Een huidtherapeut behandelde Laura Rebel in haar pubertijd voor haar huidprobleem. Later kreeg zij last van een chronische blaasontsteking en het prikkelbaredarmsyndroom. Jarenlang kwam zij niet van haar blaasontsteking af en ook haar huidprobleem verdween niet. Rebel kreeg voor haar blaasklachten metamucil en vezels voorgeschreven. Daarnaast suggereerde de arts Yakult vanwege de probiotica en Activia voor de vezels. Toen Rebel begin twintig was, bleek na meerdere antibioticakuren dat haar blaasontstekingen chronisch waren geworden. Zij zocht hulp bij een orthomoleculair therapeut en haar onderzoek liet zien dat Rebel voor allerlei producten intolerant was. Ook bleek zij candida te hebben, een schimmelinfectie. Zo kwam Rebel erachter dat zij met al haar Yakult- en Activiaconsumptie erg veel suiker consumeerde. De therapeut schreef een candidadieet voor: een streng suikervrij, glutenvrij en gistvrij dieet, dat zij zes weken volgde. Na die tijd voelde ze zich geweldig, vol energie. Haar blaasontstekingen en ook haar prikkelbaredarmsyndroom-klachten verdwenen en, tot haar verbazing, was ook haar huid veel rustiger.
Van buiten naar binnen
Van haar therapeut kreeg Rebel de suggestie om zelf de opleiding Orthomoleculair Therapeut te gaan doen. Zij werkte inmiddels bij een distributeur voor skincareproducten. Daar leerde zij veel over de buitenkant van een huid. De stap naar de ‘binnenkant’ voelde daarom als vanzelfsprekend en de eerste dag van haar opleiding dacht zij al: ‘Dit is waar ik altijd al heb moeten zijn. Het voelde als thuiskomen.’ Rebel begon er meer en meer van overtuigd te raken dat haar veel rustigere huid te maken had met haar darmgezondheid. In 2017 startte Rebel haar eigen praktijk. In die tijd kwam ook Biovis op haar pad, een regulier laboratorium dat onderzoek doet naar, onder andere, de bacteriële diversiteit in de darm. Rebel testte als testcasus haar eigen ontlasting, bloed en urine.
De resultaten lieten nog altijd intoleranties zien, waarvoor zij zichzelf behandelde. Haar huid verbeterde nog verder. Een van haar eerste casussen was een jonge vrouw van twintig met hevige acné. Ze had al van alles geprobeerd en Rebel was zo’n beetje haar laatste hoop. Het Skinprovement- programma dat Rebel ontwikkelde, is geënt op het mooie resultaat dat deze cliënt wist te behalen. In dit programma werken cliënten met chronische huidproblemen gedurende vier maanden vanuit labonderzoek toe naar een permanent gezonde huid. Centraal in het programma staan drie gebieden die in balans moeten zijn: voeding en darmen (binnenkant), skincareroutine (buitenkant) en leefstijl en mindset (binnen- en buitenkant). Het is bedoeld voor alle ‘huidbeelden’ die ontsteken, zoals chronisch eczeem, chronisch acné, psoriasis en rosacea.
Gluten, een grote trigger
Na de lab-analyse bespreekt Rebel mogelijke oorzaken met de cliënt. Zij ziet bijvoorbeeld vaak problemen met gluten, voedseltoleranties, parasitaire belastingen, een lage bacteriële diversiteit in de darmen. Ook stress speelt een belangrijke rol. Toch is de trigger bij iedere persoon anders. Ieder behandelplan stemt zij daarom individueel af. ‘Dat betekent niet dat het programma altijd tot het gewenste resultaat leidt, maar bij het merendeel, zo’n 80%, van de mensen wel’. Bij kinderen komen gluten nog heftiger uit het labonderzoek naar voren dan bij volwassenen. Ook candida komt bij kinderen veel voor. ‘Kinderen krijgen heel veel suikers, wat hun huidproblemen in stand houdt.’ Daarnaast spelen er oneindig veel mogelijke triggers: wasmiddel, luiers, luierdoekjes, huisstofmijt, schimmel. Deze externe triggers neemt Rebel wel mee, maar in haar praktijk staat de darmgezondheid centraal.
Psyche en huid
Rebel heeft een netwerk met aanvullende specialismes waarnaar zij mensen kan doorverwijzen: coaches voor systemisch werk of een familieopstelling, maar ook dermatologen die zij kan raadplegen. Tot dit netwerk behoort ook een oud-dermatoloog die is gespecialiseerd in psyche en huid. Sommige cliënten willen stoppen met hormoonzalf tegen hun eczeem, omdat hun darmgezondheid verbetert en daarmee hun huid. ‘Maar wanneer je hiermee stopt, kunnen er ontwenningsverschijnselen naar boven komen. Hun huidprobleem is dan geen eczeem meer, maar TSW (Topical Steroid Withdrawal, red.). Een deel van deze cliënten gaat mentaal en fysiek door een hel’, aldus Rebel. Voor deze cliënten is in Nederland zeer weinig ondersteuning. Ook wordt TSW vaak niet goed herkend. Onbegrijpelijk vindt zij dat.
De kracht van samenwerking
Rebel hoopt in de toekomst op veel meer samenwerking tussen dermatologen en orthomoleculair therapeuten, zodat naast snelle verlichting van buitenaf (bijvoorbeeld hormoonzalf) ook triggers van binnenuit (voeding en darmgezondheid) onderdeel van de behandeling worden. ‘Het is een misvatting dat orthomoleculair therapeuten hun handelen niet zouden baseren op de wetenschap. Ook wij gebruiken Pubmed, maar hebben daarnaast de vrijheid om zonder protocollen een op maat gemaakt advies te geven. Het zou vooral winst zijn als de cliënt direct op alle vlakken inzicht kan krijgen