14-05-2019

‘Moet ik luisteren naar de dokter?’

Wanneer u een vraag stelt, kunt u zichzelf afvragen waarom u die vraag stelt. Bij bovenstaande vraag kan ik mij bijvoorbeeld voorstellen dat bij iemand die net bij de dokter geweest is, naar hem of haar geluisterd heeft en daar tevreden over is, deze vraag minder snel zal opkomen.
Door uzelf af te vragen waarom u een bepaalde vraag stelt, komt er vaak vanzelf een nieuwe vraag naar boven die onder de oorspronkelijke vraag ligt. Welke vraag ligt er denkt u ónder deze vraag?

De vraag onder de vraag

Terug naar ‘Moet ik luisteren naar de dokter?’ Al eerder hebben we stilgestaan bij het werkwoord ‘moeten’, zie mijn column in Medisch Dossier nr. 3 (april 2019). Moet ik mijn kinderen vaccineren? We maakten toen een onderscheid tussen drie mogelijk bedoelde betekenissen van moeten:
1. Moeten als verwijzing naar een verplichting;
2. Moeten als verwijzing naar een noodzakelijkheid;
3. Moeten als verwijzing naar een moreel oordeel.

Naar welke betekenis wordt er in dit geval verwezen? Is moeten inderdaad het juiste werkwoord? Denk ook aan willen, kunnen of een ander werkwoord als alternatief. Hoe verandert de betekenis van de vraag dan?

Het volgende werkwoord in de vraag is ‘luisteren’. Dit is een rijk begrip. Daarmee bedoel ik: een woord dat iedereen kent, maar waar we niet vaak bij stil staan om ons af te vragen wat we er eigenlijk mee bedoelen. Want wat is luisteren eigenlijk?

Een aanverwant begrip is ‘horen’, maar dat is toch echt iets anders dan luisteren. Moet u (noodzakelijkerwijs gezien) kunnen horen om te kunnen luisteren? Dat hangt er natuurlijk vanaf wat u onder luisteren verstaat: horen wat de dokter zegt, serieus nemen wat de dokter vertelt, in overweging nemen wat de dokter voorstelt, proberen te begrijpen wat de dokter uitlegt, exact doen wat de dokter adviseert?!

Kortom: Wanneer luister ik naar de dokter?
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...