19-12-2019

Mijn strijd tegen fibromyalgie

Door een tekenbeet en een teveel aan giftige stoffen kreeg Karen Charman fibromyalgie. Met een combinatie van enzymtherapie, allergiebehandelingen en Chinese geneeskunde wist ze te genezen. Door Cate Montana

In 1996 betrokken Karen Charman en haar verloofde een appartement in Manhattan. Het was een oud gebouw dat volledig gerenoveerd was. Alle houten vloeren waren opnieuw gelakt. Karen had als kind verschillende allergieën gehad en had als twintiger ontdekt dat ze allergisch was voor gluten en zuivel. Als ze die twee dingen meed, lukte het haar meestal aardig om haar eczeem onder controle te houden. Maar nadat het stel in hun nieuwe appartement was gaan wonen, veranderde dat.

‘Het was alsof ik explodeerde,’ vertelt Karen. ‘Ik kreeg weer eczeem, ik was kortademig, mijn spijsvertering was in de war. Als ik bepaalde dingen at, stond mijn maag op ontploffen en had ik een opgeblazen gevoel. Ik had een vreselijk mistig hoofd en was voortdurend moe. Ik had gewoon het gevoel dat mijn systeem helemaal doldraaide.’

Voor haar werk als onderzoeksjournalist hield Karen zich bezig met het milieu en daardoor wist ze meer dan de meeste mensen. ‘Ik had een paar jaar daarvoor op een congres over bestrijdingsmiddelen in Washington met mensen gesproken die overgevoelig waren voor lijm,’ vertelt ze. ‘Dat was voor het eerst dat ik daarvan hoorde. Dus toen dit met mij gebeurde, wist ik er al wat van… genoeg om heel bang te worden.’
Ze besefte dat ze waarschijnlijk reageerde op de formaldehyde in de vloeren en op de vluchtige organische stoffen (VOS) in de verf van haar nieuwe appartement. Daarom zocht ze professionele hulp.

Karen was bang dat een arts haar zou afschepen met een opmerking als: ‘Het zit tussen uw oren, ga maar naar de psycholoog.’ Daarom zocht ze een arts medische milieukunde, die een hele serie allergietesten bij haar afnam. Ze bleek allergisch voor ongeveer alles en kreeg daarom injecties (allergie-immunotherapie) en een streng rotatiedieet. Dat laatste was echt belabberd, zegt ze, want haar hele leven draaide om wat ze kon eten. Maar het hielp.

Ook verliet ze de stad en verbleef in de winter-maanden in Vermont, wat in eerste instantie leek te helpen. Karen: ‘Maar je kunt niet blijven vluchten.’ Uiteindelijk keerde ze terug naar Manhattan… en haar symptomen keerden ook terug. ‘Ik schreef artikelen, maar mijn hersenen werkten zo traag,’ vertelt ze. ‘Het was vreselijk.’
Naast deze symptomen had Karen ook chronische pijn door een oude rugblessure, en ze had pijn in haar gewrichten en fascia (bindweefsel). In 1997 had een revalidatiearts fibromyalgie bij haar vastgesteld.

‘Vergeleken met andere mensen met fibromyalgie was het bij mij niet zo ernstig, maar het was ernstig genoeg. Een van de dingen die echt heel vervelend waren, was dat ik niet kon sporten. Ik hou van fietsen, maar als ik op mijn fiets sprong had ik binnen vijf minuten overal pijn. En dat ging zeker een jaar of vijf
zo door.’

Het vreemdste van Karens klachten was dat ze – in tegenstelling tot de meeste westerse mensen met een chronische ziekte als fibromyalgie – altijd heel voorzichtig was geweest met wat ze at. Zelfs als kind was ze al geen liefhebber van junkfood, maar had ze altijd gezond en voornamelijk biologisch gegeten.
Maar als haar immuunsysteem eenmaal begon te reageren, leek alles wat ze at de allergie te verergeren. Zelfs sojaproducten, die een groot deel van haar dieet uitmaakten sinds ze had ontdekt dat ze allergisch was voor zuivel.

Nu veroorzaakte ook soja een onplezierig opgeblazen gevoel en andere symptomen. Na meer onderzoeken en testen bleek dat ze een lekkende darm had: een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor voedseldeeltjes en gifstoffen in de bloedstroom terechtkomen en een afweerreactie uitlokken.

‘Het is best eng om gevoelig te zijn voor chemische stoffen,’ zegt Karen. ‘Je weet niet wat er problemen gaat geven, en wanneer en waar. Het is alsof je constant op je hoede moet zijn. En als je in zo’n emotionele gemoedstoestand zit, giert de cortisol door je lichaam, wat natuurlijk ook niet bepaald helpt. Dus het is heel, heel lastig om daarmee om te gaan.’
In de zomer van 1997 liet ze de stad New York opnieuw achter zich en verhuisde tijdelijk naar Ithaca, een kleiner stadje in de staat New York. Daar ontdekte ze de kracht van acupunctuur. Ze kreeg er zes keer per week acupunctuur en drie keer per week fysiotherapie, wat haar in staat stelde om te blijven functioneren. Maar ze wilde niet de rest van haar leven van de ene behandelaar naar de andere lopen, en ze was ervan overtuigd dat er een manier moest zijn om haar lekkende darm te genezen en haar allergieën de baas
te worden.

Toen ontdekte ze een therapeut die het NAET-protocol gebruikte. NAET staat voor Nambudripad’s Allergy Elimination Techniques: een energiebehandeling die in de jaren 80 van de vorige eeuw door Devi Nambudripad werd ontwikkeld. Ze was arts in de oosterse geneeskunde, acupuncturist, chiropractor en verpleegkundige, en gebruikte een combinatie van chiropraxie, acupunctuur, toegepaste kinesiologie, acupressuur (drukpuntmassage) en voeding om allerlei aandoeningen te genezen.
‘Deze therapeut gaf me een NEAT-behandeling voor soja, en ik heb er nooit meer een allergische reactie op gehad,’ vertelt Karen. ‘Dat vond ik echt indrukwekkend. Ik wist instinctief dat dit mijn weg naar genezing zou worden.’

Maar het ging mis toen Karen en haar echtgenoot in 1999 naar de Catskill Mountains verhuisden. Ze werd door een teek gebeten en kreeg de ziekte van Lyme. Ze genas daarvan door een maandenlange antibioticakuur.

Maar de antibiotica verstoorde het NAET-protocol waarmee ze bezig was en Karens gezondheid ging in snel tempo achteruit. Achteraf was dat haar geluk, want zo kwam  ze bij Debra Singer terecht: een chiropractor en acupuncturist die BioSET gebruikte.

Een allesomvattende therapie

BioSET (Bioenergetic Sensitivity and Enzyme Therapy) is afgeleid van NAET en combineert op dezelfde manier acupunctuur, elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCG), de energiebanen van het lichaam, spiertesten, elektromagnetisch onderzoek en computerprogramma’s. Dat alles met het doel allergieën voor voedingsmiddelen of stoffen in het milieu, chemische overgevoeligheid, gifstoffen en problemen in orgaansystemen op te sporen. Daarnaast gebruikt de behandelaar ook enzymtherapie en homeopathische middelen.
BioSET is een desensibilisatieprotocol voor chronische gezondheidsklachten en werd bedacht door chiropractor Ellen Cutler, die zelf last had van spijsverteringsproblemen en overgevoeligheden.
Het BioSET-protocol bestaat uit 4 belangrijke onderdelen:

 1. Onderzoek;
 2. Ontgifting van bloed en organen met homeopathische middelen (zo nodig);
 3. Spijsverterings- en systemische, volledig spectrum enzymenpreparaten die de spijsvertering versterken, voor een goede opname van voedingsmiddelen zorgen, gifstoffen afvoeren en het immuunsysteem herstellen en ondersteunen;
 4. Een kloptechniek op bepaalde acupunctuurpunten langs de wervelkolom om energieblokkades op te heffen in de meridianen die met de verschillende organen corresponderen. Deze kloptechniek is bedoeld om omgevingsallergieën en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen te verhelpen.

BioSET gaat ervan uit dat het menselijk lichaam niet slechts een verzameling organen, klieren, bloedvaten en zenuwen is. Ons lichaam heeft ook een energetische component, dat de basis vormt van alles en dat alles met elkaar verbindt in een energetisch systeem. Dit meridianensysteem is een netwerk van energiebanen dat ons lichaam gebruikt voor de communicatie en om energie door het hele lichaam te transporteren. Dit netwerk is duizenden jaren geleden door de TCG in kaart gebracht.
Acupuncturisten gebruiken naalden op specifieke punten langs deze meridianen om de energiestroom naar bepaalde organen en klieren te stimuleren. Bij acupressuur stimuleert de behandelaar diezelfde punten, maar zonder naalden.

Volgens de TCG staat het energetisch systeem in verbinding met elk onderdeel en elke cel van ons lichaam. Het is dus ook een informatiesysteem, dat het merkt wanneer er een onevenwichtigheid, tekort of teveel aan energie is. Het neemt biochemische stoffen waar in de verschillende organen en systemen, het spoort gifstoffen op, virussen, bacteriën en andere ziektekiemen die aanwezig zijn.

Om die informatie te ‘lezen’, gebruiken BioSET-behandelaars spiertesten, ook wel toegepaste kinesiologie genoemd (zie kadertekst), elektrodermale screening (EDS) of meridian stress assessment (MSA). Zo stellen ze een overgevoeligheid, zwakte, tekort, voedselallergie of de aanwezigheid van gifstoffen vast.

Een apparaat dat veel BioSET-behandelaars gebruiken is de EAV, ontworpen in de jaren 40 van de vorige eeuw door de Duitse arts en natuurkundige Reinhard Voll. Hij experimenteerde met elektriciteit op het menselijk lichaam en ontdekte dat de elektriciteit langs de acupunctuurpunten en meridianen sterker was en beter geleid werd dan op andere plekken op het lichaam.

De EAV werd ontwikkeld om metingen te doen op die punten, en op die manier de kracht en gezondheid vast te stellen, of de zwakke plekken en verstoorde functies van de organen en systemen die met de verschillende acupunctuurpunten verband houden.

Onderzoek wijst erop dat de EAV een effectief instrument is om voedselallergieën op te sporen, vergelijkbaar met een provocatietest.1 EDS is vaak een betrouwbare methode om het verschil tussen allergische en niet-allergische stoffen vast te stellen.2

Het voordeel van toegepaste kinesiologie en EDS is dat ze direct, realtime informatie geven: over de toestand van de verschillende organen en systemen in het lichaam en of er ziekteverwekkers aanwezig zijn. Je hoeft daarvoor geen schadelijke stoffen aan het lichaam toe te dienen.
De behandelaar gebruikt korte tijd enzymtherapie en homeopathische middelen om eventuele gifstoffen, ziekteverwekkers en allergenen op te ruimen.
Het fysieke ‘opheffen’ van energieblokkades in het meridianensysteem – en daarmee ook de corresponderende organen en systemen – bereikt een therapeut door op verschillende acupunctuurpunten (de zogeheten Mu Shu-punten) te kloppen langs de voor- en achterkant van de wervelkolom, terwijl de cliënt bepaalde ademhalingstechnieken uitvoert.

De reis naar genezing

Tot nu toe zijn er geen klinische studies die de genezende werking van BioSET bevestigen, laat staan het gebruik van BioSET om fibromyalgie te genezen. Maar er is genoeg onderzoek dat de effectiviteit van acupunctuur en acupressuur bij fibromyalgie en andere aandoeningen ondersteunt.
Acupunctuurbehandelingen blijken de algehele pijn en stijfheid waarmee fibromyalgie gepaard gaat te verminderen,3 en het stimuleren van acupunctuurpunten is bewezen effectief tegen fibromyalgieverschijnselen in het algemeen.4 Ook zijn er veel studies waaruit blijkt dat acupunctuur effectief is om chronische pijn te bestrijden.5

In dierstudies bleek acupunctuur ook de productie van cytokines te remmen: ontstekingstoffen zoals interferon, interleukine en groeifactoren, afgescheiden door immuuncellen, die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Daarnaast helpt acupunctuur tegen depressie.6 Fibromyalgie kan ook verergerd worden door enzymtekorten (zie kadertekst pagina 56). Dezelfde enzymen die we nodig hebben om ons voedsel te verteren, spelen in ons bloed een cruciale rol bij de vernietiging van bacteriën en virussen, en de afbraak van fibrine, het bloedstollingseiwit dat verband houdt met hartziekten en beroerte en bijdraagt aan chronische ontsteking in het hele lichaam. Dus enzymtherapie helpt niet alleen de spijsvertering te verbeteren en een lekkende darm te genezen, maar kan ook de afweer- en herstelprocessen in ons lichaam ondersteunen (zie Medisch Dossier juli 2018) voor meer informatie over enzymtherapie).

