Natuurlijke middelen tegen rosacea

Ik heb zojuist de diagnose rosacea gekregen en wil daar graag op natuurlijke wijze iets tegen doen. Zijn er effectieve medicijnvrije middeltjes voor?
R.W., via e-mail

Rosacea is een chronische inflammatoire huidaandoening die ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking treft.1 De symptomen doen zich voornamelijk voor in het gezicht en omvatten roodheid, vooral op de neus en wangen; couperose (kleine spatadertjes; zichtbare, gesprongen bloedvaatjes); droge, ruwe, jeukende huid; verdikkingen van de huid die plaques worden genoemd; en oogproblemen, zoals droge, jeukende en gezwollen ogen.

Meestal schrijven artsen crèmes voor, zoals lokale steroïden, en orale antibiotica, maar deze kunnen aanzienlijke bijwerkingen hebben. Steroïden kunnen bijvoorbeeld een hoge bloeddruk veroorzaken en het immuunsysteem onderdrukken, terwijl orale antibiotica diarree, schimmelinfecties en bacteriële resistentie kunnen veroorzaken.2

Er is niet veel onderzoek gedaan naar natuurlijke alternatieven voor rosacea, maar wel zijn er verschillende veelbelovende natuurlijke middelen en holistische opties voor deze huidaandoening.

Vind je voedseltriggers

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en dranken waarvan wordt gedacht dat ze oplevingen van rosacea uitlokken. Een onderzoek onder meer dan 400 patiënten door de Amerikaanse National Rosacea Society wees uit dat 78 procent hun voedingsgewoonten veranderd had als gevolg van rosacea, en van deze groep meldde 95 procent dat de opflakkeringen daarna afnamen.3

Veelvoorkomende triggers zijn onder meer hete koffie en thee, alcohol, kruiden, hete saus, cayennepeper en kaneelaldehyde-bevattende voedingsmiddelen, zoals tomaten, chocolade en citrusvruchten.4

Houd eens een eetdagboek bij om erachter te komen of er een verband is tussen bepaalde voedingsmiddelen en dranken en je symptomen, en kijk dan of het weglaten daarvan helpt. Een andere goede optie is het opsporen van eventuele voedselallergieën met behulp van een arts.

Genees je darmen

Rosacea is in verband gebracht met een verscheidenheid aan maagdarmstoornissen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen, coeliakie, prikkelbaredarmsyndroom, GERD (gastro-oesofageale refluxziekte), een Helicobacter pylori-infectie en bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO).5 Als je je richt op het genezen van je darmen zou dat dus een positief effect kunnen hebben op je huid. Een studie toonde zelfs aan dat behandeling van SIBO in alle 40 gevallen leidde tot vermindering van rosacea.6

Een zeer algemene manier om je darmgezondheid te bevorderen, is door het eten van veel prebiotische voedingsmiddelen, zoals appels, asperges, knoflook, uien en lijnzaad, evenals probiotische voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, miso, kimchi en zuurkool.

Breng kanuka-honing aan

Een natuurlijke, plaatselijk aangebrachte crème, gemaakt van 90 procent kanuka-honing van farmaceutische kwaliteit uit Nieuw-Zeeland en 10 procent glycerine, verminderde de rosacea-symptomen significant na 2 maanden, vergeleken met een controlecrème.7 De crème, te koop onder de naam Honevo Rosacea, is een masker dat je tweemaal per dag gedurende 30 tot 60 minuten op de huid aanbrengt. Deze Nieuw-Zeelandse crème is in Nederland niet verkrijgbaar, maar als je wat kanuka-honing en glycerine kunt bemachtigen, kun je proberen om het zelf te maken. Deze honing is online en bij verschillende drogisterijen en gezondheidswinkels verkrijgbaar, zie onder meer www.manukahoning.nl/kanukahoning of www.honingwinkel.nl/kanuka

Probeer niacinamide

Een vorm van vitamine B3 – bekendstaand als nicotinamide of niacinamide – die wordt aangetroffen in vlees, vis en tarwe, is een veelbelovend middel tegen rosacea als op het op de huid wordt aangebracht.2 Een vochtinbrengende crème met niacinamide verbeterde de huidbarrière en de hydratatie van het gezicht in een onderzoek onder rosacea-patiënten,8 en een andere studie meldde verbeteringen met een gel die een nicotinamide-metaboliet bevatte.9

Probeer eens Niacinamide Boost met 100% Pure (o.a. verkrijgbaar bij www.bewustpuur.nl), dat alleen niacinamide en de natuurlijke vochtinbrengende crème hyaluronzuur bevat.

Kies voor omega 3-vetzuren

Als je last hebt van droge ogen, een veelvoorkomend symptoom van rosacea, kan suppletie met omega 3-vetzuren helpen. In één onderzoek kregen rosacea-patiënten met droge ogen gedurende zes maanden willekeurig omega 3-supplementen of een placebo. Degenen in de omega 3-groep bemerkten een significante verbetering van hun symptomen, waaronder wazig zien, vermoeide ogen en roodheid.10

Probeer een omega 3-supplement met een hoge dosering van de vetzuren EPA en DHA. Er zijn vele merken en vormen verkrijgbaar, zowel online als in gezondheidswinkels.

Ontstressen

Het is bekend dat psychische stress een rol speelt bij huidaandoeningen, waaronder rosacea,11 dus technieken om stress te verminderen, zoals meditatie en tai chi, kunnen nuttig zijn.

Zorg goed voor je huid

Er zijn verbanden gevonden tussen rosacea en bepaalde huidverzorgingsgewoonten, zoals het gebruik van een schuimende reiniger, de huid twee of meer keer per dag reinigen, meer dan zes keer per week make-up dragen, schoonheidsproducten uit salons gebruiken en je huid meer dan vier keer per week behandelen met een cleansing tool, zoals een gezichtsborstel.12

Veel verzorgingsproducten, vooral schuimende gezichtsreinigers, bevatten agressieve ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) die de huid kunnen irriteren en uitdrogen.13 Het kunnen dus de producten zelf zijn in plaats van de gewoonten die mogelijk een rol spelen bij rosacea. Het is daarom waarschijnlijk beter om je huid niet te vaak te reinigen en daarbij agressieve exfolianten of huidreinigingsmiddelen zoals sonische gezichtsborstels gebruiken. En probeer zo vaak mogelijk make-upvrije dagen in te lassen. Zonnebrandcrème gebruiken als je buiten bent lijkt nuttig te zijn bij rosacea, maar pas daarbij dus op voor irriterende ingrediënten.

Zie het hieronder voor natuurlijke huidverzorgingsmerken met zachte producten die speciaal zijn ontworpen voor mensen met huidaandoeningen zoals rosacea.

Rosacea-vriendelijke huidverzorging

Vermijd producten vol irriterende synthetische ingrediënten en probeer in plaats daarvan deze natuurlijke huidverzorgingsmerken.

  • Pai heeft een goede reeks producten voor de rosaceagevoelige en rode huid, waaronder de Camellia & Rose Gentle Cream Cleanser en het Instant Calmer Sea Aster & Schisandra Ceramide Serum. Er is ook een SPF30-zonnebrandcrème die geschikt is voor de gevoelige huid. Online verkrijgbaar bij o.a. www.lookfantastic.nl
  • Lyonsleaf: Klanten met rosacea melden volgens Lyonsleaf goede resultaten bij het gebruik van hun reinigingsbalsem samen met de zink- en calendulacrème, aangebracht op de aangedane gebieden.  Online verkrijgbaar bij o.a. www.biggreensmile.nl. Hier is ook Graham’s Natural Rosacea Crème verkrijgbaar dat eveneens geschikt is.
  • Balmonds: Het hele assortiment van Balmonds is geschikt voor de rosacea-gevoelige huid. Probeer Skin Salvation met kalmerende vogelmuur en kamille, samen met de Intensive Facial Oil, boordevol omega 3- en omega 6-vetzuren. Online verkrijgbaar bij o.a. www.shizo.nl

Probeer kruiden

Volgens kruidkundige Meilyr James zijn er verbanden tussen rosacea enerzijds en problemen met het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, de lever of de darmen anderzijds. Over het algemeen is het volgens hem effectief om eerst te zorgen voor een volledige darmlediging; dat zorgt voor verbetering van het darmmicrobioom, want er is een verband tussen rosacea en een disbalans in het darmmicrobioom. Voor mensen met een moeizame stoelgang beveelt hij het volgende middel aan:

  • Combineer gelijke delen van de tincturen van wegedoorn (Rhamnus cathartica; 1: 3) met venkel (Foeniculum vulgare; 1: 3).
  • Neem gedurende twee tot drie dagen ‘s avonds 20 druppels in een beetje water en beoordeel dan opnieuw.
  • Dit moet zorgen voor een gevoel van volledige lediging, met minstens één en maximaal drie stoelgangen per dag.
  • Je kan de dosis indien nodig verhogen door gedurende de dag een of twee keer een extra dosis in te nemen na de maaltijd.
  • Let op: wegedoorn mag slechts korte tijd worden ingenomen. Een fytotherapeut kan je inlichten over eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden.

Denk eens aan zink

Een onderzoek wees uit dat zink effectief was bij rosacea,14 maar in een ander onderzoek werd geen verschil gevonden tussen de groep die zink gebruikte en de groep die een placebo kreeg.15 Aangezien de behandeling veilig lijkt te zijn (er waren geen bijwerkingen behalve lichte buikpijn bij een paar patiënten in de eerste proef), is het de moeite waard om te kijken of het een verschil maakt voor je rosacea. Probeer het dan ten minste drie maanden uit. Omdat de dosering die in de onderzoeken werd gebruikt vrij hoog was, kun je het best een arts raadplegen die de ideale dosis voor je kan bepalen en erop kan toezien dat je ook een kopersupplement neemt, ter voorkoming van een tekort daaraan.

Voorgestelde dosering: in de succesvolle proef werd driemaal daags een dosis van 100 mg zinksulfaat gebruikt, maar zoals gezegd was dit een vrij hoge dosis.

 

Bronnen
1 J Cosmet Dermatol, 2019; 18: 1686–92
2 Cutis, 2006; 77(1 Suppl): 11–6
3 Rosacea Review, Fall 2005. www.rosacea.org/rr/2005/fall/article_3.php
4 Dermatol Pract Concept, 2017; 7: 31–7
5 Adv Ther, 2021 Jan 28: doi: 10.1007/s12325-021-01624-x
6 J Am Acad Dermatol, 2016; 75: e113– 5
7 BMJ Open, 2015; 5: e007651
8 Cutis, 2005; 76: 135–41
9 Clin Exp Dermatol, 2005; 30: 632–5
10 Curr Eye Res, 2016; 41: 1274–1280
11 Rocz Akad Med Bialymst, 2005; 50 Suppl 1:49–53; Psychol Res Behav Manag, 2010; 3: 51–63
12 PLoS One, 2020; 15: e0231078; Arch Dermatol Res, 2020 Jun 27, doi: 10.1007/s00403-020-02095-w
13 J Clin Aesthet Dermatol, 2011; 4: 31–49
14 Int J Dermatol, 2006; 45: 857–61
15 Int J Dermatol, 2012; 51: 459–62

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Systeemdenken in de geneeskunde

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier