Migraine is veel erger dan hoofdpijn en een ernstig probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft; vrouwen driemaal zo vaak als mannen. Naar schatting heeft maar liefst 25-30 procent van de vrouwelijke bevolking last van migraine.Volgens de theorie krijgt men migraine als de bloedvaten in de hersenen zich vernauwen en zich dan plotseling verwijden. Tot op heden weet men niet waardoor dit patroon veroorzaakt wordt.
Ter verlichting van de pijn maakt de traditionele geneeskunst gebruik van medicijnen op recept en medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Maar daarmee wordt de ziekte niet bestreden. Erger nog: sommige kunnen een rebound (reactieve) hoofdpijn veroorzaken (ofwel: hoofdpijn die door de medicijnen zelf wordt veroorzaakt).
De kans op verlichting van de klachten op de lange termijn is veel groter wanneer het probleem bij de wortel wordt aangepakt. Neem daarom de volgende mogelijkheden eens in overweging:
-Onderzoek eventuele voedselallergie. Veel gewone etenswaren kunnen de aanzet zijn tot migraine, zoals chocolade, tarwe, graan, melk, noten, schaaldieren, suiker en sinaasappels. Sommigen speculeren dat voedsel met aminen, stoffen die de diameter van de bloedvaten beïnvloeden, een van de boosdoeners zijn. Aminen zitten in alle gegiste, zure of gemarineerde waren en in avocado’s, bananen, cafeïnehoudende drankjes, kippenlever, chocolade, citrusvruchten, noten, bewerkt vlees, rozijnen, rode wijn, gerijpte kaas, uien en linzen. Worden de allergenen niet meer genuttigd, dan komt de migraine vaak veel minder voor.1
-Is het een infectie? Infectie met Helicobacter pylori (het organisme dat maagzweren kan veroorzaken) kan mensen vatbaar maken voor migraine. In een onderzoek bleek 40 procent van de lijders aan migraine een infectie met H. Pylori te hebben. Intensiteit, duur en frequentie van de migraineaanvallen namen aanzienlijk af voor alle deelnemers bij wie de bacterie werd uitgeroeid.2
-Voer de magnesiumspiegel op. De magnesiumspiegels in het bloed en de hersenen van lijders aan migraine zijn veel lager dan die van gezonde mensen. Men ontdekte dat ongeveer 600 mg magnesium per dag voldoende was om de frequentie van migraineaanvallen aanzienlijk te verminderen.3 Maar ook lagere doses kunnen effectief zijn. Slechts 200 mg per dag bleek al voldoende te zijn om de frequentie van migraine te verlagen bij 80 procent van de mensen die behandeld werden.4
-Ontstres. De frequentie van de aanvallen kan verminderen wanneer u minder stress heeft en stress op effectieve wijze te lijf gaat. Yoga, regelmatige massage, meditatie of een ontspannende hobby zouden deel moeten uitmaken van uw preventieprogramma.
-Beperk het gebruik van zout. Sommige migrainepatiënten merken dat minder zout helpt.5
– Vitamine B2 (riboflavine). Er is redelijk wat bewijs geleverd dat vitamine B2 tegen migraine helpt. Supplementen van 400 mg vitamine B2 brachten het aantal migraineaanvallen tot de helft terug, maar had men eenmaal een aanval van migraine, dan had de vitamine verder geen effect op de ernst of duur van de aanval.6 Andere onderzoeken sluiten zich daarbij aan.7 Vitamine B2 is over het algemeen veilig, hoewel men van hoge doses diarree kan krijgen.
-Visolie. Bevat de ontstekingsremmende vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die de reacties van prostaglandinen wijzigen, hormoonachtige substanties die met pijn en ontsteking te maken hebben. Dagelijks 1g per 5 kilo lichaamsgewicht vermindert naar men zegt de frequentie en symptomen van migraine.8
-Acupunctuur. Deze vorm van traditionele Chinese geneeskunst kan een aantal verschillende soorten hoofdpijn voorkomen, waaronder migraine. Vergeleken met de conventionele behandeling met geneesmiddelen geeft acupunctuur meer dan twee keer zoveel kans op genezing.9 Sterker nog: de verbetering houdt langer aan: volgens een onderzoek soms tot drie jaar.10
-5-HTP (hydroxytryptofaan)-supplementen. Deze helpen de functie van serotonine in de bloedvaten te reguleren. In een onderzoek bleek een dagelijkse dosis van 200 mg het aantal migraineaanvallen te halveren.11 Hogere dagelijkse doses van 400-600 mg bleken effectief te zijn bij meer dan 90 procent van de patiënten en brachten de frequentie, ernst en duur van migraineaanvallen terug.
-Homeopathie. Homeopathische middelen zoals Belladonna, Lycopodium, Gelsemium en/of Psorinum kunnen ook helpen migraine te verlichten.
-Stoornissen in het dag-nachtritme. Bij migrainelijders kan de functie van de pijnappelklier en zijn cyclische uitscheiding van het hormoon melatonine verstoord zijn. Een halfuur voor het slapengaan 5 mg melatonine kan helpen.12
BRONNEN:
1 Lancet, 1983; ii : 865-9; Ann Allergy, 1985; 55 : 28-32
2 Hepatogastroenterology, 1998; 45: 765-70
3 Cephalalgia, 1996; 16: 257-63
4 Headache, 1990; 30: 168
5 Headache, 1981; 21: 222-6
6 Cephalalgia, 1994; 14: 328-9
7 Neurology, 1998; 50: 466-70; Cephalalgia, 1997; 17: 244
8 Am J Clin Nutr, 1985; 41: 874; Am J Clin Nutr, 1986; 43: 710
9 Am J Acupunct, 1999; 27: 27-30
10 Headache, 1995; 33: 472-4
11 Headache, 1973; 13: 19-22
12 Headache, 1998; 38: 303-7
Kruiden tegen migraine
Van een paar soorten kruiden is gebleken dat ze helpen tegen migraine.
-Moederkruid. Dit kruid (Tanacetum parthenium) is waarschijnlijk het meest effectief om migraine te voorkomen. Uit experimenten bleek dat behandelingen met een standaardhoeveelheid van ongeveer 250 mcg parthenolide de ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen kunnen verminderen.1 Als u moederkruid gaat proberen, wees dan geduldig: het kan vier tot zes weken duren voordat de resultaten merkbaar zijn.
-Cayennepeper. Volgens het Natural Health Education Institute (NHEI) van de universiteit van Bastyr is er voldoende bewijs dat dit pikante kruid, dat overal ter wereld wordt gekweekt, preventief werkt bij migraine. Cayenne zorgt ervoor dat de zenuwuiteinden minder gevoelig worden voor pijnlijke stimuli door zijn effect op substantie P (een neurotransmitter voor pijn, aanraking en temperatuur) in het zenuwstelsel.
-Ginkgo biloba. Dit kruid is goed voor een sterker vaatstelsel. Er is ook enig bewijs geleverd dat Ginkgo de ‘bloedplaatjes-activerende factor’ remt, waarvan men aanneemt dat die migraine in de hand werkt. Helaas zijn er geen onderzoeken bekend die dit bevestigen.
-Groot hoefblad. Tweemaal daags 50 mg van een gestandaardiseerd extract groot hoefblad (Petasites hybridus) bleek in een dubbelblind onderzoek de incidentie van migraineaanvallen voor een periode van drie maanden te verminderen.2 Een nadeel is dat groot hoefblad pyrrolizidine-alkaloïden bevat, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de lever. U mag het dan ook alleen ook onder toezicht van een bevoegde arts gebruiken.
1 Phytother Res, 1997; 11: 508-11
2 Freie Arzt, 1996; mei/juni: 3
Ondersteun de ruggengraat
Lijders aan migraine klagen vaak over pijn in de nek, gevoelige halswervelgewrichten en een stijve nek. Een hoog percentage migrainepatiënten heeft baat bij chiropraxie en andere manipulatievormen van de ruggengraat.1 De frequentie en duur van hoofdpijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht verbeterden gedurende een jaar na een manipulatiebehandeling van twee maanden.2 Manipulatie van de ruggengraat kan wel degelijk even effectief zijn als medicijnen om migraineklachten te verminderen en heeft minder bijwerkingen.3
1 Australas Chir Osteop, 1997; 6: 85-91
2 Australas Chir Osteop, 1999; 8: 61-5
3 J Manip Physiol Ther, 1998; 21: 511-8