Bromelaïne, een mengsel van proteasen uit de ananasplant, is een bestanddeel dat in veel commerciële enzymsupplementen zit. Er is veel bewijs voor de ontstekingsremmende, antimicrobiële en fibrine-afbrekende werking van bromelaïne, en voor de immuunregulerende eigenschappen bij allerlei ziekten, van artrose tot kanker.7
Enzymen konden ook weleens de oorzaak zijn van het tekort aan antioxidanten dat veel fibromyalgiepatiënten hebben. Zo blijken veel mensen met fibromyalgie lagere glutathionwaarden te hebben. Ook hebben ze meer markers voor oxidatieve stress in hun bloed.8 Glutathion wordt ook wel de ‘meesterantioxidant’ genoemd vanwege zijn cruciale rol bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Om glutathion te maken, heeft het lichaam vooral behoefte aan voldoende eiwitten uit de voeding, die goed worden afgebroken en in het bloed terechtkomen.9 Ook dat is afhankelijk van de spijsverteringsenzymen. Maar klinische studies of niet, Karen zegt dat BioSET bij haar gewerkt heeft. De behandeling hielp haar al snel uit de gezondheidscrisis die ze door de Lyme had opgelopen. Maar het duurde nog jaren voordat ze van haar fibromyalgiesymptomen en haar vele overgevoeligheden af was. ‘Bij mij bleek het herpesvirus een groot probleem, en Debra Singer heeft me zeker vijftig behandelingen tegen herpes in verschillende combinaties gegeven,’ vertelt Karen.

‘Maar de echte boosdoener was de combinatie van herpes met gluten… Toen dat was opgelost veranderde alles. Toen Debra die blokkade had opgeheven, sprong ik diezelfde dag op mijn fiets en ik voelde me prima. En al mijn voedselallergieën verdwenen. Het was echt wonderbaarlijk.’ BioSET gaat ervan uit dat alles met elkaar samenhangt, zoals we in wisselwerking staan met de wereld om ons heen. Wat BioSET zo effectief maakt, legt Karen uit, is dat het heel precies de ingewikkelde, met elkaar samenhangende factoren die aan een ziekte bijdragen kan lokaliseren en opruimen.
In haar geval was het niet alleen de glutenintolerantie of alleen het herpesvirus dat bijdroeg aan haar fibromyalgie. Het gecombineerde effect van die twee dingen bleek de kern van het probleem.

Laag voor laag afpellen

In ons lichaam staat niets op zichzelf. Daarom draait een groot deel van het BioSET-systeem om relaties en om hoe de ervaringen van de cliënt met de wereld zijn of haar gezondheid beïnvloeden.
Stel dat er een cliënt binnenkomt die een heftige reactie op appels vertoont. Dan moet de BioSET-behandelaar niet alleen de energetische gevoeligheid voor appels weghalen of de spijsverteringsproblemen behandelen. De behandelaar moet alle dingen zoeken die verband houden met appels en die mede een oorzaak vormen.
Debra Singer, de BioSET-behandelaar die Karen heeft geholpen, legt het zo uit: ‘Stel dat je in de keuken zit en appeltaart eet. Je kijkt uit het raam naar je kind dat in de voortuin speelt, en dan passeert er een auto die jouw kind aanrijdt.

‘Alles, van de taart die je op dat moment zit te eten tot het tijdstip dat de keukenklok aanwijst of de gele verf op de keukenmuur… al die dingen kunnen onderdeel worden van de emotionele allergie die samenhangt met de voedselallergie waarmee je naar de behandelaar gaat.  ‘Alles binnen dat plaatje, alles wat een indruk heeft achtergelaten op dat emotioneel geladen, traumatische ogenblik moet opgeruimd worden. Of het nou de kleur geel is of iets anders. Maar het enige waar je je als je mijn praktijk binnenkomt van bewust bent, is dat je allergisch bent voor appels.’

Na een reis van meer dan tien jaar is Karen eindelijk van haar fibromyalgie verlost. De arts die de diagnose ooit stelde, heeft dat ook bevestigd. Ze heeft niet langer last van de extreme gevoeligheid voor chemische stoffen, en ze heeft ook geen eczeemaanvallen meer. Ze is inmiddels zelf BioSET-behandelaar. ‘Een van de dingen die ik zo mooi vind aan BioSET is dat we helemaal kunnen inzoomen en heel specifieke lagen van datgene wat bij mensen problemen veroorzaakt, kunnen opruimen,’ zegt Karen. ‘Het is gewoon een bewustwordingsproces. Alsof wanneer je het kunt benoemen, je het ook kunt opruimen. Dus in zekere zin is BioSET haast een soort informatietherapie. Ik verbaas me er elke dag weer over.’

Literatuur
1 J Adv Med, 1999; 12: 49–68
2 J Altern Complement Med, 1997; 3: 241–8
3 Cochrane Database Syst Rev, 2013; (5): CD007070
4 Evid Based Complement Alternat Med, 2013; 2013: 362831
5 JAMA, 2014; 311: 955–6
6 Neurosci Lett, 2016; 618: 31–8
7 Biomed Rep, 2016; 5: 283–8
8 Rheumatol Int, 2009; 29: 629–33; Int J Rheum Dis, 2017; 20: 39–45
9J Nutr, 2004; 134: 489–92

 

Kinesiologie, spiertesten

Toegepaste kinesiologie maakt gebruik van spiertesten. Het is een methode om diagnoses te stellen, in 1964 ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor George Goodheart.
Hij ontdekte dat spierzwakte kan duiden op lichamelijke problemen, zoals een verstoorde orgaan- of klierfunctie, zenuwschade, een verminderde doorbloeding van weefsels of organen en de aanwezigheid van ziekteverwekkers.

Een behandelaar kan de verschillende energiebanen in het lichaam testen door bepaalde spieren te onderzoeken en te kijken in hoeverre ze druk kunnen weerstaan. Als de spier, en dus de energiebaan (meridiaan) zwak blijkt, zal de behandelaar bepaalde acupunctuurpunten stimuleren om de corresponderende organen of systemen te versterken. Tegelijk zal hij veranderingen in de sterkte van de spier waarnemen.1

Vervolgens kan de behandelaar spiertesten gebruiken om antwoord te krijgen op verschillende ja-nee-vragen. Denk aan: ‘Houdt dit verband met een voedingstekort?’ of ‘Is dit een spijsverteringsprobleem?’ of ‘Houdt dit verband met een bepaald incident?’ De beroepsvereniging voor Kinesiologie kan u verder helpen bij het vinden van een erkende
kinesioloog in Nederland.

LITERATUUR
Chin Med. 2009; 4: 9. doi: 10.1186/1749-8546-4-9

 

Enzymtherapie

Denkt u dat u een allergie hebt? Misschien is het helemaal geen allergie. Misschien zit het probleem in uw spijsvertering (of het gebrek daaraan)… ‘Wat ik vaak zie is dat mensen bij me komen met allergieklachten, een loopneus of huiduitslag, iets wat eruitziet als een allergie. Maar soms wordt hun voedsel gewoon niet goed verteerd,’ zegt natuurgeneeskundige en BioSET-behandelaar Melisa Kuehn.

‘Iemand heeft een ontsteking die alsmaar voortduurt en dat wordt ergens door aangewakkerd. Als hij systemische enzymen gaat gebruiken, helpt dat meestal om de ontsteking te verminderen.’
Het resultaat? De ‘allergie’ verdwijnt. Enzymtherapie is een belangrijk onderdeel van het BioSET-protocol. Sommige combinatiepreparaten zijn door BioSET-behandelaars samengesteld. Bijvoorbeeld een keel-neus-preparaat, dat specifiek op ademhalingssymptomen is gericht.

Maar voor het merendeel bestaat enzymtherapie uit bepaalde enzymen die nodig zijn om grotere moleculen tot kleinere af te breken. We noemen de enzymen als we ze met de voeding innemen ‘spijsverteringsenzymen’ en als we ze op een lege maag innemen ‘systemische’ of ‘stofwisselingsenzymen’. De meeste enzymencomplexen zijn bedoeld om de spijsvertering te verbeteren, wat essentieel is voor een goede opname van voedingsstoffen uit ons eten. Ze helpen ook tegen winderigheid, een opgeblazen gevoel en zuurbranden. Maar als u ze op een lege maag inneemt, worden het kleine ‘pacmannetjes’, zoals Kuehn ze noemt. Ze komen in de bloedsomloop terecht, waar ze ziekteverwekkers, virussen, gifstoffen en niet verteerde voedseldeeltjes oppeuzelen. Zo verminderen ze de toxische belasting van ons lichaam en de afweerreactie, die een belangrijk onderdeel vormen van ziekten zoals fibromyalgie.

