Natuurlijke ontgifting bij kanker

De beste voedingsmiddelen om te ontgiften bij kanker volgens dr. Nasha Winters en Jess Higgins Kelley, die veel kankerpatiënten hebben behandeld.

Wij zijn ons vaak totaal niet bewust van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan 80.000 nieuwe kunstmatige chemische stoffen voor commercieel gebruik bijgekomen. Wereldwijd wordt er gemiddeld elke 27 seconden een nieuwe chemische stof gemaakt.1

Het verwijderen van deze kankerverwekkende stoffen uit ons lichaam vergt een proces van meerdere stappen, waarbij de gifstoffen worden gemobiliseerd, geneutraliseerd, omgevormd en uitgescheiden met behulp van verscheidene organen. De nieren, huid, galblaas, darmen, longen, maar ook darmmicrobiota spelen allemaal een rol. De lever is echter het voornaamste afvalverwerkende orgaan. Het is zogezegd de ‘vuilnisbelt’.

Gifstoffen worden naar de lever gestuurd en daar naar type gesorteerd en verwerkt. Stelt u zich het recyclinggebied van een vuilstortplaats voor: plastic gaat naar de ene plek, blikjes en flessen naar een andere. Zo sorteert en verwerkt ook de lever giftige materialen per type en de eindproducten worden toegevoegd aan de door de galblaas geproduceerde gal. De met gif doordrenkte gal bindt zich vervolgens aan vezels en wordt via de ontlasting uitgescheiden.

Voor het juiste functioneren van deze twee ontgiftingsfasen zijn een aantal specifieke voedingsstoffen van cruciaal belang (zie hieronder). Als deze voedingsstoffen (waaronder eiwitten en vitamine C) niet aanwezig zijn dan gaat de vuilnisman permanent met vakantie en dan circuleren de kankerverwekkende stoffen door het lichaam en stapelen zich daar op, waarbij mutaties optreden en celschade ontstaat.

De ontgifting hangt af van voeding. De omzetting van giftige chemicaliën en medicijnen kan zelfs worden verhinderd als de eiwitinname laag is.2 Naast alle aminozuren uit eiwitten zijn er andere noodzakelijke nutriënten nodig bij fase 1 van de ontgifting, of detox, waaronder folaat, vitamine B2, B3,B6 en B12 en de antioxidant glutathion. Zonder deze nutriënten kunnen de cytochroom P450-enzymen niet werken, waardoor de eerste fase van de detox wordt vertraagd en de lopende band uit balans raakt. Bepaalde soorten voeding en supplementen kunnen invloed hebben op zowel op fase 1 als 2, door de enzymactiviteit te ondersteunen of te remmen.

Hieronder zetten we de beste ontgiftende voedingsmiddelen op een rijtje. We raden aan om ten minste twee of drie van de genoemde voedingsmiddelen dagelijks te eten, vooral als u kanker hebt.
Onthoud dat de onderstaande stoffen alleen kunnen werken bij een vezelrijk voedingspatroon. Vezels zijn als het ware de vrachtwagens die de gifstoffen uit het lichaam afvoeren. Te allen tijden is het raadzaam het gebruik van voedingssupplementen te overleggen met uw behandelend arts.

Hoogwaardige eiwitten

De ontgiftingsroutes van zowel fase 1 als 2 zijn afhankelijk van de aanwezigheid van alle aminozuren en sommige daarvan zitten alleen in dierlijke voeding. Een paar van de belangrijkste voedingsmiddelen hiervoor zijn onder meer scharreleieren, wilde zalm uit Alaska en hoogwaardige, biologische weiproteïnepoeder van grasgevoerde dieren.
Eieren zijn een uitstekende bron van zwavel, een essentieel onderdeel van de route bij fase 2. Zalm is een prima bron van vitamine B12 en selenium, die nodig zijn voor de aanmaak van de krachtige antioxidant glutathion. Weiproteïne is een van de beste voedingsmiddelen om de aanmaak van glutathion te stimuleren.

Paarden-bloembladen en -wortels

Alle delen van de paardenbloem (ja, dat onkruid in uw tuin!) zijn eetbaar en hebben zowel geneeskundige als culinaire toepassingen. Ze kunnen prima in salades en smoothies worden verwerkt.
De paardenbloem is allang in gebruik in drankjes voor de lever. De paardenbloemwortels bevatten inuline en levuline, zetmeelachtige stoffen die een ondersteunende werking hebben op de darmflora. Paardenbloemen stimuleren de slijmvliezen in het hele spijsverteringskanaal en dragen zo bij aan de verwijdering van gifstoffen uit de darmen en via de urine.3
Paardenbloemen bevatten tevens taraxacine, een stof die de galproductie stimuleert. Paardenbloembladen worden vaak gebruikt bij het maken van kruidenbitters. Als de tong een bittere smaak proeft komen er een aantal reacties op gang in het neuro-endocriene systeem, de zogenaamde bitter-reflex, die zowel de vertering als de ontgifting stimuleert.

