26-09-2017

Mijn strijd tegen nierkanker

Een veganistisch ‘raw food’-dieet is niet voor iedereen weggelegd. Maar Connell McNelis uit Derby (35), die drie jaar geleden de diagnose nierkanker kreeg, zegt dat het zijn leven heeft gered.

Connell, constructeur van beroep en vader van een dochter van vier, heeft zich nog nooit zo fit gevoeld. Hij heeft energie voor tien en heeft onlangs de halve marathon van Nottingham gelopen. Hij legde die afstand van 21 kilometer in 1 uur en 44 minuten af: een indrukwekkende prestatie én een persoonlijk record.

Dat klinkt misschien niet heel bijzonder voor een man van zijn leeftijd, maar nog geen drie jaar geleden vocht Connell tegen gevorderde nierkanker. Toen was hij zo verzwakt dat hij niet eens tot het eind van de straat kon lopen. ‘Ik was mijn eigen begrafenis al aan het regelen,’ vertelt hij.
In maart 2013 werd een tumor van bijna zeven centimeter verwijderd. Daarbij werd gelijk de hele nier weggehaald. Maar de kanker bleek uitgezaaid naar andere delen van zijn lichaam. Hij moest zich op het ergste voorbereiden.
Toch was het niet zozeer de kanker zelf die hem de das omdeed. De chemotherapie was de grootste boosdoener. Hij kreeg het middel sunitinib, dat hij volgens zijn arts de rest van zijn leven moest gebruiken, ook al zou het hem niet genezen.
‘Mijn haar werd grijs, mijn huid zag er grauw uit en mijn oogwit was verkleurd. Ik had voortdurend pijn en mijn energieniveau was gedaald tot nul.’
Het medicijn bleek een enorme aanslag op zijn immuunsysteem. Het aantal witte bloedcellen was gedaald tot nog geen een miljard per liter bloed. Een normale hoeveelheid is vier tot elf miljard per liter.
Toen hij niet bij de eerste verjaardag van zijn dochtertje kon zijn vanwege infectiegevaar, was voor hem de maat vol. ‘Ik had voor mijn gevoel niets te verliezen, dus ik stopte met de chemotherapie. Dat bleek de beste beslissing die ik ooit had genomen.’

Over een andere boeg
Zijn artsen, familie en vrienden verklaarden hem voor gek, maar voor Connell was dit een heel rationeel besluit. ‘Ik besefte dat ik sterk moest zijn, zowel mentaal als lichamelijk, als ik de strijd tegen kanker wilde winnen. En de chemotherapie maakte dat onmogelijk.’
Hij zocht urenlang op internet naar alternatieve behandelingen en natuurlijke manieren om zijn immuunsysteem op te peppen en de kanker te lijf te gaan.
‘Alles leek in de richting van voeding te wijzen,’ vertelt hij, ‘en dan vooral een veganistisch dieet met rauwe voeding.’
Connell, gek op vlees en zuivel, had geen idee waar hij moest beginnen. Daarom boekte hij een weekje in The Raw Retreat, een kuuroord gespecialiseerd in ‘raw food’.
Dit kuuroord, gelegen in een klein dorpje in het landelijke Cornwall, is opgericht door voedingsdeskundige Beverley Bird met als doel cliënten te helpen weer zo gezond mogelijk te worden. Omdat elke behandeling volledig op maat wordt uitgedokterd, is er slechts plek voor één persoon of koppel tegelijk.
De behandeling bestaat uit gezondheidscoaching en verschillende detox- en ‘verjongingskuren’.
Connell begon de dag hier gewoonlijk met een vers groentesapje, meditatie en een stevige strandwandeling. Daarna was er tijd voor een workshop over ‘raw food’ en een individuele yogasessie. De lunch en de avondmaaltijd waren natuurlijk bereid met veganistische, rauwe ingrediënten. Daarnaast onderging Connell een darmspoeling, infraroodsaunasessies en reiki-handoplegging.
‘Ik dacht altijd dat ik redelijk gezond was, maar mijn verblijf hier opende mijn ogen,’ vertelt Connell. ‘Wat ik hier heb geleerd, heeft de basis gelegd voor mijn eigen veganistische raw-fooddieet en gezondheidsrituelen.’

