07-06-2021

Moestuingeluk

De vreugde van zaaien, ontluiken, groeien, oogsten en opeten

Gezond voedsel consumeren is één ding. Zelf deelnemen aan de productie van gezonde voeding voegt daar vele dimensies aan toe.

Voldoening, vreugde, verbinding

Het geeft vreugde om je eigen groenten en kruiden te zaaien, te zien ontluiken, te zien groeien, kersvers te oogsten en klaar te maken! Om er vervolgens van te genieten. Je draagt met een moestuin bij aan de biodiversiteit in je omgeving. Uitgangspunt is natuurlijk wel dat je het doet zonder gebruik van toxische bestrijdingsmiddelen. Als je geen vergif gebruikt, ga je een grote verscheidenheid aan insecten zien die vogels aantrekken en ook andere dieren zoals kikkers, egels en muizen.

Een moestuin aanleggen -hoe klein ook – en beheren, is een continu proces van ontdekken en leren. Een proces dat je vertrouwd maakt met de wereld van eetbare planten. Het is een activiteit die kan bijdragen tot het ervaren van verbinding met de natuur die ons voedt. Dat is zeker geen luxe in dit informatietijdperk waarin veel mensen de wereld via een scherm beleven en vervreemden van de natuur om ons heen. Betrek kinderen erbij; spelenderwijs leren ze wat plantaardige voeding is en waar deze vandaan komt.

Voordelen

Wat zijn de mogelijke voordelen van biologisch (moes)tuinieren?

  • Om te beginnen ben je buiten: frisse lucht, zonneschijn….
  • Je bent in beweging.
  • Het houden van een moestuin verbetert je voedingspatroon; je eet vanzelf meer groente en fruit.1
  • Je toxische belasting met pesticiden vermindert.
  • Het verblijf in een groene omgeving vermindert stress.2
  • Tuinieren en werken in een moestuin doe je vaak samen.
  • Het contact met de aarde en planten resulteert in een verrijking van de microflora op je huid, in je luchtwegen en darmen, wat gunstig is voor de diversiteit van je microbioom. Ons moderne leven in huis, op kantoor en in de auto is eigenlijk veel te ‘schoon’.
  • De kans is groot dat je compost gaat maken, waarmee je bijdraagt aan de natuurlijke cyclus van grondstoffen.
  • Je leert ook om niet meer te oogsten dan je direct opeet. Wat je eet is dan kersvers en er is minder verspilling.
  • Je hebt minder tijd nodig om te winkelen.

Beginnen

Die eerste stap om te starten kan lastig zijn. Toch zijn er allerlei mogelijkheden om die stap te verkleinen. Zelf vond ik het huren van een ‘volkstuintje’ een waardevolle en leerzame ervaring. Leuk is dat je meer ervaren tuinders ontmoet die vaak hun ervaring met je delen. Je komt op ideeën en je kunt de kunst afkijken.

Er zijn ook veel praktische boeken en websites die je op gang kunnen helpen. Denk aan www.makkelijkemoestuin.nl van Jelle die op speelse wijze een al veel langer bestaand concept van moestuinieren in bakken, heeft uitgewerkt. Je zet een houten ‘bak’ zonder bodem bovenop een vlak stuk grond. Vervolgens vul je de bak met schone aarde en je kunt aan de slag. Veel voorbeelden zie je op de site van Jelle. Hij stuurt ook een nieuwsbrief met tips wat je op dat moment in het seizoen, het beste kan doen.

Zo’n bak heeft een enorm voordeel: de grond wordt er losjes ingedaan met als voordeel dat je nooit hoeft te spitten. Wieden kost weinig tijd, omdat je het onkruid zonder moeite uit de losse grond trekt. Dan zijn er bedrijven zoals Bio-Kultura, die schone biologische grond leveren in ‘big bags’ zodat je direct gifvrij kan starten.

Wat vind je lekker?

Eén van de leukste onderdelen is om je bio-zaden te bestellen of kleine groente- en kruidenplantjes op te halen bij een kweker of tuincentrum. Begin met zaaien of planten van makkelijke dingen zoals sla, spinazie, raapsteeltjes, peterselie en andere kruiden zoals rozemarijn, basilicum, salie, majoraan en munt. Kruiden geven zoveel smaak aan je maaltijd.

Worteltjes en bietjes zijn ook makkelijk om mee te beginnen. Zaai kleine hoeveelheden om de twee weken. Dan heb je telkens een opvolgende oogst.

Seizoen verlengen

Vorig jaar zijn we ook met een kas begonnen. Dat is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar ook zeer nuttig. Je kweekseizoen wordt veel langer dan alleen met een moestuin en je kunt in een kas ook dingen verbouwen die meer warmte nodig hebben. Veel mensen kweken tomaten, maar aan het eind van het seizoen zijn de meeste nog groen. Denk verder aan meloenen, aubergine, komkommers, paprika’s, zoete aardappel en andere warmteminnende gewassen.

Als je zoekt onder ‘hobby serre’ vind je ook gebruikte kassen die goedkoper zijn en goed van kwaliteit, omdat ze komen van beroepstelers die ermee stoppen.

Voor mij zijn het niet alleen de gezondheidsvoordelen die tellen, maar vooral ook dat wij ons simpelweg zo happy voelen in tuin en kas.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...