Bieten en bietenblad

Bieten zijn een rijke bron van betalaïne (rode en gele kleurstoffen) en betaïne, een enzym dat helpt de lever vet te verwerken. Verscheidene betalaïnen blijken een antioxidatieve, kankerwerende en ontgiftende werking te hebben.4 Bieten zijn tevens een uitmuntende bron van folaat, de basis voor foliumzuur. Folaat helpt bij de aanmaak van weefsel en rode bloedcellen. Ook is het nodig is voor de methylatie, een belangrijke stap in de detox-route.

Het is echter van belang op te merken dat bieten wel tamelijk hoog in de glycemische index staan. Dit zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Een portie bieten van 150 gram bevat 13 gram koolhydraten, waarvan 9 gram suiker. Als u een ketogeen dieet volgt, dat voor bepaalde kankerpatiënten wordt aanraden, dan zijn om die reden grote hoeveelheden bieten niet zo goed. Een kleine hoeveelheid (ongeveer 2 eetlepels) geraspte rauwe bieten is dan echter een prima aanvulling in een salade.
Bietenbladeren, waarin veel minder suiker zit dan in de knollen, zijn een uitstekende bron van vitamine A, een essentiële vitamine voor de immuunfunctie, die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Bietenbladeren zijn daarnaast een goede bron van vitamine C en zorgen ervoor dat de vorming van het kankerverwekkende nitrosamine uit nitraten wordt geremd.

Citroenschil, -rasp en -sap

De buitenkant van een citroen bevat limonene, een stof uit de klasse van terpenen die is onderzocht vanwege de kankerremmende en chemo-preventieve werking. Limonene kan zowel fase 1 als 2 van de detox-route activeren. Terpenen zoals limonene blijken de tumorgroei te verhinderen, zowel bij het ontstaan als in de latere stadia en ze blijken onder meer borst-, lever-, longkanker te voorkomen.5 Het is dus zeer raadzaam om citroenschil en -rasp te nuttigen. Citroensap bevat veel vitamine C, wat helpt bij de ontgifting van zware metalen. Het is zelfs erg goed voor de ontgifting om de dosis op te voeren tot voorbij de darmtolerantie, zodat een ‘vitamine-C-flush’ optreedt – wat betekent dat er diarree ontstaat. Citroenrasp kan aan bijna alles worden toegevoegd! Denk er echter om dat er op conventioneel geteelde citroenen een waslaagje op basis van petroleum kan zitten, als beschermlaag voor het vervoer, dus koop altijd biologische. Ook bevelen wij u aan de lever en galblaas dagelijks een goede start te geven door de dag te beginnen met een glas warm water met citroen.

Chlorella

Chlorella is een groene alg en dankt haar naam aan het feit dat het rijk is aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft een gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam. Chlorella helpt de opname van zware metalen zoals kwik, arseen en lood in de bloedbaan te voorkomen. Het bevat zogenaamde fyto-chelerende peptiden die als natuurlijke chelatoren een bindende werking blijken te hebben. Chelatietherapie is een proces waarbij EDTA (ethyleen-diamine-tetra-azijnzuur) in de bloedbaan wordt geïnjecteerd om zware metalen en/of mineralen uit het lichaam te binden en af te voeren en soms wordt het gebruikt – en in hoge mate misbruikt – in de natuurgeneeskunde.

Een patiënt die aan het lekkende-darmsyndroom lijdt heeft een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm waardoor de darm barrièrefunctie verslechtert. Hierdoor kunnen stoffen zoals toxines en niet volledig verteerde eiwitten en bacteriën in de bloedbaan komen. Deze stoffen zouden het lichaam onnodig kunnen belasten en de hersenwerking negatief beïnvloeden. Vaak gaat het lekkende-darm-syndroom gepaard met een doorlaatbare bloed-hersenbarrière. Voorzichtigheid is geboden met deze therapie. Er zijn echter aanwijzingen dat stoffen, zoals chlorella, kunnen werken als milde metaal-chelator. Chlorella kan ook de lever goed beschermen tegen schade van chemokuren en het blijkt invloed te hebben op de dood van leverkankercellen.6

Chlorella groeit in zoet water en het is mogelijk om het zelf te kweken. Het is ook verkrijgbaar als poeder en kan worden toegevoegd aan groentesap of aan een glas water in plaats van tarwegras-shots (die we niet aanraden vanwege de mogelijke toxiciteit van granen). Tot slot blijkt chlorella op natuurlijke wijze straling tegen te gaan. Een voorbehoud bij het gebruik van chlorella en ook bij chlorofyl is dat ze veel koper bevatten. Mensen met actief groeiende tumoren en/of een hoog kopergehalte dienen deze twee te vermijden.

Chlorofyl

Chlorofyl is de groene kleurstof in planten en algen, die zonlicht absorbeert. De energie daaruit wordt gebruikt voor de fotosynthese, het aanmaken van koolhydraten uit kooldioxide en water, zodat de plant kan groeien. Op een soortgelijke manier kan het gifstoffen in de darmen ‘vangen’, waardoor de opname daarvan wordt belemmerd en de uitscheiding bevorderd.
Bij dierproeven bleek chlorofyl de biobeschikbaarheid van verschillende kankerverwekkende stoffen uit het milieu, zoals benzeen, te verminderen en de uitscheiding ervan te versnellen. Tevens bood het bescherming tegen straling.

Het gifafvangende vermogen van chlorofyl werd ook aangetoond in een proef onder bewoners van Qidong in China, een gebied waar veel leverkanker voorkomt, veroorzaakt door blootstelling aan aflatoxine, een kankerverwekkende stof uit schimmel. Onder de 180 mensen die driemaal daags 100 milligram chlorofyl kregen, nam de DNA-aflatoxine-conjugatie (een biomarker voor DNA-mutatie) in de urine af met 55 procent, vergeleken met onbehandelde mensen.7  De beste bronnen van chlorofyl zijn groene bladgroenten, vooral biologische spinazie, peterselie en waterkers.

Broccoli-kiemen

Broccolikiemen horen tot de familie van de kruisbloemigen. Ze worden geroemd vanwege het vermogen om de ontgifting op verschillende niveaus te bevorderen, onder andere vanwege het vermogen van het lichaam om zich van schadelijke stoffen te ontdoen. We raden ook andere kruisbloemige groenten aan, waaronder broccoli zelf, bloemkool en spruitjes – allemaal krachtige ondersteuners van de ontgifting via de lever. Broccolikiemen krijgen echter de gouden medaille. In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek onder ongeveer 300 Chinese volwassenen bleek de uitscheiding van twee bekende kankerverwekkende stoffen, benzeen en acroleïne, te zijn toegenomen bij degenen die drie maanden lang dagelijks een drank gemaakt van broccolikiemen hadden gedronken.8 De uitscheiding van benzeen was na de 12 weken durende studie met maar liefst 61 procent toegenomen. We bevelen het dagelijks eten van broccolikiemen sterk aan, vooral als u dichtbij een vliegveld of benzine-station woont. Ze zijn ook makkelijk zelf thuis te kweken met een kweekset.

Mariadistel

Deze eetbare plant met stekelige bladeren en roze bloemen prikt misschien erg als u hem aanraakt, maar het is wel een krachtig medicijn voor de lever. Na voorzichtig plukken en verwijderen van de stekels kunnen de wortels vers gegeten worden. De krachtige antioxidantwerking ondersteunt de eerste fase van de detox door de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën. Ook bij de tweede fase werkt mariadistel ondersteunend, omdat het verhindert dat de voorraad glutathion in de lever wordt opgebruikt. Naast ondersteuning van de lever heeft mariadistel ook op vele andere manieren kankerremmende effecten, onder meer door de tumorgroei en ontsteking te remmen.

Vanwege de krachtige werking van mariadistelextracten in beide fasen van de leverontgifting, zijn deskundigen het oneens over het gebruik tijdens chemotherapie, omdat sommigen bang zijn dat het zal leiden tot versnelde afbraak van de chemomedicijnen, of dat de effectiviteit daarvan zal afnemen. Toch denken echter veel voedingsdeskundigen met oncologische expertise dat dit niet zal gebeuren. Overleg met uw arts. Mariadistel kan vers worden ingenomen of als thee gedronken, en groeit overal in de VS, Groot-Brittannië en Europa, het is ook als supplement beschikbaar.

Artisjokken

Deze groente bestaat uit de eetbare bloemknoppen van een plant uit de distelfamilie, Cynara scolymus. Volgens de traditionele geneeskunde kan de artisjok leverziekten succesvol bestrijden. Vanuit een meer wetenschappelijk oogpunt bezien weet men dat artisjokken caffeylquininezuren bevatten, die zowel een herstellende als beschermende werking zouden hebben op de lever.
Artisjokken bevorderen ook de doorstroming van gal en vet van en naar de lever, wat ervoor zorgt dat er geen ophopingen ontstaan. De krachtige polyfenolen in artisjokken kunnen tevens bijdragen aan de preventie en beheersing van prostaat- en borstkanker en leukemie. Volgens studies kunnen de antioxidanten rutine, querce-tine en galluszuur, die in de eetbare delen van het artisjokblad zitten, de celdood van kankercellen veroorzaken en de uitzaaiing ervan tegengaan.9 De bladeren kunnen uitstekend op zichzelf dienen als koolhydraatarme, vetrijke maaltijd, door ze te eten gedoopt in mayonaise, oliën, pesto of op orgaanvlees gebaseerde sauzen, of als supplement.

Literatuur
1 World Watch Magazine, “POPs Culture,” 2000; 13(2)
2 Altern Ther Health Med, 2015; 21: 54–62
3 Katrina Blair, The Wild Wisdom of Weeds: 13 Essential Plants for Human Survival (Chelsea Green Publishing, 2014)
4 Plant Foods Hum Nutr, 2010; 65: 105–11
5 Environ Health Perspect, 1997; 105 Suppl 4: 977–9
6 J Zhejiang Univ Sci B, 2009; 10: 14–21
7 Proc Natl Acad Sci U S A, 2001; 98: 14601–6
8 Cancer Prev Res (Phila), 2014; 7: 813–23
9 Nutr Cancer, 2008; 60: 276–83

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Voeding als medicijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier