04-08-2008

Misschien zijn het je hormonen niet

Alternatieve artsen worden geacht beter tot de kern van een klacht te kunnen doordringen. Maar dat was niet mijn ervaring bij een recent gezondheidsprobleem. Enkele jaren geleden ontdekte ik een klein knobbeltje in mijn borst en ik kreeg ook ernstige pijn aan mijn borst. Bewegen en ademhalen deden erg zeer en toen het niet vanzelf wegging, besloot ik naar de huisarts te gaan. Ze kon geen knobbeltjes of bobbeltjes vinden, maar verwees me voor onderzoek door naar het ziekenhuis.

Pas na ruim een maand kon ik in het ziekenhuis terecht. De specialist onderzocht me vluchtig en verwees me door voor een echografie, die ook niets opleverde. Ik probeerde erachter te komen waar volgens de specialist de pijn vandaan zou kunnen komen, maar ik werd gerustgesteld dat de pijn die ik voelde, niets met een tumor te maken had en waarschijnlijk een gewone reactie op hormonen was.

Ik ging naar de homeopaat die ook concludeerde dat mijn hormonen opspeelden. Ik kreeg verschillende kuren mee, waaronder Folliculinum (gemaakt van de anticonceptiepil) en Carcinogen (dat zelfs in homeopathische doses niet veilig voelde). De pijn hield aan.

Ik maakte een afspraak bij de acupuncturist, die ook meende dat mijn hormonen de boosdoeners waren. Hij probeerde ze met naalden en gepatenteerde medicijnen in balans te brengen. De medicijnen bevatten onder andere dong quai en zoethoutwortel. Ik had niet veel zin die medicijnen te nemen, maar voelde me met mijn rug tegen de muur gezet omdat de acupuncturist zei dat de naalden niet zonder de pillen werkten.

De pijn hield niet alleen aan, maar ik kreeg ook nog last van onaangename transpiratie die gele vlekken veroorzaakte – heel gênant – en mijn favoriete kledingstukken ruïneerde. Inmiddels had ik me er min of meer bij neergelegd dat ik met deze mysterieuze pijn moest zien te leven, tot ik op een bijeenkomst met een fysiotherapeut in gesprek raakte. Ze zei dat het gewoon een uit zijn positie geschoten rib kon zijn en leerde me een paar oefeningen. Ook raadde ze me aan naar een osteopaat te gaan.

Ik was sceptisch, maar ging braaf naar de osteopaat, die ook het idee had dat er een rib was losgeschoten. Met wat zachte manipulatie zorgde hij ervoor dat ik de eerste pijnloze dag in bijna anderhalf jaar tijd beleefde.

Ik moest nog een paar keer terugkomen en tegenwoordig komt de pijn af en toe opzetten wanneer ik op een bepaalde manier druk uitoefen. Maar ik weet nu tenminste dat ik niet gek ben of met een kankergezwel rondloop. Mijn vertrouwen in de alternatieve geneeskunde is echter danig geschokt, want ik heb elke arts toch precies hetzelfde verteld. Natuurlijk begrijp ik dat verschillende artsen het relaas van een patiënt ook verschillend interpreteren.

Maar omdat niemand van hen zich buiten zijn eigen terrein waagde, was niemand in staat tot de kern van het probleem door te dringen. Ik heb heel veel geld en tijd verspild om te achterhalen waar de pijn in mijn borst vandaan kwam. Ik vraag me of hoeveel andere vrouwen – van zowel gewone als alternatieve artsen – te horen hebben gekregen dat het ‘de hormonen wel zullen zijn’. Beverly Friedman, Essex

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...