20-03-2019

‘Moet ik mijn kinderen laten vaccineren?’

Het woord dat mij het meeste opvalt in deze vraag, is het werkwoord dat gebruikt wordt. Blijkbaar gaat het over ‘moeten’.
Ervan uitgaande dat degene die de vraag stelt inderdaad de persoon is die zijn of haar kinderen vaccineert (zoals deze vraag doet), zou u eens kunnen kijken of ‘moeten’ inderdaad het juiste werkwoord is in deze vraag. Wat zou er met de vraag gebeuren wanneer u een ander werkwoord zou gebruiken? Hoe verandert dat de betekenis van de vraag (en het antwoord)?
Kan ik mijn kinderen vaccineren?
Wil ik mijn kinderen vaccineren?
Mag ik mijn kinderen vaccineren?

Moeten

Terug naar de oorspronkelijke vraag. Wat bedoelt u eigenlijk precies wanneer u zich normaal gesproken afvraagt of u iets ‘moet’?
Het begrip moeten kan naar verschillende betekenissen verwijzen. Het kan verwijzen naar een verplichting: er wordt van buitenaf opgelegd dat er iets moet. Bijvoorbeeld: ik moet mijn kamer opruimen (want anders krijg ik straf van mijn ouders). Als dit inderdaad bedoeld wordt met ‘moeten’, van wie moet u uw kinderen dan vaccineren?
Moeten kan ook verwijzen naar een noodzakelijkheid: iets moét zo zijn omdat het in de oorspronkelijke betekenis van het begrip ligt. Bijvoorbeeld: een patiënt moet ziek zijn, want anders is hij of zij geen patiënt. Dus u moet uw kind vaccineren, want anders…?
Als laatste kan het verwijzen naar een moreel oordeel. Bijvoorbeeld: u moet eerlijk zijn (oftewel, u mag niet níet eerlijk zijn). Naar welk moreel oordeel zou er in deze vraag verwezen kunnen worden? Mag u uw kind niet níet vaccineren, en waarom dan niet?
Moeten kan dus naar verschillende betekenissen verwijzen En wat nou als al deze betekenissen voor u een rol spelen in de vraag en u daarmee tot tegenstrijdige afwegingen komt? Wat moet u dan?
Moet ik mijn kinderen vaccineren… Echt een vraag om te bevragen.

Wanneer u ergens tegenaan loopt, is het verleidelijk om naar de wereld en de mensen om u heen te kijken voor een oplossing, een inzicht of een uitweg. Maar wat nou als u het omdraait?

Wat nou als u, wanneer u een vraag stelt, de vraag zélf gaat onderzoeken in plaats van op zoek te gaan naar een antwoord?
In deze column onderzoekt Margit Vegter iedere keer een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pasklaar antwoord op deze vraag zult u hier niet vinden, maar juist meer vragen. Want een vraag is niet een opdracht tot het najagen van een antwoord. Een vraag is een uitnodiging om stil te staan, stil te staan bij de vraag.

Oproep

Zit er een vraag tussen die u ook bezighoudt? Schrijf hem voor uzelf op en plak hem op uw koelkast, in uw agenda of draag hem met u mee in uw portemonnee. Leef met de vraag! En wie weet leeft u zomaar naar het antwoord toe. Er bestaan immers veel vragen waar alleen u het antwoord op kunt geven.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Margit Vegter avatar

Over de auteur

Margit is filosofisch practicus. In haar praktijk Bedrijf de Wijsheid helpt zij mensen even stil te staan in het hectische leven.