden. Ze kozen voor het ondersteunen van de natuurlijke vruchtbaarheid in het project ‘Samen Natuurlijk Zwanger Worden’. Ze verbeterden hun dagelijkse voeding, bezochten professionals en gebruikten voedingssupplementen. Het resultaat? Binnen een jaar zijn vier van de acht koppels op een natuurlijk wijze zwanger geworden.

Een onvervulde kinderwens heeft een enorme impact op het leven van vrouwen en mannen die hiermee te maken hebben. Als natuurlijk zwanger worden niet lukt, kan het medische circuit de helpende hand bieden met technieken als IUI, IVF en ICSI. De medische trajecten die hiermee samenhangen zijn echter zwaar en kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Er is weinig aandacht voor hoe vrouwen en mannen hun lichaam op een natuurlijke manier zelf kunnen voorbereiden om de kans op een doorgaande zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Dat hiermee zeer goede resultaten kunnen worden geboekt ondervonden de deelnemers van een programma dat vorig jaar september startte. Zij ontdekten dat een medisch traject niet het eerste hulpmiddel hoeft te zijn wanneer zwanger worden niet lukt.

Eva van Zeeland, lifestylecoach bij Miss Natural: ‘Als er problemen zijn om zwanger te worden is dit een duidelijk signaal van het lichaam en heeft dit een reden.’ Het is dan belangrijk om de oorzaak van het probleem te verhelpen in plaats van stappen in het proces over te slaan en direct te starten met IUI, IVF en ICSI. ‘Ga niet te snel het medische traject in. Er is namelijk veel meer dat je zelf kunt doen om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten.’ Zelf heeft Eva beide trajecten meegemaakt; pas na jarenlange medische trajecten werd ze bij haar laatste IVF-behandeling zwanger. Later paste ze haar leefstijl en voeding aan, nam ze voorbereidingstijd, gebruikte ze voedingssupplementen en werd ze binnen een maand op natuurlijke wijze zwanger van haar tweede kind. ‘Deze ervaring en kennis wil ik graag delen met anderen, om ze te inspireren en aandacht te krijgen voor wat je zelf kunt doen. Zonder je direct over te geven aan de medische wereld.’

Vruchtbaarheidsproblemen zijn in ongeveer een op de drie gevallen te wijten aan problemen bij de vrouw, een op de drie gevallen ligt aan problemen bij de man, en bij een derde van de gevallen gaat het om een compatibiliteitsprobleem of een gecombineerd probleem.

nvruchtbaarheid kan in ongeveer 10 procent van de gevallen nog steeds niet worden verklaard (idiopathisch). Of anders gezegd: niet in een medisch hokje worden geplaatst. Uiteindelijk is zwanger worden iets dat je samen doet en is het een probleem van beide partners.

Over het gebruik van de anticonceptiepil

Eva had zelf tien jaar lang de anticonceptiepil geslikt. Ze stopte daarmee toen ze zwanger wilde worden. ‘Toen ik na een half jaar proberen nog steeds elke maand ongesteld werd, dacht ik: dat moet eerst uit mijn systeem!’ Het klopt inderdaad dat het maanden kan duren voordat de menstruatie weer op gang komt na het stoppen met de pil. Maar wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van de anticonceptiepil ook zorgt voor depletie (onttrekking) van voedingsstoffen in het lichaam. Vrouwen die de pil gebruiken of hebben gebruikt hebben veelal te korten aan:
• Foliumzuur
• Magnesium
• Tyrosine
• Vitamine B2
• Vitamine B3
• Vitamine B6
• Vitamine B12
• Vitamine C
• Zink

Dat is nogal wat. Er is over elk van deze stoffen veel te schrijven, want het betreffen allemaal voor de gezondheid essentiële nutriënten. Het risico dat de gevolgen van pilgebruik leiden tot ongewenste kinderloosheid, is zeer reëel. In die gevallen zal de gynaecoloog geen oorzaak voor de uitblijvende kinderwens kunnen vinden, maar op fysiologisch vlak is die oorzaak er wel.

Preconceptie: de fase die meestal wordt overgeslagen

De meeste stellen weten dat het verstandig is om te stoppen met roken en drinken als je zwanger wilt worden, maar een verdere voorbereiding is er meestal niet. Pas op het moment dat er een positieve zwangerschapstest is, zal de vrouw zich gaan bezighouden met welke voeding ze nu vooral niet mag eten. Een gemiste kans.

Want juist vóórdat er een zwangerschap plaatsvindt – in de preconceptie fase – kun je als vrouw al optimaal voorbereiden op een natuurlijke zwangerschap en bovendien op een gezonde baby. Zodra je al zwanger bent is het eigenlijk al te laat. Een baby wordt namelijk gemaakt vanuit het materiaal van beide ouders; haar eicel en zijn zaadcel. Het is daarom van uiterst belang dat deze cellen in optimale conditie verkeren en voorzien zijn van de juiste voedingsstoffen om een zwangerschap mogelijk te maken.

