Medische terreur

Robert Verkerk PhD is (wetenschappelijk) directeur van de Alliance for Natural Health International, een consumentenbeweging die zich inzet voor ons recht op natuurlijke gezondheidszorg en voeding.

Indien u meer wilt weten of wilt meehelpen kunt u kijken op de site van de ANH (www.anh-europe.org), of op Facebook of Twitter (www.facebook.com/ANHInternational, www.twitter.com/anhcampaign).

Medische terreur

Voorvechters van alternatieve behandelingen liggen onder vuur, zegt Rob Verkerk.

In de afgelopen tijd heb ik in Melbourne en Londen mensen gesproken die persoonlijk en beroepsmatig onder vuur liggen omdat ze voorstander zijn van het ketogeen dieet bij kanker. Ik sprak gezinnen in Californië die van plan zijn naar een andere staat te verhuizen omdat ze niet willen dat hun kinderen worden ingeënt, maar wel dat ze naar school gaan. En ik heb artsen in Australië en de Verenigde Staten ontmoet die een beroepsverbod riskeerden omdat ze kinderen die grote kans liepen op nadelige reacties na vaccinatie niet inentten.
De reguliere en de zogenaamde alternatieve geneeskunde kunnen het maar niet eens worden over kankerbehandelingen en vaccinatie. En dat is merkwaardig, aangezien de reguliere geneeskunde nu niet direct succesvol is bij het behandelen van kanker of het beschermen van mensen tegen de ziekten waartegen ze ingeënt kunnen worden. En alhoewel de beschikbare gegevens niet overtuigend of betrouwbaar zijn – er worden bijvoorbeeld door partijen die onafhankelijk zijn van de farmaceutische industrie opvallend weinig pogingen gedaan om deze gegevens te verzamelen en de uitkomsten te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften – verandert er niks aan deze situatie.
Oncologen in Sydney analyseerden alle relevante beschikbare studies tussen 1998 en 2004 in Australië en de VS. Ze kwamen erachter dat aanvullende chemotherapie (voornamelijk in aanvulling op bestraling en operatief ingrijpen) de overlevingskans van vijf jaar met respectievelijk slechts 2,3 procent en 2,1 procent deed stijgen. 1
Het gaat gewoon weer voornamelijk om geld. Er zijn zulke grote zakelijke belangen gemoeid met kanker en vaccins dat de overheid en de economie zich er in mengen. Wereldwijd wordt bijna 190 miljard euro aan kankerbehandelingen uitgegeven. De wereldmarkt voor vaccins is kleiner – er gaat 57 miljard euro in om – maar vergeet niet: een spuit is snel gezet. Je geld in vaccins stoppen is dus een heel goede investering.
De Australische filmmaker Tom Meadmore, die in het Verenigd Koninkrijk werkt, wil dolgraag het dilemma van kankerpatiënten bij het kiezen uit de mogelijkheden voor een behandeling aankaarten met zijn speelfilm Cancer Conflict (cancerconflictmovie.com). Maar zoals het gaat bij films die deining veroorzaken, moet Tom het geld zelf bij elkaar schrapen, al hoop ik at crowdfunding uitkomst zal brengen. Toch is het niet juist dat mensen als Tom, met een belangrijke boodschap, zo op zichzelf zijn aangewezen.
Hetzelfde gaat op voor films over vaccins. Herinnert u zich nog de ophef rond Andrew Wakefields film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe in mei 2016? Robert De Niro werd zwaar onder druk gezet om de film te weren van het Tribeca-filmfestival, maar de acteur bleef zijn overtuigingen trouw. Hij heeft een autistisch kind en weet dat er iets behoorlijk mis is met de gangbare standpunten, ook van de overheid, op dit gebied.
‘Het systeem’ lijkt er toch vooral druk mee om overal de financiële belangen veilig te stellen. Degenen die er andere denkbeelden op na durven houden, vooral als ze daarmee het grote publiek bereiken, wordt het zwijgen opgelegd, of ze worden persoonlijk aangevallen en/of beroepsmatig in diskrediet gebracht. De meeste jonge artsen zullen zich dus wel drie keer bedenken voordat ze de regels van hun vaak conservatieve beroepsvereniging overtreden.
Afgezien van zulke individuele gevallen is het duidelijk dat we overal ter wereld ondanks verschillende culturen en politieke systemen steeds vaker tegen dezelfde dingen aanlopen als we op een natuurlijke manier voor onze gezondheid willen zorgen. Australië deed er nog een schepje bovenop door toe te staan dat verontruste burgers doodsbedreigingen uitten aan het adres van ten minste twee internationaal erkende anti-vaccinatie-deskundigen die, het zal u niet verbazen, hun lezingenreeks afzegden. Zo’n impact heeft terreur.
Eeuwenoude traditionele gezondheidssystemen staan ook onder druk. De traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda overleven nog net in de marges van de gezondheidszorg. Onder het westerse wetenschappelijke vergrootglas kwamen ze er namelijk niet zo slecht af wat betreft ‘evidence-based medicine’. Er bleken meer bewijzen te zijn voor de doeltreffendheid van deze meer dan vierduizend jaar oude geneeskundige systemen dan voor aanvullende chemotherapie, die toch nog steeds een sleutelrol bekleedt in de oncologie.
Maar de toekomst voor de minder diepgaand onderzochte traditionele systemen ziet er veel minder rooskleurig uit. De pleitbezorgers van deze systemen trekken nog steeds aan het kortste eind, net als onze collega’s bij de Traditional & Natural Health Alliance (TNHA) in Zuid-Afrika, waar net een wetsvoorstel inzake inheemse kennissystemen is ingediend.
Het wetsvoorstel beschermt niet de inheemse belangen, maar is in feite door de overheid goedgekeurde etnische piraterij, waarbij de intellectuele eigendomsrechten van duizenden planten die inheemse volken van Zuidelijk Afrika al duizenden jaren gebruiken voor gezondheidsdoeleinden, worden overgedragen aan biotechbedrijven en farmaceuten. Niet voor niks noemt men het ‘medische apartheid’.
De globalisering is niet tegen te houden, de strijd tegen kanker is nog niet gewonnen, en vaccins zijn maar beperkt werkzaam. Bovendien weten we dat de overheid en het bedrijfsleven de bijwerkingen van vaccins soms bagatelliseren, en dat is onacceptabel.
Het is aan ons gewone mensen om te proberen terug te keren naar de oorspronkelijke situatie, waarin volkeren en de natuurlijke omgeving waarin zij zich ontwikkelden en waarvan ze afhankelijk zijn, in evenwicht zijn.

[Streamer]
Overal ter wereld lopen we tegen dezelfde dingen aan als we op een natuurlijke manier voor onze gezondheid willen zorgen.

[Literatuur]

1 Clin Oncol (R Coll Radiol), 2004; 16: 549-60
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rob Verkerk

Rob Verkerk: De natuur is de grote winnaar

De logica van leefstijlgeneeskunde

Geef jezelf een kneepje

Vogelperspectief

Overdenkingen bij een pandemie

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Rob Verkerk avatar

Over de auteur

Robert Verkerk PhD is (wetenschappelijk) directeur van de Alliance for Natural Health International, een consumentenbeweging die zich inzet voor ons recht op natuurlijke gezondheidszorg en voeding.
Lees meer artikelen van Rob Verkerk