25-07-2008

Natuurlijke remedies tegen jicht

Na maanden van allerlei tests heb ik net de diagnose gekregen dat ik jicht heb – wat mij hogelijk verbaast aangezien ik geen overgewicht heb en niet drink. Ik wil heel graag meer weten over de oorzaken van jicht en of daartegen natuurlijke methoden voorhanden zijn waarvan is aangetoond dat ze helpen.

 

Jicht is een vorm van artritis die veroorzaakt wordt door een opeenhoping van urinezuurkristallen, meestal rond een gewricht maar ook in andere weefsels. Het immuunsysteem valt deze kristallen aan met fagocyten (‘vreetcellen’) en het giftige bijproduct van die botsing veroorzaakt de ontsteking aan het gewricht.
De grote teen is de meest gangbare plek, maar jicht kan ook toeslaan in enkels, knieën, polsen en handen. Klassieke symptomen zijn roodkleuring, zwelling en hevige pijnaanvallen.
Zoals u al noemt, zijn alcohol en zwaarlijvigheid belangrijke risicofactoren voor jicht, maar er zijn nog verscheidene andere waarvan u zich misschien niet bewust bent.

Mogelijke oorzaken
Van bepaalde voedingsmiddelen is bekend dat zij een rol spelen omdat ze veel purines bevatten, stoffen die door het lichaam in urinezuur worden omgezet. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn orgaanvlees, schelpdieren, erwten, bonen, ansjovis, sardines, asperges en champignons. Wanneer er in de dagelijkse voeding veel van deze bestanddelen zitten, kan urinezuur zich in het bloed ophopen waardoor er zich kristallen in een gewricht vormen wat pijn en een ontsteking veroorzaakt.
Andere risicofactoren zijn bepaalde ziekten en medicijnen. Mensen die hoge bloeddruk, diabetes, een nierziekte of SLE (lupus) hebben, zijn relatief gevoelig voor jicht en dat geldt ook voor mensen die regelmatige gebruikers zijn van urinedrijvende middelen, geringe doses aspirine (1-2 g/dag) en geneesmiddelen die gewoonlijk worden voorgeschreven aan mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad, zoals cyclosporine10.
Een oorzaak van jicht die vaak over het hoofd wordt gezien, is loodvergiftiging11. Het kan zijn dat de nieren er niet in slagen het overtollige lood goed uit te scheiden.

Behandeling
Wat de behandeling van jicht betreft, uw arts kan pijnstillers voorschrijven zoals de non-steroïdale ontstekingsremmers (NSAIDs) of paracetamol (acetaminofen), maar er zijn ook verschillende natuurlijke methoden die u kunt proberen.
De eerste stap is een goed dieet. Volg een zuurarm dieet en vermijd voedingsmiddelen die veel purines bevatten. In één studie leidde een purinevrij dieet bij gezonde mannen al na een paar dagen tot een daling van de hoeveelheid urinezuur in het bloed van gemiddeld 5,0 mg/dl tot 3,0 mg/dl12. Hiermee kunt u voorkomen dat jichtaanvallen terugkeren.
Het kan ook helpen zes tot acht glazen water per dag te drinken aangezien daarmee de hoeveelheid urinezuur in het bloed verdund wordt. Een traditionele remedie voor jicht is het eten van een half tot een heel pond zoete kersen per dag. Hoewel de Amerikaanse Food and Drug Administration niet overtuigd is van de positieve gezondheidseffecten van dit fruit, bevestigt een recent onderzoekje de veronderstelde werking van deze kersen tegen jicht13.
Selderiesap (of selderiezaad) is nog zo’n volksmiddel tegen jicht dat in Australië op brede schaal gebruikt schijnt te worden.
Supplementen die tegen jicht kunnen helpen zijn visolie, de vitamines B (met name foliumzuur), vitamine E en vitamine C.
Naast een aanpak via de voeding zou u ook acupunctuur kunnen proberen. In één onderzoek bleek dat bij mensen die een maand lang met acupunctuur werden behandeld, urinezuur en andere markers voor jicht sterker afnamen dan bij een controlegroep. De onderzoekers concludeerden dat acupunctuur er mogelijk toe bijdraagt om schade aan de nieren door jicht te voorkomen14.
Voor natuurlijke pijnverlichting bij jicht wordt vaak het kruid duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) aanbevolen, gezien de bewijzen uit de praktijk dat het bij diverse vormen van jicht doeltreffend werkt15.
Of probeer de hierna volgende homeopathische remedies: Aconiet (voor plotselinge brandende pijn en aanvallen die na een shock of verwonding optreden), Belladonna (voor hevige, kloppende pijn), Bryonia (voor pijn die erger wordt als u beweegt, maar minder wordt bij toedienen van druk en warmte), Clochicum (vooral goed als de aanvallen gepaard gaan met misselijkheid) en Ledum (voor gewrichten die vlekkerig, paars en opgezwollen zijn). De gebruikelijke dosering is drie tot vijf tabletten van een 12X tot 30C remedie, die om de vier uur worden ingenomen totdat de klachten verbeteren16.

1 Rheumatology, 2005; 42: 739-742
2 Hong Kong Med J, 2001; 7: 381-389
3 Cochrane Library, 1997; nummer 1
4 Br J Gen Pract, 2005; 55: 224-228
5 Md Med J, 1999; 48: 7-11
6 Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc, 2006; epub 10 okt
7 Complement Ther Med, 2001; 9: 208-215
8 www.thebowentechnique.com/content/frozen.htm
9 Br J Rheumatol, 2003; 42: 146
10 Arthritis Res Ther, 2006; 8 (Suppl 1): S2; epub 12 apr 2006; Br J Rheumatol, 1987; 26: 303-306
11 Ballière’s Clin Rheumatol, 1989; 3: 51-61; Toxicology, 1992; 73: 127-146
12 Arthritis Res Ther, 2006; 8 (Suppl 1): S2; epub 12 apr 2006
13 J Nutr, 2003; 133: 1826-1829
14 J Tradit Chin Med, 2004; 24: 185-187
15 BMC Complement Altern Med, 2004; 4: 13
16 T Gaudet et al., The Duke Encyclopedia of New Medicine. Londen: Rodale Books, 2006
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...

Een andere kijk op de behandeling van diabetes

Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Vroeger werd het ook wel ouderdomsdiabetes genoemd maar tegenwoordig is het een aandoening waar alle leeftijdsgroepen mee te maken kunnen krijgen. Het lichaam reageert niet goed meer op insuline, het hormoon...

Vruchtbaarheid verbeteren

Steeds meer mensen hebben last van onvruchtbaarheid. We hebben een periode achter de rug waarin de bevolking snel groeide. Milieuactivisten waarschuwden al langer dat het op een dag mis zou gaan. En inderdaad: de mensheid heeft nu te maken met een bevolkingskrimp die...

Buiten de gebaande paden

Een paar maanden geleden vertelde een vriendin ons een verhaal over haar collega Erika. Ze had een grote hersenbloeding gehad, waarschijnlijk het gevolg van een twee jaar durende strijd met long covid. Een week na haar levensbedreigende beroerte at Erika alweer vast...

Anders omgaan met een beroerte

Twee weken nadat ze een ernstige beroerte had gehad, liep Erika Chopich weer. Dat is uitzonderlijk. Bevat haar verhaal handvatten voor anderen om ook zo snel te herstellen? Cate Montana vertelt in dit, door Astrid Zwart bewerkte, artikel wat Chopich deed.In april 2022...