‘Geen vogel legt een ei voordat zijn nest klaar is,’ zegt Maurice Kool, een van de professionals die de koppels begeleidde. Hij heeft inmiddels vele koppels op een natuurlijke wijze geholpen om zwanger te worden. ‘Het is belangrijk om je leven gezond in te richten en en je lichaam in een goede conditie te brengen wanneer je zwanger wilt worden. Niet alleen een sportieve conditie, maar ook je lichaam voeden met de juiste voedingsstoffen die belangrijk zijn voor eicellen, zaadcellen en de bevruchting, zorgen voor een grotere kans.’ Er is vaak weinig aandacht voor deze periode en veel koppels belanden al snel in een medisch traject. Deze trajecten kunnen zwaar zijn en invloed hebben op het dagelijkse functioneren, denk bijvoorbeeld aan het dagelijks prikken van hormonen.

Project ‘Samen Natuurlijk Zwanger Worden’

Tijdens het door professionals begeleide programma proberen koppels zelf met aanpassingen in hun leefstijl op een natuurlijke wijze de kans op een zwangerschap te vergroten. Inmiddels hebben al vier van de acht koppels die vorig jaar met het traject startten een doorgaande zwangerschap gerealiseerd. Samen bezochten zij binnen het programma verschillende professionals, waaronder enkele artsen.

De kinderwens van Ilse en Rafael

Ook Ilse (28) en Rafael (36) zaten in het medisch circuit. Uit een aantal onderzoeken bleek Ilse PCOS (polycysteus ovarium syndroom) te hebben. ‘De gynaecologe vroeg of ik een kinderwens had,’ vertelt Ilse. ‘We waren dan nog wel niet zo lang bezig, maar we hadden zeker een kinderwens! De gynaecologe zei dat ik het kon blijven proberen maar dat het waarschijnlijk op een natuurlijke manier nooit zou gaan lukken.’ Op haar advies zijn Ilse en Rafael direct gestart met hormoonbehandelingen, maar daar voelde zij zich toch niet prettig bij. Toen zij de oproep zagen voor het ‘Samen Natuurlijk Zwanger Worden’-traject meldden ze zich aan. Rafael: ‘We wisten meteen dat dit precies wat voor ons was. We zijn in het programma bij verschillende professionals langsgegaan die ons konden helpen om een zwangerschap op een natuurlijke manier te vergroten. Daarnaast hadden we ook verschillende bijeenkomsten met de andere koppels om ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren en te steunen.’

Ilse en Rafael bezochten – net als de andere acht koppels – verschillende professionals op het gebied van leefstijl, vruchtbaarheid en complementaire geneeskunde. De inspanningen van Ilse en Rafael werden beloond; Ilse was drie maanden na de start zwanger. Op 26 juli 2017 is hun dochter Loli geboren.

Aandacht voor een alternatief

‘Ik hoop dat we met het programma een alternatief kunnen bieden,’ vertelt lifestylecoach Eva van Zeeland. ‘Een manier om samen je vruchtbaarheid te verbeteren, gezonder te leven, kennis te verzamelen en zelf stappen te zetten.’ Het programma is uiteraard geen vervanging voor een zwaarwegend medisch probleem, maar biedt een serieuze ondersteuning in de voorbereiding en de kans op een zwangerschap wanneer het medisch traject onvermijdelijk is. Een gezond leven is onlosmakelijk verbonden met de menselijke biologie die immers altijd aan de basis staat van een nieuw leven, ook wanneer medisch-technische ingrepen noodzakelijk zijn om een bevruchting tot stand te brengen.

Koppels met een onvervulde kinderwens en vrouwen en mannen die hun lichaam willen voorbereiden om de kans op een doorgaande zwagerschap zo groot mogelijk te maken, kunnen zich aanmelden op de website van Samen Natuurlijk Zwanger Worden (www.samennatuurlijkzwangerworden.nl).

De 10 meest voorkomende vruchtbaarheidsproblemen:

• Onregelmatige menstruatiecyclus
• Amenorroe (geen menstruatie)
• Oligomenorroe (af en toe menstruatie)
• PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom)
• Endometriose (pijn bij de menstruatie)
• Slechte of verminderde spermakwaliteit
• Progesteron tekort
• Geen eisprong of slechts af en toe
• Afgesloten eileiders
• Onverklaard (men weet het gewoon niet!)

Over Miss Natural

Miss Natural gelooft dat een natuurlijke levensstijl een recht is van iedereen, dat biologisch en duurzaamheid de toekomst is, en dat je in verbinding met je hart makkelijker naar de natuurlijke kracht in je lichaam kan luisteren en daar uiting aan kunt geven, om op deze wijze je eigen pad te kunnen ontdekken. Miss Natural is een bewuste vrouw die graag het gemak van nu met het beste van de natuur wil combineren. Die graag balans wil in een wereld waarbij nieuws al na 30 minuten oud is, in een omgeving die snel verandert en waarbij alles altijd sneller en nog beter moet. Miss Natural wil optimaal genieten en alles uit haar volle leven halen, terwijl ze toch dichtbij haarzelf blijft, en gaat graag dansend door het leven. Miss Natural inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei! Ontvang nu gratis het nieuwe Miss Natural magazine t.w.v. € 4,95 via www.missnatural.nl/magazine
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur