Ik lijd al bijna dertig jaar aan acne. Niet heel ernstig, maar ik heb er toch veel last van en het wordt vaak erger vlak voor ik ongesteld word. Ik heb al allerlei crèmes en zalfjes gehad van de dokter, maar ben op zoek naar een natuurlijk middel. Kun je helpen?
S.S., via e-mail
Acne bij volwassenen komt steeds vaker voor, vooral onder vrouwen. Volgens onderzoek treft deze huidaandoening bijna de helft van de vrouwen in de leeftijd van 20 tot 29, meer dan een derde van de vrouwen van 30 tot 39 jaar en een kwart van de vrouwen van 40 tot 49 jaar. Er zijn zelfs heel wat vrouwen van boven de 50 die er last van hebben.1
De gebruikelijke behandelingen – de vele zalfjes, gels, lotions en crèmes die verkrijgbaar zijn, al dan niet op recept – kunnen de huid beschadigen en als die al geïrriteerd en ontstoken is, is dat het laatste wat je wilt. Benzoylperoxide en lokale retinoïden en antibiotica kunnen bijvoorbeeld zorgen voor huidirritatie in de vorm van roodheid, vervelling en branderigheid,2 waardoor de huid er uiteindelijk erger kan uitzien dan door de acne zelf.Orale medicatie, die in zwaardere gevallen wordt gegeven, heeft veel ernstigere bijwerkingen, zoals spierpijn, maagproblemen, depressie en geboorteafwijkingen.3 De beste manier om acne te bestrijden, is via een holistische aanpak, met behulp van een ervaren natuurgeneeskundige die een behandeling op maat kan bieden. Hieronder vind je nog enkele wetenschappelijk onderbouwde opties waarvan de werking is bewezen.
Pak hormonale problemen aan
Hormonale problemen zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) kunnen ook acne aanjagen. Laat je dus door een deskundige met ervaring op dit gebied onderzoeken, om vast te stellen of juist uit te sluiten dat dit een mogelijke reden is. De onderliggende oorzaak aanpakken, is veel effectiever dan alleen symptomen bestrijden. Een natuurarts of andere holistisch werkende geneeskundige kan ook een behandeling op maat geven met natuurlijke middelen, maar in algemene zin is Vitex agnus castus een goed kruid om te gebruiken bij een hormonale disbalans, vooral bij PCOS.4 Kruidengeneeskundige en redactielid Harald Gaier raadt aan een tinctuur van het kruid te gebruiken – zes maanden lang een keer per dag 30 tot 40 druppels in water innemen – tegen acne en de onderliggende hormonale problemen.
Verander je voeding
Hoewel de conventionele opvatting is dat voeding geen invloed heeft op acne, is er toenemend bewijs dat het wel zo is. Hieronder vind je de beste aanbevelingen volgens de huidige stand van de wetenschap, maar heb geduld, het kan drie maanden of langer duren voordat aanpassing van je voeding effect heeft op je huid.
Voeding met een lage glycemische lading.
In dit voedingspatroon kijk je hoeveel koolhydraten per portie een voedingsmiddel bevat en hoe snel de bloedsuikerspiegel daardoor stijgt. Het blijkt te leiden tot afname van acne en van IGF-1 (insulin-like growth factor), waarvan bekend is dat het meespeelt bij acne.5
Voeding met veel omega 3.
Omega 3-vetzuren, die van nature voorkomen in vette vis, kunnen ook helpen bij acne omdat ze het IGF 1-niveau kunnen verlagen en ontsteking kunnen remmen.6 De kans op matige tot ernstige acne is bijna een derde kleiner bij mensen die regelmatig vis eten.7 Vegetarische bronnen van omega 3 zijn onder meer chiazaad, lijnzaad en walnoten.
Een zuivelvrij dieet.
Melk en andere zuivelproducten worden stelselmatig in verband gebracht met acne. Vooral magere en halfvolle melk lijken het risico te verhogen.8
Teatree-olie
Teatree-olie, afkomstig uit de Australische boom Melaleuca alternifolia, is een natuurlijke antibacteriële en ontstekingsremmende olie. Het plaatselijk aanbrengen van een gel met 5 procent teatree-olie is net zo effectief als benzoylperoxide tegen acne, maar heeft wel minder bijwerkingen.9 Je kunt deze puistjesbestrijdende tinctuur zelf maken door toevoeging van 6 druppels 100 procent pure teatree-olie (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en online) aan 30 ml van een andere olie die de poriën niet afsluit, zoals jojobaolie. Bewaar het in een glazen druppelflesje en breng het aan voor de nacht.
Beter met B3
Vitamine B3 (niacinamide, nicotinamide) blijkt goed te werken tegen acne bij plaatselijk gebruik op de huid. De resultaten komen overeen met die van het veelgebruikte antibioticum clindamycine (gel met 1 procent).11 Neem bijvoorbeeld InstaNatural Niacinamide Serum, verkrijgbaar online. Dit is vrij van ongewenste stoffen, zoals parabenen en zit vol met kalmerende, voedende plantenstoffen van onder andere aloë vera en avocado.
Stop de stress
Er is verband tussen stress en acne.12 Iets zoeken wat jou ontspant, of het nu sporten, meditatie, yoga, aromatherapie of een andere methode is, kan helpen om je huid te verbeteren. Een studie onder dertig mensen met acne wees uit dat ontspanning met behulp van biofeedback – een techniek waarbij een apparaat wordt gebruikt dat informatie geeft over veranderingen in het lichaam, zoals huidtemperatuur of spierspanning, om te leren controle te krijgen over stressreacties – leidde tot een significante afname van de acne bij de deelnemers, vergeleken met controlegroepen.13
Ga voor groene thee
Groene thee is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen. Een extract daarvan, genaamd catechinen – onder meer epigallocatechine-3-gallaat of EGCG – is veelbelovend als uitwendige behandeling tegen acne. Lotions met groene thee blijken het aantal puistjes en de ernst ervan te verminderen en tevens de productie van talg af te remmen, waarvan bekend is dat het een grote rol speelt bij acne.10 Je kunt het eens uitproberen; zoek naar een natuurlijk huidproduct met groene thee, zoals Odacité Mint + Green Tea Hydra-Purifying Treatment Mist of 100% Pure Green Tea EGCG Concentrate Cream, beide online verkrijgbaar.
BRONNEN:
1 J Am Acad Dermatol, 2008; 58: 56–9
2 Clin Ther, 2007; 29: 1086–97
3 Expert Opin Drug Saf, 2004; 3: 119–29
4 Int J Basic Clin Pharmacol, 2017; 6: 2051–55
5 Am J Clin Nutr, 2007; 86: 107–15; J Acad Nutr Diet, 2018; 118: 1874–85
6 J Am Acad Dermatol, 2010; 63: 124–41; Nutrients, 2010; 2: 355–74
7 J Am Acad Dermatol, 2012; 67: 1129–35
8 Nutrients, 2018; 10: 1049
9 Med J Aust, 1990; 153: 455–8
10 J Drugs Dermatol, 2009; 8: 358–64; Bosn J Basic Med Sci, 2010; 10: 260–4
11 Int J Dermatol, 2013; 52: 999–1004; Int J Dermatol, 1995; 34: 434–7
12 Clin Cosmet Investig Dermatol, 2017; 10: 503–6
13 J Psychosom Res, 1983; 27: 185–91