Omdat het menselijk lichaam steeds minder enzymen produceert naarmate we ouder worden, denkt zowel Kuehn als Singer dat de meeste mensen boven de 50 baat hebben bij enzymsupplementen voor de spijsvertering en de algehele gezondheid. Volg de dosering op de verpakking of, als vraag een deskundige.
Enzymsupplementen die vaak gebruikt worden voor ontstekingsziekten:

 • Pancreatin: 800 mg
 • Amylase activity: 20,000 units
 • Lipase activity: 3,000 units
 • Protease activity: 20,000 units
 • Bromelain: 5 GDU
 • Papain: 2,000 TU
 • Trypsin: 4,500 USP units.

 

Wat is fibromyalgie?

Het woord fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsels en spieren. Mensen met fibromyalgie hebben last van pijn, stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en neerslachtigheid. De klachten zijn wisselend: de ene dag zijn ze erger dan de andere.  Fibromyalgie valt onder de reumatische aandoeningen.

Klachten

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Ook de klachten zijn bij iedereen verschillend. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: vaak in de rug, nek, schouders, het borstbeen, de zijkant van de heupen of de binnenkant van de knie.
 • Chronische vermoeidheid: die vermoeidheid wordt meestal in de loop van de dag erger.
 • Stijfheid: vooral ochtendstijfheid en als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan.
 • Slaapproblemen: mensen met fibromyalgie worden ’s nachts vaak wakker van de pijn. Ook hebben ze vaak moeite met inslapen, omdat ze niet tot rust kunnen komen.
 • Krachtverlies: vooral in armen of benen. Ook een zwaar gevoel, tintelingen of gevoelloosheid in armen of benen komen voor.
 • Stemmingsklachten: denk aan depressieve gevoelens, angst, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid en moeite om beslissingen te nemen

Klachten die minder vaak voorkomen:

 • Hoofdpijn: vaak chronisch.
 • Darmklachten: diarree, buikpijn, darmkrampen.
 • Last van temperatuurwisselingen: veel patiënten merken dat hun klachten erger worden als de temperatuur wisselt, of als het buiten koud of vochtig wordt. De temperatuur zelf heeft geen invloed op fibromyalgie; de ziekte komt zowel in warme als koude streken voor.

Diagnose

Bij fibromyalgie zijn er geen afwijkingen te zien in spieren of bindweefsel. Ook is er geen test of bloedonderzoek waarmee je fibromyalgie kunt opsporen. Het is daarom lastig om de diagnose te stellen.

Maar een huisarts of reumatoloog herkent meestal de symptomen en gebruikt de ‘fibromyalgiescore’ om de diagnose te stellen. De fibromyalgiescore is een optelsom van de pijnscore en de symptoomscore. De totale score loopt van 0 tot 31, afhankelijk van hoeveel en hoe erg de klachten zijn. Bij een score van minimaal 12 is er sprake van fibromyalgie.
De arts bepaalt de pijnscore door te kijken op welke plekken iemand in de afgelopen week pijn hebt gehad. Er zijn negentien gebieden die meedoen in de score. Elk pijnlijk gebied scoort 1 punt. Heeft iemand in 4 lichaamsgebieden pijn? Dan is de pijnscore 4. Heeft iemand overal pijn? Dan is de pijnscore 19.
De symptoomscore brengt de andere klachten in kaart. In elk geval deze drie: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden, en moeite met nadenken en concentreren. Ook hier vraagt de arts naar de klachten van de afgelopen week. De score is 0 als de klacht afwezig is en de score is 3 als de klacht ernstig en ingrijpend is. Verder kijkt de arts nog hoeveel andere symptomen iemand heeft, aan de hand van een lijst met 42 lichamelijke symptomen.

Behandeling

De reguliere geneeskunde heeft geen methode om fibromyalgie te genezen. De behandelingen zijn erop gericht de symptomen te bestrijden. Denk aan fysiotherapie, bewegingstherapie, pijnstillers en psychische begeleiding.

LITERATUUR

1 reumanederland.nl: website van Reuma Nederland (vroeger het Reumafonds)
2 fesinfo.nl: website van de patiëntenvereniging Fibromyalgie en Samenleving (F.E.S.)

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur