Men ontwerpt een probleem??

Als ik mijn portemonnee op de plaats van mijn geweten had, zou ik meteen al mijn spaargeld in een farmaceutisch bedrijf investeren. Volgens mij is er geen andere branche waarin zo eindeloos veel succes valt te boeken met het uitvinden van een dubieuze oplossing, het bewerken van de markt om de behoefte te creëren en, al doende, meteen ook een nieuwe markt te creëren, maar nu vanwege een werkelijk probleem (waarvoor dan weer een ‘oplossing’ van de industrie noodzakelijk wordt).

Neem nou cholesterolsyntheseremmers (statines). Het succes van deze middelen is extreem verhelderend. In de laatste decennia van de 20e eeuw was het algemene publiek zeer effectief voorbewerkt met het idee (grotendeels in ons collectieve geheugen geplant door de inspanningen van de farmaceutische industrie) dat een hoog cholesterolgehalte de oorzaak is van hartkwalen, een verband dat echter nooit is aangetoond.

Nadat de markt voor cholesterolverlagende middelen eenmaal was gecreëerd, werd er op patiënten geëxperimenteerd met een scala aan, grotendeels nutteloze, medicijnen. In 1987 stuitten de farmaceutische bedrijven vervolgens op een wondermiddel. De cholesterolsyntheseremmers verlaagden inderdaad het cholesterol.

Ontwerp eerst een probleem en produceer vervolgens de wonderbaarlijke genezing.Nog geen vijftien jaar later vormen de cholesterolsyntheseremmers een van de lucratiefste geneesmiddelen aller tijden. Hoewel er een behoorlijk aantal mensen rijk van geworden is, hebben de cholesterolsyntheseremmers volkomen gefaald in het oplossen van het probleem van hartziekten.

Enige positieve werking lijken ze wel te hebben, maar deze is bescheiden. Veel zorgwekkender is dat er steeds meer bewijzen komen dat ze juist hartfalen veroorzaken. Een van de weinige artsen die het lef hebben de cholesterolsyntheseremmers te beschuldigen, is dr. Peter Lansjoen, een cardioloog uit Tyler in Texas.

Lansjoen heeft opzienbarende bewijzen verzameld dat de cholesterolsyntheseremmers het co-enzym Q10 blokkeren, dat van essentieel belang is voor een soepele werking van de hartspieren . Als er lange tijd een tekort is van dit enzym, kunnen er ernstige verstoringen ontstaan van het hartritme en, uiteindelijk, hartfalen.

Volgens Lansjoen heeft hij in de zeventien jaar waarin hij als cardioloog werkzaam is, een ‘beangstigende toename’ meegemaakt van hartfalen na gebruik van cholesterolsyntheseremmers. Tegenwoordig krijgt hij wekelijks twee of drie nieuwe gevallen in zijn praktijk van wat hij noemt ‘statinecardiomyopathie’.

In de afgelopen vijftien jaar, waarin cholesterolsyntheseremmers in gebruik zijn gekomen, is het aantal gevallen van hartfalen in de westerse wereld tot epidemische hoogten gestegen. Alleen al in de VS zijn er 4,8 miljoen Amerikanen met deze diagnose en de helft van deze mensen zal binnen vijf jaar sterven.

Voor de VS betekent dit een verdubbeling van het aantal gevallen en een verviervoudiging van het aantal sterfgevallen door een hartaandoening. ‘Veroorzaken wij zelf deze epidemie door ons gretige gebruik van statines?’ schrijft Lansjoen. ‘Voor een groot deel is dit inderdaad het geval, denk ik.’

Lansjoen beweert dat de gevestigde medische orde wel degelijk op de hoogte was van dit verband, maar desondanks de epidemie heeft laten ontstaan. Er zijn zelfs al verschillende patenten verleend op middelen waarin CoQ10 gecombineerd wordt met een cholesterolsyntheseremmer.

Nog een probleem dat ontstaat door de blokkering van CoQ10, is dat de intellectuele prestaties erdoor worden verstoord. De blokkering leidt tot geheugenverlies en meer in het algemeen tot niet helder denken. Bij ouderen worden dergelijke bijwerkingen vrijwel altijd terzijde geschoven als leeftijdgerelateerde dementie, waarvoor overigens óók weer een batterij aan wondermiddelen kan worden bedacht.

We moeten het deze branche nageven: er is geen andere die zo continu zijn eigen markten kan creëren door nieuwe epidemieën in gang te zetten die de weg banen voor nog meer bestsellers in de vorm van wondermiddelen.

Het lijkt of de branche van zijn eigen afval kan leven, een vorm van zelfonderhoud die alleen door lagere diersoorten geëvenaard wordt. Een goede tip dus voor investeerders zonder scrupules.

 

Lynne McTaggart

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Een echte allrounder; Magnesium

Pijnstillers: winst op korte termijn, problemen op lange termijn

In Beeld: Instant hartproblemen

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier