Middelen tegen de kater

De zomer is in aantocht en de terrassen worden weer geopend. Het mooie weer heeft vaak een leuke en een minder leuke kant – plezier en gezelligheid, maar ook spijt over katers omdat we ongemerkt te lang zijn blijven drinken. Een preventieve actie kan het leed van de ‘morning after’ grotendeels voorkomen.
Het eerste product dat wordt aangemaakt als de lever alcohol afbreekt, is aceetaldehyde.

Deze substantie, die wel dertig keer giftiger is dan alcohol zelf, maakt vrije radicalen aan en belemmert bepaalde chemische processen in de hersenen. Hoe eerder u van die aceetaldehyde af bent, hoe kleiner de kans dat u last krijgt van een kater. Alcohol is ook een diureticum (een vochtafdrijvend middel), en veroorzaakt een plotseling verlies van vocht, ionen, suikers, essentiële mineralen en vitaminen, zoals vitamine B.

 • Eet eerst iets. Drink nooit alcohol op een lege maag. Eet op z’n minst een eiwitrijk tussendoortje en neem een multimineralensupplement voordat u uitgaat.
 • Neem van tevoren cysteïnesupplementen (200 mg), in combinatie met 50 mg vitamine B1 (thiamine) en vitamine C (500 mg). Cysteïne maakt glutathion aan; beide stoffen werken ontgiftend op de effecten van aceetaldehyde. Aceetaldehyde breekt thiamine meteen af en artsen weten al heel lang dat een alcoholist met een kater onmiddellijk baat heeft bij een injectie met B1. Bij onderzoeken wisten proefdieren die een combinatie van vitamine C, B1 en cysteïne kregen, potentieel dodelijke hoeveelheden aceetaldehyde te overleven.1 Neem supplementen voor, tijdens en nadat u uit drinken gaat.
 • Kies uw gif zorgvuldig. Alle alcoholica bevatten chemische stoffen die ‘congeneren’ worden genoemd, een bijproduct van het fermentatieproces. In de regel geldt dat hoe donkerder het drankje is (rode wijn, Schotse en Amerikaanse whisky, cognac), hoe meer congeneren het bevat. Houdt u dus bij lichtgekleurde soorten (bier, wodka, witte wijn) en als het even kan, biologische wijn. Laat het goedkope spul staan, want dat zit ook nog eens boordevol met andere chemicaliën.
 • Koester uw drankjes. Drink niet meer dan één glas per uur, zodat u gelijke tred houdt met uw lever, die in ongeveer hetzelfde tempo de bijproducten van alcohol afbreekt.
 • Neem een eitje. Neem een glaasje advocaat of een milkshake met ei en een beetje vruchtensuiker voordat u gaat slapen (of een ‘bull’s eye’: een rauw ei in een glas jus d’orange). Eieren zijn rijk aan cysteïne.
 • Neem een groot glas water, zo compenseert u het vochtgebrek.

De volgende dag, als u barstende hoofdpijn heeft:

 • Probeer homeopathie: Cocculus indicus C6 (werkt goed tegen een kater na bier drinken en ook tegen misselijkheid, slaperigheid en duizeligheid); Natrium phosphoricum D6 (werkt goed tegen een kater na wijn drinken en tegen dehydratie-symptomen, uitdrogingsverschijnselen, of te veel zuren); Nux vomica D6 (bij misselijkheid, bij ‘van alles te veel’ in het algemeen, bij geïrriteerdheid en overgevoeligheid voor geluid); en Natrium sulphuricum D6 (tegen wattenhoofd en zware hoofdpijn).
 • Probeer kruiden. Maak thee van kamille, meidoorn, hoppe en pepermunt – twee theelepels van elk – in een kop heet water. Of probeer Padma 28, een kruid op basis van een oud Tibetaans recept en een traditionele remedie bij consumptie van te veel vlees of vet.
 • Probeer essentiële oliën. In een stoombad, sauna of als massageolie voor de slapen, aan beide zijden van het hoofd. Een paar druppels olie van basilicum, jeneverbes, grapefruit of rozemarijn in het bad versnelt het ontgiftingsproces.
 • Neem een mengsel van calciumcarbonaat en actieve kool. Uit een nog niet gepubliceerd Amerikaans onderzoek blijkt dat Chaser, een gedeponeerd middel van kool en calcium (www.Doublechaser.com), tien keer effectiever is dan een placebo toen in zeventien gevallen de symptomen van een gewone kater voorkomen moesten worden. Neem het echter niet te vaak, want het middel slorpt ook belangrijke voedingsstoffen op.
 • Blijf uw supplementen innemen, maar neem als extra het volledige supplement vitaminen B (met name pantotheenzuur, of B5), magnesium en omega-3-vetzuren, stoffen die ook door aceetaldehyde worden afgebroken.2
 • Neem taurine (een aminozuur), als u een chronisch drinker bent. Experimenten met proefdieren tonen aan dat taurine bij chronisch alcoholgebruik wordt afgebroken. Het is niet zeker of dit ook voor mensen opgaat.3
 • Doe dit niet te vaak.

 

Lynne McTaggart

1 Agents Act, 1975; 51: 64-73; Intl J Vit Nutr Res, 1977; 47 [Suppl 1G]: 185-212
2 Am J Clin Nutr, 1995; 61: 1284-9
3 Brain Res, 1996; 735: 9-19

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart