18-12-2016

Naar adem snakken

Naar adem snakken

Veel mensen snakken naar adem. Wereldwijd lijden 300 miljoen mensen aan astma, in Nederland zijn dat er ongeveer een half miljoen.
Wat betreft de oorzaak van deze epidemie wijst de conventionele geneeskunde ondubbelzinnig naar pollen en andere irriterende stoffen in de lucht, zoals huidschilfers van huisdieren en uitwerpselen van huismijt. Maar waar artsen zich niet altijd van bewust zijn, is het feit dat de helft van de astmagevallen wordt veroorzaakt door voedselovergevoeligheid. Uit een onderzoek dat in 2008 in The Journal of the American Medical Association werd gepubliceerd, bleek dat het aantal voedselallergieën onder kinderen 20 procent hoger lag dan tien jaar daarvoor, en dat minstens vier procent van alle kinderen en pubers er last van had.
Kinderen met een allergie hebben twee keer zo vaak astma. Dat betekent dat bijna een derde van de kinderen met een voedselallergie ook ademhalingsproblemen heeft. En kinderen met astma én een voedselallergie hebben meer kans op een anafylactische shock: een ernstige allergische reactie op voedsel, die zelfs tot de dood kan leiden.
Er zijn veel bekende boosdoeners die een astma-aanval kunnen uitlokken: zuivelproducten, tarwe, soja, chocola, geraffineerde suikers, aardappels en andere groenten uit de nachtschadefamilie. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat astma ook het gevolg kan zijn van iets wat je nit hebt gegeten.
Aangezien meer dan 70 procent van onze immuuncellen zich in het spijsverteringskanaal bevindt, is er een direct verband tussen onze darmen en ons immuunsysteem. Dat betekent dat onze weerstand sterk afhankelijk is van de voedingsmiddelen die we wel of niet binnenkrijgen, en ook van de gezondheid van ons spijsverteringskanaal. De afgelopen jaren ontdekte men dat sommige voedingsmiddelen een ontstekingsreactie kunnen oproepen, terwijl andere die juist kunnen remmen.
Onlangs werd dit inzicht ondersteund door nieuw onderzoek, waaruit bleek dat fastfood een belangrijke oorzaak is van astma, eczeem, een constant verstopte neus of juist een loopneus. Onderzoekers van de Internationale Studie naar Astma en Allergie bij Kinderen (ISAAC) ondervroegen een half miljoen kinderen. Ze ontdekten dat tieners die minstens drie keer per week fastfood eten 39 procent meer kans hebben op ernstige astma; bij schoolkinderen is dat 27 procent.
De onderzoekers denken dat de transvetten in het fastfood de boosdoener zijn. Deze ‘geharde’ of ‘gehydrogeneerde’ vetten worden gebruikt om bewerkte voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. We wisten al dat transvetten onze gezondheid schaden, en nu heeft de ISAAC laten zien dat ze de belangrijkste factor in onze voeding zijn voor het krijgen van astma.
Voedingsdeskundige en arts Leo Galland ontdekte dat astmatici minder antioxidanten in hun bloed hebben, zoals de vitaminen A, C en E. Hoe minder antioxidanten, hoe erger de astma. Ook hebben ze vaak een tekort aan essentiële vetzuren, en inderdaad blijkt visolie te helpen tegen allergische reacties bij astmapatiënten.
In ons hoofdartikel leest u hoe Galland door het dieet van zijn patiënten aan te passen, het tij wist te keren. Hier blijkt opnieuw dat u zelfs de meest ernstige aandoeningen kunt bestrijden door uw lichaam het juiste gereedschap te geven waarmee het zichzelf kan genezen.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...