Een actieplan
Eenmaal weer thuis stelde hij op basis van de opgedane kennis een plan op om weer gezond te worden. Hij kocht een sapcentrifuge en dronk voortaan dagelijks meerdere groene sapjes. Ook schrapte hij vlees, zuivel, suikers en bewerkte voedingsmiddelen van het menu. Hij ging volledig over op een rauw, veganistisch en biologisch dieet.
‘Het was in het begin zwaar,’ herinnert hij zich, ‘maar het voelde fantastisch om de controle over mijn lichaam weer terug te krijgen.’
Ook zijn dochtertje doet inmiddels mee. ‘Ze vindt het geweldig om samen met mij sapjes te maken. Het hoort nu bij ons ochtendritueel.’
Connell veranderde niet alleen zijn eetgewoonten, hij begon ook met yoga, een keer per week. Daarnaast onderging hij regelmatig darmspoelingen, onder andere koffieklysma’s (een darmspoeling met biologische koffie), infraroodsaunasessies en zuurstofbehandelingen. Het doel van dit alles was om het lichaam te ontgiften om zo een ‘vijandige omgeving te creëren voor de kanker,’ legt hij uit.
Ook ging hij langs bij dokter Patrick Kingsley, van wie hij had gehoord dat hij vele kankerpatiënten heeft geholpen via natuurlijke en holistische behandelmethoden (zie het artikel ‘Eerste hulp bij kanker’ in de uitgave van Medisch Dossier van oktober 2014). Kingsley adviseerde verschillende supplementen om Connells immuunsysteem een oppepper te geven, waaronder MGN-3: een natuurlijk supplement dat wordt gemaakt door rijstzemelen te laten afbreken door enzymen van de shiitakepaddenstoel. Kingsley adviseerde ook liposomale vitamine C: vitamine C ‘verpakt’ in vetbolletjes, zodat ons lichaam het beter kan opnemen. (Zonder die ‘inkapseling’ wordt een groot deel van dit in water oplosbare vitamine uitgescheiden.)

Elk jaar is er één
Na ongeveer drie maanden voelde Connell zich al een stuk beter. Dat kwam ongetwijfeld ook voor een groot deel doordat het medicijn sunitinib uit zijn lichaam was verdwenen. Al snel kon hij weer hardlopen, wat hij altijd graag had gedaan voordat hij kanker kreeg. Hij kon steeds langere afstanden lopen en zijn herstel verliep volgens een stijgende lijn.
Zijn oncoloog stond nog het meest versteld van de drastische verbetering van Connells gezondheid. Hij had Connell eerder verteld dat zijn kanker dodelijk was en dat zijn dagen geteld waren.
Hoewel de tumor in zijn nier en kort daarna een uitzaaiing in zijn hoofdhuid succesvol waren verwijderd, was de prognose vanaf het begin niet goed. Volgens het Britse kankeronderzoekscentrum (Cancer Research UK) overleeft slechts 5 procent van de mensen met uitgezaaide nierkanker (stadium IV) de eerste vijf jaar na de diagnose.
Connell heeft die grens van vijf jaar nog niet bereikt en hij wil zeker niet te vroeg juichen, maar hij is al meer dan twee jaar tumorvrij. Dat is gebleken uit regelmatige scans.
‘In maart heb ik mijn volgende scan. Als ik dan schoon ben, ben ik al vier jaar verder sinds ik de diagnose kanker kreeg,’ zegt Connell. ‘Hoe langer het geleden is, hoe kleiner de kans dat de kanker terugkomt.’

Iets terugdoen
Hoewel hij dus nog niet uit de gevarenzone is, is hij ontzettend positief en voelt hij zich beter dan ooit. Hij is zo overtuigd geraakt van zijn nieuwe manier van eten dat hij inmiddels een studie voedingstherapie volgt aan het College voor Natuurgeneeskunde in Birmingham. Hij wil graag meer weten over de wetenschap erachter, zodat hij straks anderen kan helpen.
Hij heeft zelfs een stichting opgericht: de Savourlife Charity. Hiermee zamelt hij geld in voor voedings- en sapcursussen voor kankerpatiënten, en voor testen en onderzoeken die niet beschikbaar zijn via de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS). Dat was ook de reden dat hij zich inschreef voor de halve marathon van Nottingham. Hij wilde daarmee vijfhonderd pond ophalen, maar uiteindelijk werd dat bedrag zeven keer zo veel.
Als hij terugdenkt aan zijn oude gewoonten, vindt Connell het niet gek dat hij ziek werd. ‘Ik at bijna geen groenten en fruit, maar wel veel suikers en bewerkte voedingsmiddelen.’
Nu ziet hij zichzelf als een echte ‘vegan hippie’, en daar is hij trots op!

Connells plan tegen kanker
Dieet en leefstijl
• Een veganistisch dieet van rauwe voeding, zonder geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen
• Elke ochtend een glas sap van tarwegras
• Meerdere keren per dag versgeperste groentesappen
• Veel gefilterd water drinken
• Bewegen: dagelijks hardlopen en een keer per week yoga

Alternatieve behandelingen
• Een keer per week een infraroodsaunasessie
• Een keer per halfjaar een darmspoeling, bijvoorbeeld met biologische koffie (koffieklysma)
• Een keer per maand een zuurstofbehandeling

Supplementen
• Multivitaminen en mineralen
• Liposomale vitamine C
• Probiotica (levende bacteriën)
• Biologische lijnzaadolie
• MGN-3
• Vitamine D

Connells groene sap voor beginners:
1 komkommer
3 stengels bleekselderij
1 citroen
3 boerenkoolbladeren
1 groene appel
1 theelepel spirulina
Een handjevol verse spinazie
Meng alle ingrediënten samen in een sapcentrifuge en drink het direct op.

In de ban van rauw
Het plan van Connell lijkt erg op het Gerson-dieet. Dit vegetarische dieet bestaat uit het eten en drinken van rauwe voedingsmiddelen. Het is een van de bekendste alternatieve behandelingen van kanker.
Dokter Max Gerson ontwikkelde het dieet in eerste instantie om zijn migraine te behandelen. Hij at vetarm, zoutvrij, biologische groenten en fruit en geen vlees. Daarnaast dronk hij om het uur een versgeperst sapje, in totaal dertien per dag. Dokter Gerson adviseerde ook voedingssupplementen en koffieklysma’s.
De gedachte achter het Gerson-dieet is dat kanker een ziekte is van het hele organisme. En dat kanker het resultaat is van verschillende schadelijke factoren die samen de stofwisseling aantasten. Een kankergezwel is slechts een symptoom hiervan. Het doel van deze behandeling is om de stofwisseling te herstellen en het immuunsysteem te versterken door middel van detoxkuren. Er zijn geen gerandomiseerde klinische onderzoeken met controlegroepen gedaan (dé ‘gouden standaard’ in het wetenschappelijk onderzoek) naar het effect van het Gerson-dieet op kanker. Wel zijn er retrospectieve (achteraf) analyses van individuele gevallen gepubliceerd. Gerson zelf schreef het boek A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases & The Cure of Advanced Cancer by Diet Therapy (The Gerson Institute, 1958), over gevallen van verschillende soorten kanker waarbij zijn dieet succes had. Ook verschenen enkele artikelen van zijn hand in wetenschappelijke tijdschriften. Het Amerikaanse kankerinstituut NCI vond na een analyse van de beschikbare ziektegevallen in 1959 echter geen bewijs dat het dieet werkt.
Toch wijst ditzelfde instituut in een recent overzicht van het Gerson-dieet op de volgende veelbelovende onderzoeken:
• In 1990 werd in Oostenrijk een dieet onderzocht dat lijkt op het Gerson-dieet. De kankerpatiënten volgden dit dieet naast de standaardbehandeling. De onderzoekers concludeerden dat ‘patiënten mede door het dieet langer leefden dan gewoonlijk en minder bijwerkingen hadden.’1
• In 1995 voerde de Gerson Research Organization een retrospectief onderzoek uit onder patiënten met melanoom (een vorm van huidkanker) die het Gerson-dieet hadden gevolgd. Daaruit bleek dat de onderzochte patiënten met melanoom stadium III of IV langer leefden dan meestal het geval is bij patiënten met een dergelijke ernstige vorm van kanker. (Deze typen melanoom zijn het lastigst te behandelen, omdat de tumoren zich hebben verspreid naar de lymfeklieren en verder.)1
• In een casestudy van zes patiënten met uitgezaaide kanker die het Gerson-dieet volgden of hadden gevolgd, bleek dat ‘deze patiënten in zekere mate zowel lichamelijk als psychisch baat hadden van de kuur.’2
Als u overweegt om het Gerson-dieet of een ander soortgelijk dieet tegen kanker te volgen, laat u dan eerst adviseren door uw arts of een andere gekwalificeerde deskundige.

Literatuur
1. www.ncbi.nil.nih.gov/books
Integr Cancer Ther, 2007; 6: 80-8
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...